Hem Bostad Visning – hus & bostadsrätt/lägenhet

Visning – hus & bostadsrätt/lägenhet

Visning bostad

I princip alla vet hur en visning av en bostad går till. En mäklare öppnar bostaden, tänder lampor, ljus och hälsar alla spekulanter välkomna. Vanligtvis skriver mäklaren ned spekulanternas namn och telefonnummer i en lista och kontaktar sedan spekulanterna 1-3 dagar senare för att stämma av intresset och påbörja budgivningen.

Det finns dock en del saker som skiljer olika visningar åt och det finns mycket som både säljare och spekulanter bör tänka på.

Artikelns innehåll:
1.
Tips och checklista till dig som är spekulant
2. Tips och checklista till säljaren inför visning

Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik

Tips & checklista för spekulanter

När du går på visning gäller det att ha huvudet på skaft. Det gäller att ställa rätt frågor och titta på rätt saker för att undvika obehagliga överraskningar när du flyttar in. Som köpare har du en undersökningsplikt, det innebär att du måste undersöka bostaden noga innan köpet. Har du inte kunskapen själv rekommenderar vi att du tar hjälp av någon som kan undersöka bostaden ordentligt åt dig.

Scrolla direkt ner till:
Inför visningen (checklista)
På visningen (checklista)
Efter visningen (checklista)

Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik

Checklista inför visningen

Inför visningen

När du skall gå på visning är det alltid bra att vara förberedd. Ju mer förberedd du är desto mindre är chansen att något går fel. Vi har listat 5 st punkter som du bör gå igenom inför en visning.

1. Sök lånelöfte

Se till att ha ett lånelöfte klart redan innan visningen. Ibland kan det gå väldigt snabbt med budgivning osv så var väl förberedd så riskerar du inte att missa din drömbostad. Lånelöfte söker du enklast via Lendo.se. Där får du erbjudanden om lånelöfte från flera olika banker med en enda ansökan. Du förbinder dig inte till något när du ansöker och det är helt gratis.

2. Ring mäklaren och anmäl intresse

Ring (!) och anmäl intresse. Du ringer mäklaren och meddelar att du är superintresserad och att du vill veta om det kommer in några förhandsbud för då kanske du är beredd att bjuda över. Om du gör detta så minskar du risken att bostaden säljs innan visning på ett så kallat förhandsbud.

🔗 Läs vår artikel om: Förhandsbud
🔗 Läs vår artikel om: Förhandsvisning

3. Skapa dig en bild av bostadspriser i området

Kika in de hemsidor som visar slutpriser på tidigare bostäder som sålts i området. De finns framför allt två stycken hemsidor som visar slutpriser och det är Booli.se och Hemnet.se.

🔗 Läs vår artikel om: Slutpriser – bostadsrätter och hus

4. Åk och titta på omgivningen innan visning

Det brukar vara bra att åka till bostaden och kika på omgivningen redan innan visningen. Antingen kan du åka dit någon timme innan visningen och kika eller redan ett par dagar innan. Du kan då enkelt åka runt och kika hur långt det är till bussen, skolan, mataffären osv.

5. Undersök all information och dokument som finns om bostaden

Är det är bostadsrätt så bör du läsa igenom årsredovisningen och skapa dig en bild av föreningens ekonomi. Tag även reda på om föreningen bytt stammar, fönster osv så att du får en tydlig bild över hur skicket på föreningens fastighet är.

Är det ett hus eller annan friköpt bostad bör du läsa igenom information om eventuella servitut samt besiktningsprotokoll om bostaden är förhandsbesiktigad.

Följ dessa tips så kommer du att vara väl förberedd inför visningen. Förhoppningsvis missar du inga viktiga detaljer och om du är osäker på dina kunskaper kring bostäder så rekommenderar vi att du tar med dig en person som har bra koll och kunskap i ämnet. Återigen, glöm inte att ordna med lånelöfte INNAN visningen på Lendo.se.

