Aktier med lågt pris/aktie – billiga aktier?

Billiga aktier - pris per aktie

En vanlig misstolkning som många gör när de är nya inom aktiehandel är att man tror att priset per aktie avgör om en aktie är billig eller dyr. Detta är helt fel. En aktie är inte billig för att den har lågt pris per aktie. Det är inte heller större sannolikhet att en aktie går upp fler procent bara för att den har ett lågt pris.

Vi skall i denna artikel försöka förklara varför det är en tankevurpa att tro att en aktie är billig eftersom den har ett lågt pris per aktie.

Antal aktier multiplicerat med priset

För att kunna se om en aktie är ”billig” kan man som sagt inte gå på priset per aktie.
Du måste undersöka hur många aktier som finns i bolaget och multiplicera antal aktier med priset på varje aktie.

Bolag A har 1000 st aktier utestående och varje aktie kostar 1000 kronor styck. Bolag B har 1 000 000 st aktier utestående och varje aktie kostar 1 kr styck.

Dessa bolag är lika stora och lika mycket värda eftersom det totala värdet på de utomstående aktierna är detsamma.

Du skall alltså titta på det totala börsvärdet (antal aktier * aktiepris) för att se om ett bolag har ett högt eller lågt värde. Du kan dock inte avgöra om bolaget är ”billigt” utan endast om bolaget har ett högt eller lågt börsvärde.

Liknelse:
Du har två stycken lika stora apelsiner. Den ena apelsinen delar du upp i 4 st klyftor, den andra delar du i 16 st klyftor. Oavsett hur många delar du delar upp apelsinen så blir summan av klyftorna ändå lika densamma. Detsamma gäller för aktier. Oavsett hur många aktier man delar upp företaget i så blir ändå summan densamma.

Tänk såhär istället

Om Bolag A och B har samma börsvärde trots att de har olika aktiepris så krävs det ändå samma procentuella ökning, dvs 100% för att företaget skall dubblas i värde.
Om du alltid tänker i procent (%) så slipper du bli lurad av denna tankevurpa.

Om en aktie går upp från 10 kr till 20 kr har den dubblats i värde, dvs den har stigit med 100%. Dina investerade pengar har dubblats.
Om en aktie gått upp från 1000 kr upp till 2000 kr så har även den dubblats i värde och din investering har dubblats i värde, dvs den har stigit med 100%.

Det är lika svårt för ett företag att dubbleras i värde oavsett om priset på aktien är 1 kr eller 1000 kr.

Tips
Skapar du konto både hos Nordnet.se och Avanza.se så kan du utnyttja bägge deras erbjudanden om avgiftsfri handel upp till en viss summa. Delar du upp dina pengar på två konton så kan du alltså handla med 0 kr i courtage (avgift) på en nästan dubbelt så stor totalsumma. Det är gratis att öppna konton både hos Nordnet och Avanza.

Det korrekta sättet att värdera aktier

Egentligen kan man inte avgöra om en aktie är billig eller dyr men ovan nämnda metod, den visar bara det totala börsvärdet. Det är därför vi satt citat-tecken (””) runt orden billigt och dyrt.

För att värdera om en aktie är billig eller dyr så måste man titta på företagets värdering/börsvärde (antal aktier * aktiepris) och se hur hög värderingen är i förhållande till företagets vinst, omsättning, kassaflöden, tillgångar och en massa andra parametrar. Att värdera företag är extremt komplicerat eftersom det krävs många olika nyckeltal och information för att kunna avgöra ett företags bedömda värde.

Det finns dock en förenkling som många använder som kallas för P/E-tal. P/E-talet är en multipel som visar företagets värdering i förhållande till företagets vinst. Detta är det första nyckeltalet som du bör lära dig om du vill värdera aktier. Läs mer här på Ekonomifokus om P/E-talet och hur man använder det.

Sprid alltid dina investeringar och risker

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Skapa konto hos bägge två och handla avgiftsfritt (utan courtage) på ett större belopp.

Alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en fin avkastning på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Kameo.se investerar du i lån till olika fastighetsprojekt som du själv väljer ut och erhåller en hög ränta.
Minsta insättning = 500 kr.

Följ utvecklingen på våra egna investeringar

Vi på Ekonomifokus har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

2 KOMMENTARER

 1. Hej!

  Jag är student men jobbar extra vid sidan om mina studier.
  Jag har en liten summa som jag sparat under sommaren och vill investera dessa pengar och satsa inför framtiden men vet inte riktigt vad jag kan investera i.

  Mvh Johan

  • Hej Johan.

   Om du köper aktier för pengarna måste du vara beredd på att aktiemarknaden kan svänga kraftigt så det är inte helt säkert att du ligger plus den dagen du skall sälja.
   Helst skall du ha minst 5 års investeringshorisont.

   Ett alternativ, där du kan investera en liten summa iallafall är plattformar så som Lendify.se och Kameo.se. Där får du vanligtvis runt 6-10% per år i avkastning på dina pengar och än så länge har Lendify och Kameo visat sig vara trygga och bra plattformar.
   Försök att sprida dina pengar på olika investeringar (diversifiera). Investera en del i aktier (till exempel Investor B), en del på Lendify och Kameo, en del i fonder (till exempel Carnegie Sverigefond och någon räntefond) osv så minskar du risken.

   mvh Admin på EKonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here