CAGR – Kalkylator för snittavkastning/år

CAGR kalkylator

Dessa kalkylatorer hjälper dig att räkna ut din genomsnittliga årliga avkastning/tillväxt på ditt investerade kapital.

I den övre kalkylatorn fyller du i hur mycket pengar du investerade från start och hur stor slutsumman är. Sedan fyller du i hur många år det tog för pengarna att växa så som de gjort. Kalkylatorn räknar sedan ut hur många procent (%) som din investering vuxit per år i snitt.

I den nedre kalkylatorn fyller du istället i den totala avkastningen i procent och antal år som det tagit att uppnå den avkastningen. Kalkylatorn beräknar då hur många procent din investering vuxit varje år i snitt.

Genomsnittling avkastning per år - kalkylator

Räknaren ovan hjälper dig som vet startsumma och slutsumman och vill veta hur mycket investeringen har utvecklats per år i procent.

Tips på roliga och bra alternativa investeringar:
Kameo.se
– investera i fastighetsprojekt
Lendify.se – låna ut dina pengar till privatpersoner mot en hög ränta
Minsta belopp att investera är 500 kr hos både Kameo och Lendify.

Räknaren nedan hjälper dig som vet hur många procent investeringen utvecklats totalt och vill veta hur mycket det blir per år i snitt.

Räkna ut årlig snittavkastning från totalavkastning (%)

%
år
Årlig snittavkastning =

Eftersom ränta-på-ränta-effekten påverkar beräkningen så kan man inte bara dela värdeökningen med antal år. Därför krävs denna CAGR-beräkning.

CAGR = Compound Annual Growth = Genomsnittlig årlig avkastning

Exempel

I januari År 2016 köpte du 1000 st aktier i det amerikanska företaget Apple för 97 kr styck. Det totala värdet på dina aktier då var 97 000 kr.
4 år senare, i januari år 2020 sålde du alla aktierna för 310 kr st. Den totala summa du fick för dina aktier var då 310 000 kr.
Aktierna har alltså stigit med ca 220 % i värde. Hur mycket har de då stigit varje år i snitt?

Det är lätt att tro att man kan dela 220 % på 4 år men räknar man så blir det helt fel. Istället krävs det att man använder CAGR formeln:

Sprid alltid dina investeringar och risker

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Skapa konto hos bägge två och handla avgiftsfritt (utan courtage) på ett större belopp.

Alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en fin avkastning på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Kameo.se investerar du i lån till olika fastighetsprojekt som du själv väljer ut och erhåller en hög ränta.
Minsta insättning = 500 kr.

Följ utvecklingen på våra egna investeringar

Vi på Ekonomifokus har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik