Orderbok och orderdjup

Nivå Level 3 orderbok

Orderbok och orderdjup är samma sak men med olika namn. De visar köp- och säljordrar som ligger aktiva i marknaden. Köparna och säljarnas ordrar står uppradade baserade på köp och säljkurs i orderboken. När köpare och säljare kommer överens om en prisnivå där båda vill agera så sker ett avslut, dvs en affär blir av. Så länge köpare och säljare inte kommer överens om en prisnivå så kommer köp och säljordrarna att ligga kvar i orderboken så som i bilderna nedan.

Köp och säljordrar heter bid och ask på engelska och det är de ord som många rutinerade traders använder.

 • Bid = Köporder
 • Ask = Säljorder
orderbok

Spread

Skillnaden i pris mellan köp- och säljordrarna kallas för spread och du kan läsa mer om vad spread är här på Ekonomifokus. Spreaden är olika stor i olika aktier. Ju mer likvid en aktie är desto mindre bli spreaden. Det vill säga, ju fler som handlar med aktien desto mindre blir spreaden.

Spread

Hur använder man orderboken?

Om du skall köpa eller sälja aktier så måste du bestämma dig för vilket pris du vill betala eller hur mycket du vill ha för dina aktier. Om du lägger en säljorder på samma prisnivå som säljarna ligger på just nu så är det inte säkert att du får sålt dina aktier. Det krävs ju då att någon köpare är beredd att höja sitt bud för att ett avslut skall ske. Om du vill få sålt din aktier snabbt måste du alltså sälja för det pris som köparna är beredda att betala.

Var uppmärksam på spreaden i mindre bolag. Ibland kan spreaden vara på flera procent vilket innebär att du ligger back flera procent bara av att köpa in aktien om du köper den på det pris som säljarna erbjuder. I stora bolag brukar spreaden vara så liten så att du inte behöver bry dig om den.

Tips
Skapar du konto både hos Nordnet.se och Avanza.se så kan du utnyttja bägge deras erbjudanden om avgiftsfri handel upp till en viss summa. Delar du upp dina pengar på två konton så kan du alltså handla med 0 kr i courtage (avgift) på en nästan dubbelt så stor totalsumma. Det är gratis att öppna konton både hos Nordnet och Avanza.

Orderdjup nivåer

Hur många nivåer, dvs hur långt ner i orderboken/orderdjupet du kan se beror på vilken nivå (level) du har på din plattform eller hos din mäklare. De flesta gratisplattformar och mäklare visar endast level 1 orderdjup. Det innebär att du bara ser den just nu högsta köpkursen och den lägsta säljkursen.

Orderdjup level/nivå 1
Om man har nivå 1 i orderdjup ser man endast den högsta erbjudna köpkursen och den lägsta erbjudna säljkursen.

På högersidan (i rött) står säljarnas ordrar, dvs de erbjuder sig att sälja aktier. På vänstersidan (i blått) står köparnas ordrar, dvs hur mycket de kan tänka sig att betala för att få köpa aktier.

orderdjup level/nivå 2
Om man har nivå 2 i orderdjup ser man flera nivåer (i detta fall 5 st nivåer/rader) ner i orderboken.

En level 2 orderbok (bilden ovan) visar de första nivåerna i orderdjupet, oftast handlar det om runt 5 st nivåer.

Nivå Level 3 orderbok

En level 3 orderbok visar ALLA ordrar som ligger i marknaden (som i den blå rutan ovan). Detta är en fördel om man är en trader som vill se om det ligger stora ordrar och lurar längre ner i orderboken.

Använda orderboken för trading

Förr kunde man använda orderboken för trading på ett mycket effektivt sätt. Man kunde då se stora ordrar som låg i orderboken och sedan agera efter dom.

Idag förekommer det så mycket rävspel i orderboken så att den inte går att lita på längre. Stora ordrar läggs in och dras bort i blixtfart av algoritmer och datorer för att luras vilket gör att man inte längre kan lita på orderboken i samma utsträckning. Ibland kan man använda orderboken när man handlar i mindre likvida bolag men då gäller det att man är väldigt skicklig och rutinerad.

Sprid alltid dina risker och investeringar

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Skapa konto hos bägge två och handla avgiftsfritt (utan courtage) på ett större belopp.

Alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en fin avkastning på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Kameo.se investerar du i lån till olika fastighetsprojekt som du själv väljer ut och erhåller en hög ränta.
Minsta insättning = 500 kr.

Följ utvecklingen på våra egna investeringar

Vi på Ekonomifokus har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

2 KOMMENTARER

 1. Hej
  Fattar inte riktigt det där med orderboken, om jag sitter framför avanza och tittar på orderböcker oftast står det längst när t.ex. 235000 blåa mot 245000 röda, om jag har lagt order att köpa 100 aktier befinner sig min order då bland de där 235000 blåa. Om det är mer röda än blåa betyder det att priset på en aktie ska gå när. Vad är en stor order på en aktie t.ex tele 2 är det typ 100 eller 1000 eller 10000 eller 100000 aktier

  • Hej Daniel.

   1. Din order syns på den prisnivå där du lagt in din order.
   Om du lagt en order på att köpa 100 st aktier på 20 kr st så kommer din order att lägga sig där.
   Om det är andra som vill köpa på samma nivå så ligger även deras ordrar där. Om det är någon annan som vill köpa 300 st aktier för 20 kr st så kommer du alltså att se att det ligger totalt 400 st köp på 20 kr i orderboken.

   2. Det betyder inte att aktien skall gå upp eller ner bara för att det finns fler ordrar på köp- eller säljsidan. Det är mycket mer komplicerat än så.
   För att kunna dra några slutsatser kring om aktien skall gå upp eller ner baserat på orderboken behöver du lägga 100-tals (kanske 1000-tals) timmar på att studera orderböcker och bli expert.
   Är du inte expert är det bättre att du låter bli att försöka dra slutsatser baserat på orderboken. Det är extremt svårt att utläsa något från orderboken idag på grund av alla datorer/algoritmer som skickar in och ut en massa ordrar.

   3. Vad som är en stor order varierar från aktie till aktie. Jag har dålig koll på just Telenor men om snittordern i en aktie är 1000 st aktier så skulle jag anse att en order på 20 000+ aktier är en stor order. Men som sagt, det varierar från aktie till aktie.

   Slutsats:
   Det är extremt svårt att dra slutsatser av orderboken så låt bli det om du inte avser att dedikera en stor del av ditt liv till att lära dig att läsa orderboken.

   Mvh admin på EKonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here