Hem Ekonomi Aktieskola Hur hävstång fungerar på börsen

Hur hävstång fungerar på börsen

4
Hävstång börsen och handel

Hävstång på börsen eller inom trading innebär att man tar en större position än man hade gjort om man endast hade köpt den underliggande tillgången. Några exempel på underliggande tillgångar är aktier, index, råvaror & valutor.

Hävstång kan uppnås genom att låna pengar eller genom att använda hävstångsprodukter. Om du köper en hävstångsprodukt som har 10X i hävstång så rör sig din investering 10 gånger mer än underliggande tillgång. Om den underliggande tillgången är en aktie och den aktien går upp med 1% så kommer din investering att gå upp med 10%. Detsamma gäller åt andra hållet, dvs om aktien går ner med 1% så går din investering ner med 10%.

2 st kalkylatorer för beräkning av hävstång

Nedan finner du två st olika kalkylatorer. Den första räknar ut hävstång för produkter med finansieringsnivå, exempelvis Mini Futures. Den andra räknar ut hävstången för instrument med säkerhetskrav, till exempel CFD:s, Terminer och Miniterminer.

Bilden nedan visar hur du hittar pris och finansieringsnivå hos Avanza

finansieringsnivå och produktens pris och hävstång avanza

Tips:
Öppna konto gratis hos Avanza.se och Etoro.com/sv så kan du handla aktier & fonder courtagefritt (gratis). Hos Avanza får du ha max 50 000 kr på ditt konto för att handla courtagefritt men hos Etoro är det obegränsat. Hos Etoro kan du dessutom handla med & utan hävstång i kryptovalutor, råvaror, index osv på stora delar av världens marknader.

Bilden nedan visar hur du hittar positionens storlek och säkerhetskravet hos IG-markets

Säkerhetskrav IG och positionens storlek

Exempel på produkter och certifikat med hävstång

Det finns massor av olika produkter och certifikat på marknaden som har inbyggd hävstång. Några exempel är:

 • CFD:s
 • Terminer
 • Optioner
 • Mini futures
 • Warranter
 • Bull & Bear certifikat

Inbyggd belåning eller kontrakt

De flesta hävstångsprodukterna eller instrumenten bygger på en inbyggd belåning. Det innebär att dina pengar läggs ihop med lånade pengar för att skapa en större position. Du betalar en ränta på de lånade pengarna under tiden du äger instrumentet/produkten. Det vanligaste är att pengarna dras från din produkt automatiskt och du märker inte av det. Det innebär dock att din produkt minskar lite lite i värde varje dag även om underliggande tillgång inte rör sig.

Produkter med inbyggd belåning:
– Mini futures
– Bull & Bear certifikat
– CFD:s

Det finns även hävstångsprodukter som bygger på kontrakt. Det gör att det inte förekommer några lånade pengar i produkten.

Produkter som bygger på kontrakt:
– Optioner
– Terminer
– CFD:s (bygger på kontrakt men har även inbyggd belåning)

Hävstång via belåning:
– Hävstång uppnås även via belåning av aktier exempelvis.

Säkerhetsmarginal/säkerhetskrav CFD:s, terminer & optioner

I vissa fall köper man själva produkten. I andra fall skall man endast ha en säkerhet på kontot för att kunna ta positionen. När det handlar om produkter som bygger på kontrakt så kräver banken att man skall ha en viss % av positionens storlek i i pengar på kontot. Detta kallas för säkerhetskrav.

Exempel:
Du vill ta en position i råvaran olja och du vill ta en position på 100 000 kr.
Du tar positionen i en CFD och säkerhetskravet för denna CFD är 10%. Det innebär att du måste ha minst 10.000 kr tillgängligt på ditt konto. Har du mindre än 10% på ditt konto så kommer banken/mäklaren att stänga din position automatiskt efter ett par varningar. Om din position går åt fel håll så kommer förlusten att dras från dina pengar på kontot. Det innebär att dina 10.000 kr som du har på kontot minskar om din position går åt fel håll.

Hävstång via vanlig belåning

Ett enkelt sätt att få hävstång på en investering är att använda sig av lån. Man lånar helt enkelt pengar som man investerar ihop med sina egna.

Exempel:
Du köper aktier i Volvo Ab för 100.000 kr. För att få hävstång så lånar du 50.000 kr och investerar även de pengar. Du har då en hävstång på 1,5X.

Via vanliga nätmäklare som till exempel Avanza.se kan du låna pengar till låg ränta för att investera med hävstång.