Checklista till visningen

På visningen

1. Testa allt och undersök noga

Testa att starta vitvaror, testa belysning, el-uttag, kika under mattor, undersök hela bostaden och leta efter skavanker. Som köpare kan du inte komma i efterhand och klaga på skavanker och fel om dessa fel fanns i bostaden då du var där och tittade.

Som köpare kan du dock kräva ersättning i efterhand om det dyker upp fel i bostaden som en kunnig person inte kan uppmärksamma på en visning eller besiktning. Det är då ett så kallat dolt fel.

🔗 Läs vår artikel om: Dolda fel
🔗 Läs vår artikel om: Köparens undersökningsplikt

2. Driftskostnader

Information om driftskostnader står alltid i broschyren du får av mäklaren. Men vad säger den egentligen? Driftkostnaden baseras på nuvarande ägares hushåll. Det kan vara så att den nuvarande ägaren bor själv i bostaden och snålar på el och vatten för att hålla nere kostnaderna. Gör därför en egen bedömning om vad just ditt hushålls driftskostnad bör bli. Titta även på bostadens värmesystem, fönster och hustyp för att avgöra den framtida driftskostnaden. Siffror kan se bra ut på pappret, men verkligheten kan vara en annan.

🔗 Läs vår artikel om: Driftskostnad

3. Badrum

Det absolut viktigaste att undersöka är badrum/våtrum. Undersök om det luktar konstigt, om det ser bra ut runt golvbrunnen, om du ser några fuktskador eller kakelplattor som spruckit eller buktar ut. Kolla även genomföringar av rör, dvs där rören går igenom väggen.

Om badrummet renoverats inom de senaste 10 åren skall du alltid fråga mäklaren eller ägaren om det finns ett så kallat ”våtrumsintyg”. Detta intyg innebär att den firma som renoverat badrummet har rätt kunskap för att utföra en renovering av badrum. Alla firmor som renoverar badrum ger 10 års garanti på badrummet på grund av konsumentköplagen men ett våtrumsintyg visar att firman har koll på branschreglerna som gäller. 10 års garanti innebär att om det skulle bli problem med till exempel en vattenläcka eller liknande kan du vända dig direkt till firman som utfört renoveringen och kräva att firman åtgärdar felet.

Om badrummet är felaktigt renoverat finns risken att ditt försäkringsbolag inte vill betala ut några pengar till dig när du får problem.

Att renovera ett normalstort badrum kan kosta allt från 25 000 kr upp till över 150 000 kr om du skall anlita en firma som gör jobbet. Priset beror på vilka materialval du gör vid renoveringen.

🔗 Läs vår artikel om: Badrum & regler för renovering

4. kök

I köket gäller det främst att titta under diskbänken. Undersök att det inte läcker från rören och att kopplingarna ser bra ut. Du bör även kolla så att det inte finns fuktskador under eller bakom tvättmaskinen och kyl/frys.

5. El-installationer

Som privatperson får man inte koppla och dra el själv utan att ha en behörighet för detta. Om bostaden har tex spotlights i taket så kan det vara bra att fråga om de kopplats in av en behörig elektriker. Om el-arbeten är felaktigt utförda kan det finnas en brandrisk.

6. Väderstreck

Tag reda på vilka väderstreck som bostaden befinner sig i. Om bostaden har en balkong eller uteplats kan det vara bra att undersöka vilket väderstreck den/de befinner sig i. Söder och väster är de mest eftertraktade väderstrecken. Söder ger sol från morgon till kväll. Väster ger sol på eftermiddag och kväll.

