Split & sammanslagning av aktier

split och sammanslagning av aktier

Om priset på en aktie blivit för högt eller lågt kan man slå samman aktier eller splitta upp varje aktier i flera nya delar. Detta görs för att öka handeln och förbättra likviditeten i en aktie.

Exempel på aktiesplit

Investors aktie stiger i pris så mycket att den till slut kostar 1000 kr per aktie. När aktier kostar så mycket styck så gör det att många småsparare inte kan handla i aktien. Om man bara vill köpa Investor-aktier för några hundralappar så är det inte möjligt. Detta gör att det blir mindre handel i aktien, den blir mindre likvid.

För att lösa detta kan man splitta varje aktie till 10 st nya. Det heter då att aktien skall splittas 10:1. Om du äger 1 st Investor-aktie så får du då istället 10 st nya aktier som istället kostar 100 kr/st. Värdet på dina aktier är detsamma, dvs 1000 kr men du har flera mindre andelar istället för en enda stor.

Liknelse
En aktiesplit kan liknas vid att man delar upp en apelsin i klyftor. Totalen av alla klyftorna är fortfarande lika stor. Men om man delar upp den blir det enklare att dela med sig av apelsinen till sina vänner.

Tips
Skapar du konto både hos Nordnet.se och Avanza.se så kan du utnyttja bägge deras erbjudanden om avgiftsfri handel upp till en viss summa. Delar du upp dina pengar på två konton så kan du alltså handla med 0 kr i courtage (avgift) på en nästan dubbelt så stor totalsumma. Det är gratis att öppna konton både hos Nordnet och Avanza.

Exempel på sammanslagning av aktier

En aktie kostar 0,1 kr/st. Detta låga styckpris gör att spreaden blir för stor mellan köp och säljkurs och därför blir det inga affärer i aktien. För att öka handeln i aktien kan man då slå samman aktier så att 100 st aktier slås samman till 1 st aktie, dvs 1:100. Om du innan sammanslagningen ägde 100 000 st aktier så äger du nu bara 1000 st aktier och varje aktie kostar istället 100 kr. Ditt innehav är fortfarande värt lika mycket men du har färre aktier. Detta leder till en ökad handel och gör aktien mer likvid.

Splittar kan lura småsparare

I historien finns många exempel då aktiesplittar har lurat småsparare och privatpersoner. När priset blivit lägre efter en split så tror folk att det blivit billigare att investera i det företaget. Så är det givetvis inte. Bolagets börsvärde är fortfarande detsamma, det har bara blivit fler aktier men med ett lägre pris per aktie.

Sprid alltid dina risker och investeringar

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Skapa konto hos bägge två och handla avgiftsfritt (utan courtage) på ett större belopp.

Alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en fin avkastning på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Kameo.se investerar du i lån till olika fastighetsprojekt som du själv väljer ut och erhåller en hög ränta.
Minsta insättning = 500 kr.

Följ utvecklingen på våra egna investeringar

Vi på Ekonomifokus har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

6 KOMMENTARER

  1. Finns det risk för att småsparare lägger köp på lördag innan split och ordern går igenom på mån efter split, men med färre aktier, och därmed betalar långt mer är vad aktien var värd innan spliten?

    • Hej Christoffer.

      Ja risken kan nog finnas tror jag men jag är övertygad om att det då kommer att regleras i efterhand eftersom det är en sådan uppenbar felaktighet och avvikelse från den riktiga kursen.

      mvh admin på Ekonomifokus

  2. Vad händer när man köper aktier efter sista datum för split och innan dem splittas? Du köper ju fortfarande en dyrare aktie, men får inte ta del av splitten?

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here