Fonder eller aktier – skillnader, fördelar och nackdelar

Fonder eller aktier

När man skall börja investera pengar så undrar de flesta om de skall placera sina pengar i fonder eller aktier. Svaret är alltid ”det beror på”. I denna artikel skall vi gå igenom på ett enkelt och pedagogiskt sätt hur man skall tänka i denna situation.

Att välja mellan fonder & aktier

Aktier = ägarandelar i ett enskilt företag/bolag (högst risk)
Aktiefond = fond som investerar dina pengar i aktier (viktigt vilken fond man väljer)
Indexfond = fond som investerar dina pengar i aktieindex
Räntefond = fond som investerar dina pengar i räntebärande-investeringar (obligationer osv)
Blandfond = fond dom investerar dina pengar i både räntor och aktier.
Aktieindex = en sammanslagning av massor av olika aktier/företag inom ett visst land eller liknande (stabilare än enskilda aktier)

Som du ser ovan så finns det några olika alternativ att välja på. Om du inte är en duktig och kunnig investerare så är det säkrare att låta ett proffs investera dina pengar.

En fond är ett företag som investerar dina pengar. Vilken typ av investeringar fonden gör beror på vilken typ av fond du väljer. Du lämnar över dina pengar till fonden och den investerar pengarna i antingen aktier (aktiefond), i index (indexfond) eller i räntor (räntefond). Fonden tar en liten avgift varje år på dina investeringar som betalning för att de investerar dina pengar.

Vilka fonder skall man välja?

Vilken typ av fond du skall välja beror på din ålder. Är du ung (upp till 50 år) så brukar man säga att aktiefonder och indexfonder är mest passande.
Närmar man sig pension eller om man redan är pensionär är det bra att ha en stor del av sina pengar i blandfonder och räntefonder.

Det som är absolut viktigast när man väljer mellan olika aktiefonder är att hitta de som har bäst förvaltare. Förvaltarna är de som skall se till att du får bästa möjliga avkastningen. Är förvaltaren skicklig kommer du tjäna mycket pengar. Är förvaltaren kass så kommer din investering att bli dålig eller mindre bra. En riktigt bra fond med en riktigt bra förvaltare är Carnegie Sverigefond som förvaltas av Simon Blecher. Carnegie Sverigefond kan du investera via alla banker och nätmäklare.

När man väljer indexfonder skall man istället titta på avgiften som fonden tar. Välj indexfonderna med låg eller ingen avgift. Några bra exempel är Avanza Zero och Nordnets superfonder. Dessa är indexfonder med 0 kr i avgift.
Starta ett konto hos Nordnet.se och ett hos Avanza.se för att kunna investera i dessa fonder. Det är gratis att starta och att ha konto både hos Avanza och Nordnet.

Vilka aktier skall man välja?

Om man skall investera i aktier och inte är expert eller väldigt kunnig så är det alltid bäst att ta det säkra före det osäkra. Investera i stora och välkända företag och sprid dina investeringar mellan många olika företag. Några stora fina bolag som är trygga investeringar är:

  • Investor B
  • Kinnevik B
  • Industrivärden B
  • Öresund
  • Lundbergföretagen B
  • EQT
  • Öresund
  • Latour
  • Melker Schörling

Gemensamt för alla ovan nämnda börsnoterade svenska företagen är att de är investmentbolag. Det betyder att de är företag som investerar i andra företag.
De blir nästan som en fond men med vissa skillnader. Köper du aktier i till exempel Investor så innebär det att du köper aktier i en massa olika bolag som Investor äger aktier i. Detta gör att du får en väldigt bra riskspridning. I investmentbolagen sitter de skarpaste finansrävarna och gör allt de kan för att tjäna så mycket pengar som möjligt på sina investeringar. Köper du aktier i deras investmentbolag så får du hänga med på deras resa. Om de lyckas ordna en avkastning på 20% per år på sina investeringar så får du också 20% i avkastning på din investering. Man tar rygg på proffsen helt enkelt och låter de göra jobbet.

Sprid dina risker och investeringar

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Skapa konto hos bägge två och handla avgiftsfritt (utan courtage) på ett större belopp.

Alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en fin avkastning på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Kameo.se investerar du i lån till olika fastighetsprojekt som du själv väljer ut och erhåller en hög ränta.
Minsta insättning = 500 kr.

Följ utvecklingen på våra egna investeringar

Vi på Ekonomifokus har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here