Viktigt att tänka på vid handel med hävstång

Det absolut viktigaste att tänka på när man handlar med hävstång är att ha väldigt stora säkerhetsmarginaler, dvs ta små positioner. Om man tar för stora positioner kommer man att åka på tvångsförsäljningar hela tiden och det leder till stora förluster. Detta är något som man märker tydligt när man testat på hävstångsprodukter några gånger.

Var försiktig när du handlar med hävstång. Skall man handla med hävstång så bör man hålla sig till produkter med upp till 5X hävstång. Ju högre hävstång desto svårare är det att göra bra affärer över tid.

Sprid alltid dina investeringar och risker

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Avanza.se & Etoro.com/sv, där handlar du aktier och fonder utan courtage. (hos Avanza får du max ha 50 000 kr på kontot för att handla utan courtage, hos Etoro är det obegränsat). Etoro erbjuder även handel i kryptovalutor, index, råvaror och mycket mer både med och utan hävstång. De erbjuder även så kallad ”copytrading” där du kan se hur andra framgångsrika traders handlar och automatiskt kopiera deras affärer.

Alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en fin avkastning på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Sigmastocks.se erbjuder en aktierobot som via algoritmer väljer ut aktier åt dig & sköter förvaltningen av aktieportföljen löpande. Du öppnar ett ISK-konto och svarar på några snabba frågor om hur du vill investera så sköter roboten resten.
Minsta insättning = 1 kr.

Följ utvecklingen på våra egna investeringar

Vi på Ekonomifokus har egna investeringar hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa vår utveckling via vår portfölj.

Riskvarning
Hos Etoro kan du bland annat handla med CFD:s.

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär en stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 75 % av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel enligt Etoros siffror. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd att förlora pengarna du handlar med innan du börjar.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig. Han har även sen tidig ålder haft ett stort intresse för både aktier, fonder och andra typer av investeringar. Målsättningen är att öka läsarnas kunskaper inom ekonomi genom att dela med sig av tips och erfarenheter inom privatekonomi, investeringar, förtagande och sparande.

4 KOMMENTARER

 1. Hej Fredrik,

  Vad är det som säger att en köpare är villig att betala 15% mer för certifikatet bara för att dow jones i det här fallet stigit 1%?

  Själv har jag varit med om att 10x bull certifikat backar 40% när underliggande backade 1% sedan köp.

  • Hej Emil.

   Instrumentet har en inbyggd så kallad daglig hävstång som bygger på en sorts belåning.
   Det innebär att om du tar en position i ett sådant instrument på 1 000 kr så är din exponering egentligen 15 000 kr.

   Det är en marketmakers/utställare som ställer priset på instrumentet så priset på ett sådant certifikat baseras inte på utbud och efterfrågan på samma sätt som till exempel aktier.
   Det bestäms istället baserat på underliggande tillgång.

   Att priser på ett x10 cert backar med 40% när underliggande backar 1% är inte korrekt om det sker under en och samma handelsdag.

   Dock finns det en urgröpningseffekt som uppstår om du äger ett certifikat under en längre tid. Hävstången har en daglig förändring vilket gör att den ändras över tid.
   Ditt nämnda exempel gäller kanske en position som du hållt under en längre tid? Isåfall finns det en rimlig förklaring i den så kallade urgröpningseffekten som sagt.

   mvh admin på Ekonomifokus

 2. Hej, undrar en sak om hävstångseffekten.
  Om jag köper BULL DOW JONES med hävstång 15. Och den visar 2% upp. Men själva hävstången köpt visar minus eftersom folk köper och säljer hävstången.
  Ska jag inte få 30% upp av mina pengar jag köpt för med hävstången?
  Och om jag säljer den mitt på dagen, gäller den % talet som gångras med 15?
  Sånafall när visas pengarna? Jag har inte sett några höga + på mina pengar förutom när hävstången blivit dyrare än när jag köpte den och där tjänat lite pengar.

  Vill gärna få lite hjälp om detta så är tacksam om du/ni kan berätta lite mer detaljerat om dessa certifikat.

  Mvh Fredrik Lagerberg

  • Hej Fredrik.

   Jag fattar inte riktigt vad du menar men det vanligaste misstaget folk gör att är de kollar på kursen på översiktssidan på avanza eller nordet till exempel.
   Om det inte skett några avslut så uppdateras inte den kursen.

   Du får gå in på Köp/sälj sidan och kolla vad köpare och säljare är beredda att betala för instrumentet just nu. Då ser du om ditt instrument har stigit i pris.

   Om dow jones stiger med 1% så skall ditt instrument ha stigit med 15% i värde.

   Mvh Admin på EKonomifokus

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här