Hur hävstång fungerar på börsen och inom trading

0
Hävstång börsen och handel

Hävstång på börsen eller inom trading innebär att man tar en större position än man hade gjort om man endast hade köpt den underliggande tillgången.
Hävstång kan uppnås genom att låna pengar eller genom att använda hävstångsprodukter. Några exempel på underliggande tillgångar är aktier, index, råvaror & valutor.

Om du köper en hävstångsprodukt som har 10X i hävstång så rör sig din investering 10 gånger mer än underliggande tillgång. Om den underliggande tillgången är en aktie och den aktien går upp med 1% så kommer din investering att gå upp eller ner 10%. Om den går upp eller ner beror på om du satsat på upp eller nedgång.

Det finns massor av olika produkter och certifikat på marknaden som har inbyggd hävstång. Några exempel är:

  • CFD:s
  • Terminer
  • Optioner
  • Mini futures
  • Warranter
  • Bull & Bear certifikat

Hävstångsprodukter handlar du enklast hos vanliga nätmäklare, till exempel Avanza.se eller Nordnet.se. Om du är nybörjare kan du handla bland annat aktier gratis (utan courtage) hos bägge dessa aktörer. Dela upp dina pengar mellan båda aktörerna så kan du handla gratis med dubbelt så mycket pengar.

Inbyggd belåning eller kontrakt

De flesta hävstångsprodukterna eller instrumenten bygger på en inbyggd belåning. Det innebär att dina pengar läggs ihop med lånade pengar för att skapa en större position. Du betalar en ränta på de lånade pengarna under tiden du äger instrumentet/produkten. Det vanligaste är att pengarna dras från din produkt automatiskt och du märker inte av det. Det innebär dock att din produkt minskar lite lite i värde varje dag även om underliggande tillgång inte rör sig.

Produkter med inbyggd belåning:
Mini futures
Bull & Bear certifikat
CFD:s

Det finns även hävstångsprodukter som bygger på kontrakt. Det gör att det inte förekommer några lånade pengar i produkten.

Produkter som bygger på kontrakt:
Optioner
Terminer
CFD:s (bygger på kontrakt men har även inbyggd belåning)

Säkerhetsmarginal/säkerhetskrav CFD:s, terminer och optioner.

I vissa fall köper man själva produkten. I andra fall skall man endast ha en säkerhet på kontot för att kunna ta positionen. När det handlar om produkter som bygger på kontrakt så kräver banken att man skall ha en viss % av positionens storlek i i pengar på kontot. Detta kallas för säkerhetskrav.

Exempel:
Du vill ta en position i råvaran olja och du vill ta en position på 100.000 kr.
Du tar positionen i en CFD och säkerhetskravet för denna CFD är 10%. Det innebär att du måste ha minst 10.000 kr tillgängligt på ditt konto. Har du mindre än 10% på ditt konto så kommer banken/mäklaren att stänga din position automatiskt efter ett par varningar. Om din position går åt fel håll så kommer förlusten att dras från dina pengar på kontot. Det innebär att dina 10.000 kr som du har på kontot minskar om din position går åt fel håll.

Hävstång via vanlig belåning

Ett enkelt sätt att få hävstång på en investering är att använda sig av lån. Man lånar helt enkelt pengar som man investerar ihop med sina egna.

Exempel:
Du köper aktier i Volvo Ab för 100.000 kr. För att få hävstång så lånar du 50.000 kr och investerar även de pengar. Du har då en hävstång på 1,5X.
Via vanliga nätmäklare som till exempel Nordnet.se och Avanza.se kan du låna pengar till låg ränta för att investera med hävstång.

Viktigt att tänka på vid handel med hävstång

Det absolut viktigaste att tänka på när man handlar med hävstång är att ha väldigt stora säkerhetsmarginaler, dvs ta små positioner. Om man tar för stora positioner kommer man att åka på tvångsförsäljningar hela tiden och det leder till stora förluster. Detta är något som man märker tydligt när man testat på hävstångsprodukter några gånger.

Var försiktig när du handlar med hävstång. Skall man handla med hävstång så bör man hålla sig till produkter med upp till 5X hävstång. Ju högre hävstång desto svårare är det att göra bra affärer över tid.

Sprid alltid dina investeringar och risker

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över lång tid. Alla rika människor gör detta. Ett tips är att öppna ett kostnadsfritt konto hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Vi kan även rekommendera plattformarna Lendify.se och Brocc.se där man agerar bank och lånar ut sina pengar till andra privatpersoner mot att man får en fin ränta. Vi på Ekonomifokus har egna portföljer hos alla de vi nämner ovan och du kan se våra portföljer + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here