Riktkurs

0
Riktkurs

Riktkurs är ett begrepp som används vid analyser av aktier på börsen. När banker och analytiker analyserar en aktie eller ett företag så försöker de att räkna fram och bedöma en förväntad framtida aktiekurs. De försöker alltså att förutspå vilket pris en aktie har i framtiden. En normal tidshorisont för en riktkurs är 6-12 månader.

“En normal tidshorisont för en riktkurs är 6-12 månader”

Exempel på hur riktkurser fungerar

När en analytiker analyserar ett företag och dess aktie så räknar de fram en riktkurs genom att studera företagets ekonomi och förutsättningar. Den riktkurs som sätts för aktien är egentligen bara en kvalificerad gissning som analytikern gör.

Normalt sett så sätter analytiker och banker riktkurser där de försöker att förutspå vilket pris som aktien har om 6-12 månader.

De flesta analytiker och banker får fel när de sätter sina riktkurser. Det beror på att det aldrig går att förutspå hur priset på en aktie rör sig. Även om analytikern har gjort avancerade korrekta beräkningar så är det inte säkert att marknaden tänker på samma sätt som analytikern. Då blir priset något helt annat än vad analytikern hade gissat på. Det är nämligen marknaden som bestämmer priset/kursen.

Exempel:
2018-11-07 rekommenderade en analytiker på en stor bank att man skulle köpa aktier i Catena Media AB. Riktkursen sattes till 130 kr.
Ca 1 år senare är aktiekursen i Catena Media AB ca 31 kr. Analytikern hade alltså extremt fel. Aktien har sedan analysen rasat kraftigt i pris, tvärt emot vad analytikern trodde. Även proffsen har väldigt ofta fel i sina beräkningar så tag alltid riktkurser med en nypa salt.

“riktkurser är endast gissningar och de stämmer sällan” – Andreas

Sprid alltid dina risker och investeringar

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över lång tid. Alla rika människor gör detta. Ett tips är att öppna ett kostnadsfritt konto hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Vi kan även rekommendera plattformarna Lendify.se och Brocc.se där man agerar bank och lånar ut sina pengar till andra privatpersoner mot att man får en fin ränta. Vi på Ekonomifokus har egna portföljer hos alla de vi nämner ovan och du kan se våra portföljer + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here