7. Utsidan

  • Bygglov
    Kontrollera att det finns bygglov på eventuella tillbyggnader. Har huset byggts till med ett inglasat uterum, garage eller altan? Kolla så att det finns bygglov. I vissa fall krävs bygglov för bygge av altan.
  • Dränering
    Fråga säljaren eller mäklaren om dräneringar runt huset och i trädgården är gjorda. Kolla också när dessa utfördes. Dräneringar blir med tiden igentäppta och behöver bytas ut. Detta medför stora kostnader. Kolla också att marken sluttar ut från huset. Annars rinner vatten mot huset och då blir dräneringen extra viktig. Man brukar räkna med att dräneringens livslängd är 15-20 år men den kan hålla betydligt längre än så i vissa fall.
  • Sprickor i fasad och grund
    Kontrollera ifall det finns sprickor i fasad och grund. Kolla ifall det finns röta vid träfasad. Känn efter röta i ändarna av fasaden.
  • Fönster
    Har bostaden två- eller tre-glasfönster. Tre-glas är mer energieffektivt och ljudisolerande. Åldern på fönster är väldigt viktigt. Man brukar byta ut trä- och plastfönster efter ca 30 år. Aluminiumfönster håller i ca 50 år.
  • Tak
    Kolla ifall det finns möjlighet att få klättra upp på taket och kontrollera. Taket är husets viktigaste punkt. Ett tak som behöver bytas ut kan medföra mycket stora kostnader. Låt dig inte luras utav ett glänsande och snyggt tak. Idag finns många företag som renoverar och snyggar till gamla tak med färg. En lösning som ofta används vid försäljningar. Taket kan ändå vara väldigt gammalt och i behov att bytas ut i närtid. Tak brukar hålla i 30 – 60 år beroende på vilken typ av tak det är.
  • Grund
    Vilken typ av grund står huset på. Det finns många olika typer utav grunder. Vissa grunder har problem med fukt, vissa får sättningsproblem. Kolla upp grunden och läs på om den. Att själv kontrollera en grund är inte lätt. Vid inredda källargrunder kan man dock många gånger känna lukt utav mögel.

Efter visningen – Checklista

Efter visningen

1. Fundera på om du skall göra en besiktning

Detta gäller framför allt för köp av hus. En besiktning kostar mellan 7 000 kr till 15 000 kr. Man bör göra en besiktning för att kunna känna sig trygg och veta att huset är i ett bra skick.

Du som köpare har en undersökningsplikt. Ett bra sätt att göra en ordentlig undersökning är att göra överlåtelsebesiktning. Bolaget som besiktiga huset åt dig är då ansvariga för att fel som går at upptäcka kommer fram. Dolda fel ingår inte i besiktningsmannens ansvar. Du kan önska att en klausul läggs till i köpekontraktet. Då får du göra en besiktning i efterhand. Säljaren har dock alltid möjlighet att säga nej till ett sådant krav.

Vid en vanlig besiktning görs ej någon koll av el, avlopp och vatten. Det mäts inte heller några radonvärden.

🔗 Läs vår artikel om: Besiktning

2. Fundera på om du skall mäta radon

Om du vill köpa bostaden så kan du överväga att mäta radonhalten. Att mäta radon i en bostad kan du göra på två sätt. Det snabbaste testet tar ca 1 vecka. Du får då en rådgivande rapport om läget. Vill du göra en fullständig analys tar denna ca 2-3 månader. Detta blir svårt att göra ihop med en husvisning. Du kan önska att en klausul läggs till i köpekontraktet. Då får du göra en radonmätning i efterhand. Säljaren har dock alltid möjlighet att säga nej till ett sådant krav.

Vad händer efter visningen?

1-3 dagar efter visningen kommer mäklaren att kontakta alla spekulanter för att stämma av intresse och starta budgivningen. Se till att vara förberedd innan mäklaren ringer så att du vet om du vill lägga bud, har några fler frågor eller om du vill avstå alternativt avvakta.

💡 Nyhet! – Nu jämför Lendo även bolån & lånelöften!
Lendo.se kan du nu jämföra räntor och villkor på bolån & lånelöften hos flera olika banker med en enda ansökan. Du får en lista med bankernas olika erbjudanden och väljer själv om du vill acceptera ett erbjudande eller inte. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Lendo kan även hjälpa till med att sänka räntan på dina befintliga bolån.

