Aktier – grunderna för nybörjare

aktier grundläggande

Aktier är ägarandelar företag. Det innebär att om du köper aktier i till exempel Volvo AB så blir du delägare i Volvo AB. Som delägare i ett företag har du rätt att ta del av de vinster som det företaget gör. Aktier stiger och sjunker i värde beroende på hur bra det går för företaget.

Investera i aktier – grundläggande

Vinsterna som ett företag gör får du som aktieägare ta del av när företaget gör en så kallad aktieutdelning, dvs företaget delar ut pengar till alla aktieägare. Aktieutdelningar görs vanligtvis en gång per år. På lång sikt stiger och sjunker aktier i pris beroende på hur bra det går för företaget. På kort sikt kan däremot priset på en aktie gå upp och ner av oförklarliga anledningar. Men på lång sikt är det alltså företagets utveckling som styr aktiens pris och värde.

Ett företag väljer själv från början hur många aktier de vill skall finnas totalt. Om det till exempel finns 1 000 st aktier totalt i Volvo AB så motsvarar varje aktie 1/1000 del av ägandet i Volvo AB. Äger du då en aktie i Volvo AB så äger du en tusendel i Volvo AB. Om Volvo AB vill dela ut totalt 1 miljon kronor till sina aktieägare så har du rätt att få 1/1000 del av den miljonen i aktieutdelning in på ditt konto, dvs 1000 kr. Året därpå kanske Volvo AB vill dela ut 2 miljoner kronor till sina aktieägare. Du får då 2 000 kr in på ditt konto eftersom du är ägare av 1 st aktie i Volvo AB.

Avkastning från aktier

Avkastning på dina investerade pengar innebär helt enkelt att de pengar du investerat växer och blir större. Ditt investerade belopp växer.
Om du får pengar i aktieutdelning från det företag som du äger aktier i så kallas det för avkastning. Du får även avkastning på dina investerade pengar om aktien som du äger stiger i pris. Köper du aktier i bra företag så kommer du att få avkastning både i form av aktieutdelning men även att priset på aktien stiger.

Om du vill lära dig mer om aktieutdelningar kan du läsa vårt artikel här på Ekonomifokus om aktieutdelningar och direktavkastning.

Det går aldrig att säga säkert hur mycket avkastning du kommer att få på dina investerade pengar men man brukar säga att snittavkastningen på Stockholmsbörsen är mellan 8-10% per år. Den årliga avkastningen innebär att om du investerar dina pengar i aktier på Stockholmsbörsen så har du dubblat dina pengar på ca 7-10 år. Om du lyckas välja rätt aktier så kommer det att gå betydligt fortare än så.

Du kan använda vår Ränta-på-ränta-kalkylator här på Ekonomifokus för att se hur investerade pengar växer över tid.

Börsen

Det finns en handelsplats för aktier och den kallas för börsen. Den svenska börsen kallas för Stockholmsbörsen. Där kan man köpa och sälja sina aktier när man vill under börsens öppettider. För att kunna köpa och sälja aktier på börsen behöver man använda en mellanhand, även kallad mäklare. Idag finns det massor av företag som agerar mäklare på börsen. De största och mest använda mäklarna är Nordnet.se och Avanza.se. De är så kallade nätmäklare. Det är gratis att starta och att inneha ett konto både hos Avanza och Nordnet. De tar istället en liten avgift varje gång du köper eller säljer dina aktier. Den avgiften kallas för courtage och den är vanligtvis såpass liten så att du i princip inte märker av den.

A- och B-aktier

Många företag har både A- och B-aktier. Det som skiljer de två åt är hur stor rösträtt man har på företagets stämmor. Detta är inget man behöver bry sig om som småsparare. Vi småsparare kan ha som regel att alltid köpa B-aktien om den finns. Dock spelar det ingen större roll så det går även utmärkt att köpa A-aktier.

Sammanfattning

Nu vet du grunderna för aktier och du kan börja investera dina pengar i aktier. Om du väljer att köpa aktier i stora och stabila företag samt att du sprider ut dina pengar på minst 10 st olika företag så kommer dina investerade pengar att växa till sig fint över tid. Här kommer en lista med förslag på 10 st stora fina bolag som med största sannolikhet kommer att leverera fin avkastning på lång sikt åt de som väljer att köpa deras aktier.
Investmentbolag ses ofta som bra aktier för nybörjare, och då är Investor ett självklart val att plocka in i portföljen för att sprida riskerna. Investor grundat år 1916 är ett investmentbolag som investerar i många välkända bolag på börsen. Om du investerar i detta investmentbolag blir du automatiskt delägare i företag som ABB, Atlas Copco, Astra Zeneca, SEB m.fl. Kolla gärna in Investors investeringar för vidare information.

  • Investor
  • Handelsbanken
  • ICA gruppen
  • Skanska
  • Holmen
  • Hennes & Mauritz
  • Volvo
  • Atlas Copco
  • Atrium Ljungberg
  • SEB

Vår lista skall inte ses som en köprekommendation men dessa företag kommer med stor sannolikhet att leverera en bra avkastning till sina aktieägare om man investerar på lång sikt.

Sprid dina investeringar och sprid dina risker

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Skapa konto hos bägge två och handla avgiftsfritt (utan courtage) på ett större belopp.

Alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en fin avkastning på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Kameo.se investerar du i lån till olika fastighetsprojekt som du själv väljer ut och erhåller en hög ränta.
Minsta insättning = 500 kr.

Följ utvecklingen på våra egna investeringar

Vi på Ekonomifokus har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here