Sälja lägenhet eller hus i oktober

Oktober, är det en bra månad för att sälja sin villa eller bostadsrätt? Finns det några fördelar och nackdelar med att sälja bostaden under oktober månad? Det skall vi reda ut i denna artikel.

Lägenhet- och husförsäljning i oktober

Hösten är en ypperlig säsong för att sälja sin bostad. I oktober är man ju som bekant i mitten av hösten. Under denna del av året har bostadsmarknaden hunnit lugna ner sig lite från ruschen som alltid uppstår efter semestrarna. Marknaden går nu på normalfart och det innebär att det är lite enklare för mäklarna att förutspå slutpriset på bostäderna.

När det finns en relativt jämn balans mellan köpare och säljare så kan man oftast känna sig trygg med att man kommer att få ut rätt pris för sin bostad. I slutet av oktober infaller oftast halloween. I Sverige är det en högtid som växer kraftigt i popularitet så se till att inte planera in visningar precis vid halloween-helgen

Tyvärr börjar ju vädret som bekant bli sämre ju senare in på hösten man kommer. På utsidan börjar träden tappa sina löv och den gröna fina omgivningen försvinner i rask takt. Det finns även en stor risk för ”skitväder” under fotografering och visningar. Sammantaget så är hösten ändå en bra tid att sälja sitt hus eller lägenhet under.

Om man vet redan under sommaren att man tänkt sälja sin bostad till hösten så kan man passa på att ta utomhusbilder redan under sommaren, även om man skall sälja under hösten. Det kan vara bra att kunna visa spekulanterna hur fin din bostad är på sommaren. Mäklarna tar aldrig något extra betalt för att det  blir flera olika tillfällen för fotografering. Fastighetsmäklarna är bara glada över att knyta upp dig som kund.

Ska du sälja din bostad rekommenderar vi att du först jämför mäklarna och deras arvoden på Mäklarofferter.se.

Att sälja sin lägenhet i oktober

Sälja lägenheter under hösten går alldeles utmärkt. Lägenheter påverkas inte lika mycket av dåligt väder och tråkiga utebilder. Faktum är att många börjar snegla mot lägenhet när vädret blir sämre. Suget efter altan, sol och grillmöjligheter minskar när man närmar sig vintern. På vintern vill folk oftast bo i en lägenhet där man slipper att skotta snö och annat utvändigt underhåll som inte är så roligt att utföra under höst och vinter.

Inomhusbilder blir bättre när det inte är för ljust utomhus.
Ljuset som kommer in i lägenheten via fönstren är bättre under hösten än det skarpa ljus man får in under sommaren. När man skall fotografera inomhus så älskar fotografen mulna och grå dagar. Fotografen kan då justera ljuset precis som han/hon vill med hjälp av blixt eller med flera olika exponeringar och exponeringstider.

 • Fördel = Balanserad marknad och bättre inomhusbilder
 • Nackdel = Risk för tråkigt väder och mindre positiva spekulanter

Att sälja sitt hus, radhus eller parhus i oktober

Den uppenbara nackdelen med att sälja ett hus eller annan bostad med en fin uteplats eller altan är att det fina vädret och solen är på väg bort. En fin höstdag kan vara magisk men de dyker tyvärr upp allt för sällan. Regn och rusk påverkar tyvärr husköparna negativt och dåligt väder lockar sällan spekulanterna att lägga ett extra bud eller två.

Fördelen är att utbudet börjar minska. Den värsta vågen av utbud från augusti har avtagit och utbudet av hus, radhus och liknande bostäder är mycket mindre under sen höst.
Har man lite tur kan man få spekulanter på sin visning som missat flera hus som de varit med och lagt bud på under tidig höst. De kan då vara extra sugna på revansch och kan då trycka till lite extra i budgivningen.

 • Nackdel = Tråkigt väder 
 • Fördel = Lägre utbud och förhoppningsvis revanschsugna spekulanter

Planerar du att sälja en bostad?
Undvik att betala onödigt mycket för mäklartjänsten. Mäklarofferter.se hjälper dig att jämföra och att samla in offerter från de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

2 KOMMENTARER

 1. Hallå EF.
  Tack för denna artikelserie. Jag tänker sälja min bostad i oktober 2018 men det kan kanske vara läge att lägga sin bostad som kommande försäljning redan i år? Eller är det för tidigt?
  Hur tror ni marknaden kommer att se ut nu i oktober 2017?

  • Hej Eirirkur.
   Jag ser ingen nackdel i att lägga ut bostaden som kommande försäljning redan ett år innan man planerat en försäljningen.
   Marknaden har lärt sig hur det fungerar så din bostads blir inte uttjatad. Lägg ut din bostad som kommande redan nu under 2017 är vårt tips, även om du inte skall sälja förrän 2018.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here