Att tänka på som säljare inför visningen

För dig som säljare så innebär visning att du skall städa och göra bostaden fin inför visningen. Det optimala är om bostaden ser ut ungefär som vid fotograferingen och att den är välstädad, ren och fräsch. Du som säljare bör ej vara hemma under visningen. Spekulanterna kan då känna sig obekväma och inte riktigt våga ställa de frågor som de vill fråga.

Checklista för säljaren inför visning

Här följer en checklista med punkter som du skall tänka på inför visningen.

Hela bostaden

  • Rensa bort gamla växter som inte är fräscha och byt ut dem mot nya växter och blommor.
  • Städa efter husdjur och plocka bort husdjurens saker, exempelvis sandlådor, leksaker och matskålar. Husdjur ska helst inte vara kvar i bostaden under visningen. Det är många som är allergiska mot djur som kan få en mindre positiv bild av bostaden om djur finns.
  • Ha inte på diskmaskin, tvättmaskin, radio, tv eller annat som kan störa under visningen.
  • Vädra ordentligt innan.
  • Reparera fel, exempelvis läckande kranar, märken, dörrar som gnisslar, dusch, lösa handtag mm.
  • Putsa alla fönster och speglar. Om du har fönster eller speglar som är trasiga, byt ut eller ta bort.
  • Ställ fram en skål med godis (helst med papper runt) som visningsgästerna kan äta av för att få lite snabb energi. Gärna med en liten lapp där det står att det är fritt fram att ta så att gästerna vågar äta.
  • Fruktskålar med fina frukter eller dylikt t ex citron, chili, avokado kan utgöra fin dekoration.
  • Ta bort alla personliga fotografier osv. Visningsgästerna skall inte känna att de är gäster hos någon annan, de skall känna att de besöker sin framtida bostad.
  • Tänd lampor och fixa belysning så att hela bostaden uppfattas som ljus och luftig.
  • Sätt i ljus och värmeljus i alla ljusstakar samt en tändare till mäklaren ifall han/hon glömt sin.

Kök

  • Städa ordentligt och gör rent alla skåp invändigt och utvändigt. Gör även rent på spisen och i ugnen. Ju mer noga du är med städningen desto bättre uppfattning kommer spekulanterna få om bostaden.
  • Se till att det luktar gott och ser fräscht ut i alla skåp, kylskåp och frys.
  • Ta bort alla magneter och lappar från kylskåpet.
  • Släng soporna. Dålig lukt skall undvikas.
  • Diska och ställ undan all disk, kastruller, sladdar, vispar och elektroniska prylar i köket. Allt som inte gör köket finare skall plockas bort.
  • Kryddväxter i köket, exempelvis på köksbänken, kan höja intrycket av köket.
  • Tillsätt gärna lite färg till köket genom en skål med frukt eller snittblommor på bord eller köksbänk.
  • Ta bort handdukar, disktrasor, grytlappar och förkläden som inte höjer intrycket av köket.

Hall

  • Städa hallen ordentligt. Hallen är det första man ser så intrycket är viktigt.
  • Se till att golvet och alla hörn är rena. Moppa golvet och hag en ren dörrmatta.
  • Hallen är det första man ser och ger första intryck.
  • Ta bort alla kläder, jackor, halsdukar, mössor, hattar, vantar och skor. Spara någon enstaka jacka och skor så att det inte ser för tomt ut.

