Hem Ekonomi Aktieskola P/B-talet – värderingsmultipel

P/B-talet – värderingsmultipel

0
PB tal

P/B-talet är en värderingsmultipel som används för att bedöma värdet på ett aktiebolag. Det engelska uttrycket är price-to-book. Det är en av de mest använda värderingsmultiplarna inom fundamental analys. Den används främst i branscher där företagen äger mycket tillgångar såsom banker och fastighetsbolag.

P står för price (priset på 1 st aktie i bolaget)
B står för book value (bolagets egna kapital per aktie)

Om man dividerar priset på en aktie med bolagets egna kapital får man fram P/B-talet. Eget kapital är företagets tillgångar minus dess skulder. P/B-talet ger en bra indikation på hur mycket eget kapital ett företag har i förhållande till aktiepriset. Dvs hur mycket eget kapital som varje aktie ”innehåller”.

[efrakneexempel]

Exempel:
Aktier i Volvo Ab kostar 100 kr st.
Volvo har ett eget kapital på 25 kr per aktie (tillgångar – skulder = eget kapital).

100 kr dividerat med 25 kr ger ett P/B-tal på 4.

[/efrakneexempel]

Längre ner på sidan finner ni ett pedagogiskt videoklipp som förklarar P/B-talet

Tips:
Öppna konto gratis hos Avanza.se och Etoro.com/sv så kan du handla aktier & fonder courtagefritt (gratis). Hos Avanza får du ha max 50 000 kr på ditt konto för att handla courtagefritt men hos Etoro är det obegränsat. Hos Etoro kan du dessutom handla med & utan hävstång i kryptovalutor, råvaror, index osv på stora delar av världens marknader.

Hur och när man använder P/B-talet

P/B-talet används främst inom vissa specifika branscher. Det är oftast branscher där företagen äger mycket tillgångar. Några exempel är banker och fastighetsbolag. Svenska banker handlas normalt till P/B-tal som är mellan 1 och 2 men ibland, om banken har problem kan P/B-talet vara under 1. Europeiska banker handlas i nuläget till väldigt låga P/B-tal. Deutsche bank var till och med så lågt värderade att deras P/B-tal va 0,2. Det är näst intill en konkursvärdering för en bank.

Både banker och fastighetsbolag äger mycket tillgångar och därför visar P/B-talet en bra bild av hur värderingen ser ut i förhållande till de tillgångar som bolaget äger.

Diversifiera alltid dina investeringar och sprid riskerna

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Avanza.se & Etoro.com/sv, där handlar du aktier och fonder utan courtage. (hos Avanza får du max ha 50 000 kr på kontot för att handla utan courtage, hos Etoro är det obegränsat). Etoro erbjuder även handel i kryptovalutor, index, råvaror och mycket mer både med och utan hävstång. De erbjuder även så kallad ”copytrading” där du kan se hur andra framgångsrika traders handlar och automatiskt kopiera deras affärer.

Alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en fin avkastning på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Sigmastocks.se erbjuder en aktierobot som via algoritmer väljer ut aktier åt dig & sköter förvaltningen av aktieportföljen löpande. Du öppnar ett ISK-konto och svarar på några snabba frågor om hur du vill investera så sköter roboten resten.
Minsta insättning = 1 kr.

Följ utvecklingen på våra egna investeringar

Vi på Ekonomifokus har egna investeringar hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa vår utveckling via vår portfölj.

Pedagogiskt videoklipp från Nordnet

YouTube video

Riskvarning
Hos Etoro kan du bland annat handla med CFD:s.

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär en stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 75 % av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel enligt Etoros siffror. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd att förlora pengarna du handlar med innan du börjar.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig. Han har även sen tidig ålder haft ett stort intresse för både aktier, fonder och andra typer av investeringar. Målsättningen är att öka läsarnas kunskaper inom ekonomi genom att dela med sig av tips och erfarenheter inom privatekonomi, investeringar, förtagande och sparande.

INGA KOMMENTARER

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här