Courtage

Courtage

Courtage är namnet på den kostnad som bankerna och nätmäklarna tar ut när du handlar med aktier och andra värdepapper.

Courtage betalas både när du köper och när du säljer aktier eller värdepapper. Det innebär att du betalar två gånger, en gång vid köp och en gång vid sälj. De flesta banker och nätmäklare har minicourtage som är en fast summa, till exempel 39 kr. När man handlar för större summor så går det istället över till att man betalar en procentsats (%) på affärens totala storlek.


Exempel:

Du köper 10 st aktier i Volvo AB.
Dessa aktier kostar 100 kr st = 1000 kr totalt.
Courtaget är 39 kr vilket innebär att din totala kostnad istället blir 1039 kr. Om du sedan väljer att sälja aktierna kostar det 39 kr igen för att sälja aktierna. Du har då betalt 39 + 39 = 78 kr i courtage.
78 kr är 7,8 % av 1000 kr. Bara genom courtaget har du förlorat 7,8% av det kapital som du investerat.

Som exemplet ovan visar så kan det bli kostsamt att göra många mindre affärer om du har en dålig deal för courtaget. Var därför noggrann och leta upp banker och nätmäklare som har låga priser och bra erbjudanden.

Courtage – nivåer och kostnader

Den absolut lägsta nivån du kan hitta på courtage är 0 kronor.
Du kan alltså handla aktier gratis. Detta är ett kom-igång-erbjudande som både Nordnet och Avanza har och erbjudandet finns för att locka nya kunder.

  • Hos Nordnet.se är courtaget 0 kr i 6 månader om du har max 80.000 kr i din depå (Samt ett par andra villkor som du ser i bilden nedan).
  • Hos Avanza.se är courtaget 0 kr om du har max 50.000 kr i din depå (samt gör max 500 st affärer på ett år)
  • Skaffar du konto hos båda aktörerna kan du alltså handla med 0 kr i courtage för mer än dubbelt så mycket pengar. Det är gratis att öppna konto och att ha konton hos bägge aktörerna.

Courtage Nordnet

Länk till: Nordnet.se

Courtage Nordnet
Bilden ovan visar Nordnets courtage-nivåer 2019. Dessa kan ändras så kika alltid på Nordnets hemsida och dubbelkolla så att nivåerna fortfarande är aktuella.

Courtage Avanza

Länk till: Avanza.se

Courtage Avanza
Bilden ovan visar Avanzas courtage-nivåer 2019. Dessa kan ändras så kika alltid på Avanzas hemsida och dubbelkolla så att nivåerna fortfarande är aktuella.

Courtage övriga banker

Informationen i tabellen ovan är från 2019-10-31. Priserna kan ändras så gå in på banken eller mäklarens hemsida för att se så att uppgifterna stämmer.

Sprid alltid dina investeringar och dina risker

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Skapa konto hos bägge två och handla avgiftsfritt (utan courtage) på ett större belopp.

Alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en fin avkastning på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Kameo.se investerar du i lån till olika fastighetsprojekt som du själv väljer ut och erhåller en hög ränta.
Minsta insättning = 500 kr.

Följ utvecklingen på våra egna investeringar

Vi på Ekonomifokus har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here