Badrum, WC

  • Städa badrummet ordentligt. Toalett, handfat, dusch, badkar, ytor och hyllor skall vara rengjorda.
  • Ta bort tandborstar, flaskor, burkar osv. Allt som inte höjer intrycket av badrummet skall bort. Om det är en riktigt snygg flaska exempelvis kan den vara kvar om den tillför något.
  • Se till att ha rena handdukar och mattor.
  • Rensa avlopp.
  • Se till att det luktar gott i badrummet men använd inte starka dofter, då kan spekulanterna tro att du försöker dölja dålig lukt.
  • Gör rent speglar och fönster.
  • Gör rent tvättmaskin och torktumlare. Se till att de är avstängda på visningen.
  • Göm undan eventuella tvättmedelspaket och sköljmedel.
  • Ta bort all smutstvätt. Lämna ingen korg med kläder i.

Vardagsrummet

  • Dölj eller ta bort sladdar.
  • Städa ordentligt.
  • Ta bort personliga bilder och tavlor.
  • Gör rent gardiner, persienner eller rullgardiner. Se även till att dra upp persienner och gardiner så att ljuset kommer in.
  • Ställ fram växter eller blommor.
  • Tänd eventuell eldstad eller brasa om det finns.
  • Städa soffor, fotöljer och kuddar. Allt ska vara rent, fräscht och lukta gott.
  • Organisera bokhyllor och ta bort sådant som inte höjer intrycket av vardagsrummet.

Sovrum

  • Bädda sängarna, helst med överkast.
  • Kläder och smutstvätt tas bort.
  • Organisera skåp och garderober så gott som möjligt. Många spekulanter öppnar och kikar in och det är viktigt för många spekulanter att det finns gott om förvaringsutrymme i bostaden.

Barnrum

  • Organisera leksaker, hyllor sov. Ta bort personliga bilder och fotografier. Det gör inget att det syns att det är ett barnrum och ett barnrum har leksaker. Se till att allt ligger snyggt och prydligt på sin plats.

Arbetsrum

  • Organiserade så mycket som möjligt. Göm undan eller ta bort sladdar, lösa papper och töm papperskorgen. Se till att rummet känns luftigt och rymligt.
  • Ta bort personliga diplom, foton och tavlor.

Källare & vind

  • Städa, organisera, släng skräp, rensa och gör dessa utrymmen så luftiga, ljusa och rymliga som det bara går.
  • Se till att spekulanten kan se hur rymligt utrymmet verkligen är.
  • Se till att belysning och lampor fungerar.

Förråd och garage

  • Städa, organisera, släng skräp, rensa och gör dessa utrymmen så luftiga, ljusa och rymliga som möjligt.
  • Se till att spekulanten kan se hur rymligt utrymmet verkligen är.
  • Se till att lampor och belysning fungerar.

Trädgården & tomten

  • Städa, kratta och rensa.
  • Plantera lite blommor och buskar vid behov som höjer intrycket av bostaden.
  • Klipp gräset och gör fint i trädgården.
  • Sanda och skotta om det är snö.

Balkong, terrass eller altan

  • Man vill att spekulanten skall känna att det är mysigt och härligt att sitta på balkongen, terrassen eller altanen. Gör allt du kan för att skapa den känslan och gör det lockande att sitta där.
  • Ställ upp utomhusmöbler och ställ fram blommor och/eller ljus på borden. Piffa upp möblerna med en dyna, filt eller sittkudde.

Styla bostaden själv inför visning

Om du vill läsa mer om hur du stylar bostaden inför visning kan du läsa vår guide.
🔗 Till vår guide om att: Styla bostaden själv inför visning

Bokad eller öppen visning?

Skall man ha en öppen visning eller skall den vara bokad? Öppen visning innebär att det är öppet hus. Mäklaren tar namn och telefonnummer på plats av alla spekulanter som dyker upp. Bokad visning innebär att spekulanterna bokar in sig i förväg med sitt namn och telefonnummer. Det finns fördelar och nackdelar med båda alternativen.

Fördelen med öppna visningar är att det kan vara en lägre tröskel för spekulanterna. Det vill säga, det är inte en lika stor grej att bara dyka upp på en visning som att boka in sig i förväg och binda upp sig på en specifik tid. Risken att man tappar spekulanter på grund av att de måste boka in sig i förväg är dock väldigt liten. Faktum är att det ofta dyker upp spekulanter på bokade visningar som har missat att anmäla sig/boka in sig i förväg.

Fördelen med bokade visningar är att man har koll på vilka som kommer på visningen. Det är sällan en nackdel att ha kontaktuppgifter till spekulanterna som avser att komma på visningen. Om man behöver kontakta spekulanterna av olika anledningar så är det en stor fördel att ha kontaktuppgifter till de som planerat att komma på visning.

Exempel på skäl då man kan behöva kontakta spekulanter är när man måste flytta visningens tid/datum eller om man till exempel får ett förhandsbud på bostaden som man behöver diskutera/stämma av med spekulanterna hur de ställer sig till budet. Det kan även vara så att mäklaren vill kontakta spekulanterna innan visning för att se till att de har lånelöfte klart redan till visningen för att kunna medverka i en budgivning.

En annan fördel med bokade visningar är att man kan se till att inte alla spekulanter kommer samtidigt. Med bokade visningar kan man sprida ut besökarna så att man som säljare eller mäklare kan ta sig tid och prata med alla besökare ordentligt under visningen. Om alla kommer samtidigt blir det oftast bara en stor röra.

Vi på Ekonomifokus rekommenderar bokade visningar. Då har man bäst kontroll över hela situationen och lämnar inte lika mycket åt slumpen. Att ha tillgång till kontaktuppgifter till spekulanterna innan visning kan till och med ibland leda till att man får ett högre slutpris på bostaden.

Ska du sälja din bostad rekommenderar vi att du först jämför mäklarna och deras arvoden på Hittamäklare.se.

Helgvisning eller visning på en vardag

Hur många visningar man skall ha samt vilka veckodagar de bör ligga på är även det ett viktigt val att göra som säljare. Helgvisningar i all ära men faktum är att folk är väldigt upptagna på helger med olika aktiviteter. Barnen skall spela fotbollsmatch eller mormor fyller år. Man bör därför ha minst två st olika visningar tycker vi. Man bör även tänka lite på vilka klockslag man har visning så att man har solen på rätt sida av bostaden under visningen. En soldränkt balkong lockar alltid mer än en skuggig.

Fördelen med helgvisningar är att folk ofta kan känna sig mindre stressade på helgerna. Man har inte samma brist på tid som på vardagarna när man jobbar. Under höst och vinter kan det dock vara ett måste med helgvisningar på till exempel hus, villor och radhus då kvällarna är mörka och det blir svårt att se hur bostaden ser ut på utsidan. Som vi nämner ovan är helgerna tyvärr ofta uppbokade med andra aktiviteter så helgvisning är inte så bra som många tror.

Fördelen med vardagsvisningar är att folk oftast inte är uppbokade på en massa andra aktiviteter på dagarna. De allra flesta har möjlighet att svänga förbi på väg hem från jobbet eller smita ifrån jobbet för en visning på lunchen. Det kan därför vara en god idé att ha två st visningar på en vardag. En lunchvisning och en eftermiddag/kvällsvisning. På lunchen kommer alla pensionärer, skift- och nattarbetare och alla som är lediga av olika orsaker. På eftermiddagens visning svänger folk förbi på vägen hem från jobbet.

En visning tar oftast inte mer än 15-30 minuter för en spekulant och då hinner man hem och kan laga mat, träna eller vad man nu vill hinna med innan det är dags att gå och lägga sig på kvällen.

Vi på Ekonomifokus anser att det bästa är att ha 2-3 st planerade visningar. En på en helgdag samt 1-2 st på en vardag. Det skall helst inte vara för många dagar mellan visningarna då spekulanter tenderar att tappa intresset för bostaden efter några dagar. Man bör starta budgivningen 1-2 dagar efter sista visningen.

Hur många besökare kommer det i snitt på en visning?

