Hem Ekonomi Abonnemang

Abonnemang

Varje abonnemang är en form av avtal mellan dig och en leverantör som regelbundet levererar en vara eller tjänst till dig. Som kund kallas du för abonnent och du får betala en återkommande avgift för tjänsten som du får.

Vanliga typer av abonnemang är:

  • Telefon- och mobilabonnemang
  • TV-abonnemang
  • El-abonnemang
  • Hushållstjänster

Avtal för abonnemang

Som abonnent får du ett standardavtal. Det är mycket svårt att göra några ändringar i standardavtal för abonnemang. Vissa tjänster kan erbjuda variationer som du väljer. Om du inte tycker om de villkor som ett visst abonnemang ger dig kan det vara läge att byta leverantör.

Som abonnent är det viktigt att du förstår ditt abonnemang och de regler som gäller för det. När du skriver under ett avtal och börjar abonnera bör du känna till vad som gäller för situationer som:

  • När du vill säga upp abonnemanget
  • När du inte får tjänsten du betalar för
  • När något inte stämmer
  • När priset förändras

Det här är mycket viktiga punkter. Om avtalet för abonnemanget klargör att leverantören får höja priset utan att meddela dig personligen kan det ju bli dyrare utan att du ens får veta detta.

Se över dina abonnemang!

För många är olika typer av abonnemang kostsamma. En familj kan abonnera på flera olika tjänster och betala en hel del för att det inte finns tid att undersöka möjligheter. Idag kan du ganska enkelt jämföra tjänster online.

Det är inte nödvändigtvis så att du vill byta tjänst bara för att det finns ett billigare alternativ. Om du är nöjd med ditt el-abonnemang kan du fortsätta med det. Men att veta vilka kostnader som gäller är bra. Då är du bättre medveten om vad det är du betalar för och varför.

Ibland kan det finnas möjlighet att få flera tjänster med ett abonnemang. Det här är typiskt för telefonitjänster. Här kan det finnas pengar att spara men var vaksam. Mobilabonnemang kan ha olika regler för saker som hur mycket surf du får och hur många meddelanden du kan skicka.

Om du ska jämföra olika abonnemang måste du också se på detaljerna. Det är också viktigt att vara väl medveten om vilka delar av tjänsten som betyder mest för dig. Dessa vill du inte byta ut eller försämra för ett lägre pris!

Mer information

Det är bra att få mer information om abonnemang för olika typer av tjänster. Inte bara från leverantören. När du funderar på att byta leverantör eller att börja med en helt ny tjänst är omdömen en stor hjälp.

Idag kan du lätt ta reda på vad andra som har samma abonnemang har att säga om det. Du kan läsa recensioner och omdömen online. Du kan också ställa specifika frågor i forum online för att få en bättre bild av fördelar och nackdelar.

Lägg tiden som krävs på att lära dig mer om en viss leverantör såväl som om ett visst område generellt. Ju mer du förstår om den typ av abonnemang som du är intresserad av, desto bättre beslut kan du fatta.

Så väljer du rätt elavtal

0
Sitt elavtal är något som många inte ägnar så stor tankeverksamhet. Det är inte ovanligt att man känner sig lurad när man tecknar elavtal och informationen känns ofta svårbegriplig när man försöker läsa på. Nu ska vi reda ut...

Jämför elpriser – hitta billigaste elavtalet

0
Tycker du att du betalar alldeles för höga elfakturor? Tursamt nog är det enklare än någonsin att jämföra elpriser och byta till ett billigare elbolag. Vi går igenom hur det fungerar, vad du behöver veta och vilka elavtal som...