Hur hävstång fungerar på börsen och inom trading

4
Hävstång börsen och handel

Hävstång på börsen eller inom trading innebär att man tar en större position än man hade gjort om man endast hade köpt den underliggande tillgången.
Hävstång kan uppnås genom att låna pengar eller genom att använda hävstångsprodukter. Några exempel på underliggande tillgångar är aktier, index, råvaror & valutor.

Om du köper en hävstångsprodukt som har 10X i hävstång så rör sig din investering 10 gånger mer än underliggande tillgång. Om den underliggande tillgången är en aktie och den aktien går upp med 1% så kommer din investering att gå upp eller ner 10%. Om den går upp eller ner beror på om du satsat på upp eller nedgång.

Det finns massor av olika produkter och certifikat på marknaden som har inbyggd hävstång. Några exempel är:

 • CFD:s
 • Terminer
 • Optioner
 • Mini futures
 • Warranter
 • Bull & Bear certifikat

Hävstångsprodukter handlar du enklast hos vanliga nätmäklare, till exempel Avanza.se eller Nordnet.se. Om du är nybörjare kan du handla bland annat aktier gratis (utan courtage) hos bägge dessa aktörer. Dela upp dina pengar mellan båda aktörerna så kan du handla gratis med dubbelt så mycket pengar.

Inbyggd belåning eller kontrakt

De flesta hävstångsprodukterna eller instrumenten bygger på en inbyggd belåning. Det innebär att dina pengar läggs ihop med lånade pengar för att skapa en större position. Du betalar en ränta på de lånade pengarna under tiden du äger instrumentet/produkten. Det vanligaste är att pengarna dras från din produkt automatiskt och du märker inte av det. Det innebär dock att din produkt minskar lite lite i värde varje dag även om underliggande tillgång inte rör sig.

Produkter med inbyggd belåning:
Mini futures
Bull & Bear certifikat
CFD:s

Det finns även hävstångsprodukter som bygger på kontrakt. Det gör att det inte förekommer några lånade pengar i produkten.

Produkter som bygger på kontrakt:
Optioner
Terminer
CFD:s (bygger på kontrakt men har även inbyggd belåning)

Säkerhetsmarginal/säkerhetskrav CFD:s, terminer och optioner.

I vissa fall köper man själva produkten. I andra fall skall man endast ha en säkerhet på kontot för att kunna ta positionen. När det handlar om produkter som bygger på kontrakt så kräver banken att man skall ha en viss % av positionens storlek i i pengar på kontot. Detta kallas för säkerhetskrav.

Exempel:
Du vill ta en position i råvaran olja och du vill ta en position på 100.000 kr.
Du tar positionen i en CFD och säkerhetskravet för denna CFD är 10%. Det innebär att du måste ha minst 10.000 kr tillgängligt på ditt konto. Har du mindre än 10% på ditt konto så kommer banken/mäklaren att stänga din position automatiskt efter ett par varningar. Om din position går åt fel håll så kommer förlusten att dras från dina pengar på kontot. Det innebär att dina 10.000 kr som du har på kontot minskar om din position går åt fel håll.

Hävstång via vanlig belåning

Ett enkelt sätt att få hävstång på en investering är att använda sig av lån. Man lånar helt enkelt pengar som man investerar ihop med sina egna.

Exempel:
Du köper aktier i Volvo Ab för 100.000 kr. För att få hävstång så lånar du 50.000 kr och investerar även de pengar. Du har då en hävstång på 1,5X.
Via vanliga nätmäklare som till exempel Nordnet.se och Avanza.se kan du låna pengar till låg ränta för att investera med hävstång.

Viktigt att tänka på vid handel med hävstång

Det absolut viktigaste att tänka på när man handlar med hävstång är att ha väldigt stora säkerhetsmarginaler, dvs ta små positioner. Om man tar för stora positioner kommer man att åka på tvångsförsäljningar hela tiden och det leder till stora förluster. Detta är något som man märker tydligt när man testat på hävstångsprodukter några gånger.

Var försiktig när du handlar med hävstång. Skall man handla med hävstång så bör man hålla sig till produkter med upp till 5X hävstång. Ju högre hävstång desto svårare är det att göra bra affärer över tid.

Sprid alltid dina investeringar och risker

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Skapa konto hos bägge två och handla avgiftsfritt (utan courtage) på ett större belopp.

Alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en fin avkastning på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Kameo.se investerar du i lån till olika fastighetsprojekt som du själv väljer ut och erhåller en hög ränta.
Minsta insättning = 500 kr.

Följ utvecklingen på våra egna investeringar

Vi på Ekonomifokus har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

4 KOMMENTARER

 1. Hej Fredrik,

  Vad är det som säger att en köpare är villig att betala 15% mer för certifikatet bara för att dow jones i det här fallet stigit 1%?

  Själv har jag varit med om att 10x bull certifikat backar 40% när underliggande backade 1% sedan köp.

  • Hej Emil.

   Instrumentet har en inbyggd så kallad daglig hävstång som bygger på en sorts belåning.
   Det innebär att om du tar en position i ett sådant instrument på 1 000 kr så är din exponering egentligen 15 000 kr.

   Det är en marketmakers/utställare som ställer priset på instrumentet så priset på ett sådant certifikat baseras inte på utbud och efterfrågan på samma sätt som till exempel aktier.
   Det bestäms istället baserat på underliggande tillgång.

   Att priser på ett x10 cert backar med 40% när underliggande backar 1% är inte korrekt om det sker under en och samma handelsdag.

   Dock finns det en urgröpningseffekt som uppstår om du äger ett certifikat under en längre tid. Hävstången har en daglig förändring vilket gör att den ändras över tid.
   Ditt nämnda exempel gäller kanske en position som du hållt under en längre tid? Isåfall finns det en rimlig förklaring i den så kallade urgröpningseffekten som sagt.

   mvh admin på Ekonomifokus

 2. Hej, undrar en sak om hävstångseffekten.
  Om jag köper BULL DOW JONES med hävstång 15. Och den visar 2% upp. Men själva hävstången köpt visar minus eftersom folk köper och säljer hävstången.
  Ska jag inte få 30% upp av mina pengar jag köpt för med hävstången?
  Och om jag säljer den mitt på dagen, gäller den % talet som gångras med 15?
  Sånafall när visas pengarna? Jag har inte sett några höga + på mina pengar förutom när hävstången blivit dyrare än när jag köpte den och där tjänat lite pengar.

  Vill gärna få lite hjälp om detta så är tacksam om du/ni kan berätta lite mer detaljerat om dessa certifikat.

  Mvh Fredrik Lagerberg

  • Hej Fredrik.

   Jag fattar inte riktigt vad du menar men det vanligaste misstaget folk gör att är de kollar på kursen på översiktssidan på avanza eller nordet till exempel.
   Om det inte skett några avslut så uppdateras inte den kursen.

   Du får gå in på Köp/sälj sidan och kolla vad köpare och säljare är beredda att betala för instrumentet just nu. Då ser du om ditt instrument har stigit i pris.

   Om dow jones stiger med 1% så skall ditt instrument ha stigit med 15% i värde.

   Mvh Admin på EKonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here