En vanlig fråga man får som mäklare är hur många spekulanter det brukar komma på visning. Det är en fråga som det inte finns något bra svar på. Det beror helt enkelt på en massa olika faktorer. Utgångspris är den viktigaste faktorn. Om man sätter ett lågt utgångspris på bostaden kommer man få en väldans massa spekulanter till visningarna. Sätter man ett högt utgångspris så kanske det inte kommer någon alls. En annan faktor är vilket område som bostaden ligger i. Om det är ett populärt område kommer det fler på visningen.

Som bostadssäljare får man ha lite is i magen, invänta visningen och se hur många som dyker upp. Det går helt enkelt inte att säga på förhand hur många som kommer komma. Det blir bara en ren gissning från mäklarens sida om han/hon skall försöka förutspå antalet spekulanter på en visning.

💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Vad händer efter visningen?

Efter visningen kan du förvänta dig ett samtal ifrån mäklaren som vill rapportera till dig hur många som dök upp på visningen samt hur intresserade spekulanterna kändes. 1-3 dagar efter kommer mäklaren att kontakta alla spekulanter för att stämma av intresset. Mäklaren kommer hålla dig som säljare uppdaterad och eventuella bud som kommer in får du skickade till dig via sms.

Läs även våra artiklar:

8 KOMMENTARER

  1. Har jag som säljare rätt att begära och veta fullständigt namn på den/de som bokar visning av min fastighet via Min Mäklare?

    Undrar Vänligen Annie

    • Hej Annie.

      Jag är osäker faktiskt men det brukar inte vara några konstigheter. Jag ser ingen anledning till varför inte mäklaren skulle vilja lämna ut de uppgifterna.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  2. Får mäklaren lämna ut en spekulationslista till säljaren innan visning där det står information om att en av spekulanterna tidigare har tackat nej till huset efter besiktning? Strider inte det mot GDPR-lagen? Är det sekretessbelagda uppgifter? Innehåller denna lista personuppgifter på spekulanterna eller är den anonymiserad?

    • Hej Sara.

      Det vet jag inte faktiskt. Men jag tror inte att det är några konstigheter eftersom det är säljaren som är uppdragsgivare till mäklaren.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  3. Hej

    Jag har anlitat en mäklare sedan strax över två månader tillbaka. Jag har redan haft åtta stycken visningar varav de fem senaste endast till en privatvisning för en åt gången. Detta är ju väldigt påfrestande som säljare att hela tiden hålla lägenheten i rent skick. Är det normalt att en mäklare vill ha så många visningar och bör man istället vara tacksam för att det är så många?

    Jag har endast fått ett bud och detta bud var under utgångspris. Om jag säger upp avtalet med mäklaren (enligt avtal tre månader) får jag kontakta en spekulant i efterhand och sälja den privat istället?

    Mvh Anders

    • Hej Anders.

      Du skall enbart vara tacksam att mäklaren anstränger sig och gör sitt bästa för att hitta köpare till din bostad.
      Givetvis är det lite jobb för dig att hålla lägenheten städad men det får du stå ut med om du vill få sålt lägenheten.

      De spekulanter som mäklaren har hittat är knutna till mäklaren. Du kan alltså inte säga upp uppdragsavtalet och sedan sälja till någon av de spekulanter som mäklaren fixat eller som tillkommit under mäklarens uppdragstid. Om du kör en fuling och gör så ändå så har mäklaren juridisk rätt till sin provision.

      Mvh admin på EKonomifokus

  4. Skulle önska en sammanställd lista över olika mäklarfirmor som anger var och ens mäklararvode ( inom ett visst spann naturligtvis) vid en viss lägenhets bostadsyta, månadsavgift, läge/område, skick, etc. Finns det?

    • Hej Annica.

      Nej tyvärr. En sådan lista går ej att göra då varje enskild mäklare har sin egen prissättning på sina tjänster.

      Mvh admin på EKonomifokus

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här