Belåning av aktier – låna med din portfölj som säkerhet

Låna till aktier och fonder - investeringar

Svenskar är livrädda för att låna pengar till investeringar.
Förutom när det kommer till bostäder. Då är man beredd att belåna sig upp över öronen. Men är det verkligen dåligt att låna till investeringar? Det är såklart en extra risk man tar, men man måste våga ta risk om man vill ha bra avkastning. Det viktiga är att ta genomtänkta och kloka beslut när man skall låna för att köpa aktier eller fonder.

Om man skall låna pengar till investeringar gäller det att tänka till så att man inte blir sittande med aktier som sjunker som en sten och räntekostnader som skall betalas.
Ibland kan det dock dyka upp situationer som motiverar ett lån för aktieköp. Ett exempel är om börsen rasar och du kan köpa aktier i stabila och lönsamma bolag såsom ICA-Gruppen eller Handelsbanken riktigt billigt. Direktavkastningen kanske är på 5-6% medan räntan på lånet är 3-4%. Då betalar företagets årliga utdelning för dina räntekostnader samtidigt som dina aktier förmodligen stiger i värde över tid.

Vilken typ av lån är bäst?

Det finns olika typer av lån som lämpar sig i denna situation.
Bäst lämpade är:

  • Värdepapperslån/aktielån
  • Bolån
  • Privatlån

Värdepapperslån/aktielån – din depå använd som säkerhet
Det vanligaste är att man belånar sina aktier och fonder i sin depå. Det görs direkt i banken eller nätmäklarens plattform på nätet. Man ansöker om att kunna belåna och sedan kan man köpa aktier eller fonder för de lånade pengarna. Om du har 100.000 kr på din aktiedepå (eget kapital) så kan du helt enkelt köpa aktier för betydligt mer än så om du använder belåning. Du kan då helt plötsligt köpa aktier för 150.000 kr eller mer istället som ett exempel. 50.000 kronor är då lånade och 100.000 kr är dina egna. Banken/nätmäklaren lånar då ut dessa pengarna till dig och tar ut en ränta på de lånade pengarna. Du betalar endast ränta under tiden du har lånet. Säljer du aktierna som du lånat till att köpa så försvinner lånet och du betalar inte någon mer ränta.

Hur mycket pengar du får låna beror på vilka aktier och fonder du har i din depå/portfölj. Stora stabila aktier och fonder har oftast ett belåningsvärde på 80% medan lite mer osäkra aktier och fonder har 0-50% i belåningsvärde. Köper man endast storbolag så kan man belåna sig kraftigt. Ofta kan man låna upp till 400%-500% av sitt egna kapital. Om dina investeringar sjunker i värde så riskerar du att klassas som överbelånad av din bank eller mäklare. Då måste du sätta in mer pengar eller sälja av aktier eller fonder. Gör du inte det så kommer banken/mäklaren att tvångsförsälja dina värdepapper. Detta kallas för ett ”margin call” och det är något som absolut skall undvika som pesten. Det är förrädiskt för dina investeringar att tvingas sälja när man egentligen inte vill sälja. Både Nordnet.se och Avanza.se erbjuder aktielån/värdepapperslån om man har sin portfölj hos dom.

Fördelar med värdepapperslån/aktielån:
– Betala endast ränta under tiden du har lånet
– Lätt att sälja aktierna eller fonderna och bli av med lånet
– Ränta från 1,7% och uppåt
– Smidigt
– Syns inte på UC-utdrag

Nackdelar med värdepapperslån/aktielån:
– Risk att bli överbelånad om investeringarna går dåligt

Kika in Nordnet.se och Avanza.se för att se deras villkor för värdepapperslån.

Låna på bostad – bolån
Att låna på sin bostad är det alternativet som ger den lägsta räntan. Den enda nackdel som kan finnas är om du saknar utrymme att låna upp på dina befintliga pantbrev på ditt hus. Om du saknar utrymme i dina pantbrev kostar det 2 % extra som en engångskostnad på lånebeloppet för att ta ut nya pantbrev. På bolån kan du räkna med 1-2 % i ränta i dagens ränteläge.

Privatlån/blancolån
Att ta ett privatlån/blancolån är ett smidigt alternativ om du vill betala räntan på lånet med din lön snarare än i din aktiedepå eller ditt ISK-konto. Du tar då helt enkelt ett lån utan säkerhet, får pengarna in på kontot någon dag senare och sedan kan du börja investera. På privatlån kan du räkna med räntor på runt 4% i dagens ränteläge så det är lite dyrare än övriga alternativ.

Hitta den lägsta räntan på privatlån och bolån

På hemsidan Lånekoll.se kan du jämföra upp till 30 st olika banker med en enda ansökan och en enda kreditupplysning. Lånekoll jämför både bolån och privatlån och presenterar bankernas erbjudanden för dig så att du kan välja själv om du vill acceptera något av dessa erbjudanden eller inte.
Lånekoll kan även hjälpa dig att få ner räntan på dina befintliga bo- och privatlån. De har lyckats få ner kunders räntor till 1,09% i vissa fall. Du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan hos Lånekoll.se och det är helt gratis.

Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here