Hem Ekonomi Aktieskola Uppköp och utköp av bolag på börsen

Uppköp och utköp av bolag på börsen

10
uppköp och utköp på börsen

Om man sysslar med aktier & börsen stöter man ganska snart på uttrycken uppköp och utköp. Det vanligaste är uppköp men även utköp sker med jämna mellanrum.

Uppköp = Ett annat företag köper bolaget
Utköp = Stor aktieägare köper upp alla, eller nästan alla aktier och avnoterar bolaget från börsen

Varför köps bolag ut och upp?

Uppköp
Att ett företag köper upp ett annat är vanligt. Det görs oftast på grund av att man ser att man kan skapa större värden genom att slå ihop bolagen eller inleda ett tätare samarbete. Det bolag som köps upp kanske har en teknik som det köpande bolaget vill åt. Eller så vill det köpande företaget åt de kunder som finns i företaget som köps upp. Det finns massor av anledningar till att ett bolag köps upp av ett annat.

Utköp
Utköp görs för att storägarna i bolaget inte längre vill vara börsnoterade. Det är en hel del press på ett börsnoterat bolag att leverera starka siffror varje kvartal. Ibland kan det behöva göras satsningar i bolaget som inte aktiemarknaden förstår sig på eller gillar. Då kan storägarna köpa ut bolaget från börsen för att sedan kunna köra sitt eget race.

Tips:
Öppna konto gratis hos Avanza.se och Etoro.com/sv så kan du handla aktier & fonder courtagefritt (gratis). Hos Avanza får du ha max 50 000 kr på ditt konto för att handla courtagefritt men hos Etoro är det obegränsat. Hos Etoro kan du dessutom handla med & utan hävstång i kryptovalutor, råvaror, index osv på stora delar av världens marknader.

Vad händer för mig som aktieägare vid ett utköp eller uppköp?

Om någon vill köpa upp eller köpa ut ett bolag från börsen så måste man lägga ett bud. Som aktieägare får du alltså ett bud på dina aktier som i princip alltid är högre än det nuvarande priset på aktien. Du får sedan välja om du vill acceptera budet eller inte. Om majoriteten av aktieägarna tackar ja till budet så tvingas du sälja dina aktier även om du valde att tacka nej.

Om ett utköp eller uppköp går igenom kan du välja om du vill sälja innan affären genomförs eller så kan du bara vänta så löser sig allt av sig själv och du får in pengarna på din depå.

Sprid alltid dina investeringar och risker

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Avanza.se & Etoro.com/sv, där handlar du aktier och fonder utan courtage. (hos Avanza får du max ha 50 000 kr på kontot för att handla utan courtage, hos Etoro är det obegränsat). Etoro erbjuder även handel i kryptovalutor, index, råvaror och mycket mer både med och utan hävstång. De erbjuder även så kallad ”copytrading” där du kan se hur andra framgångsrika traders handlar och automatiskt kopiera deras affärer.

Alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en fin avkastning på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Sigmastocks.se erbjuder en aktierobot som via algoritmer väljer ut aktier åt dig & sköter förvaltningen av aktieportföljen löpande. Du öppnar ett ISK-konto och svarar på några snabba frågor om hur du vill investera så sköter roboten resten.
Minsta insättning = 1 kr.

Följ utvecklingen på våra egna investeringar

Vi på Ekonomifokus har egna investeringar hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa vår utveckling via vår portfölj.

Riskvarning
Hos Etoro kan du bland annat handla med CFD:s.

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär en stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 75 % av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel enligt Etoros siffror. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd att förlora pengarna du handlar med innan du börjar.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig. Han har även sen tidig ålder haft ett stort intresse för både aktier, fonder och andra typer av investeringar. Målsättningen är att öka läsarnas kunskaper inom ekonomi genom att dela med sig av tips och erfarenheter inom privatekonomi, investeringar, förtagande och sparande.

10 KOMMENTARER

 1. Hej, hur formulerar man ett bud på samtliga aktier i ett noterat AB Det är noterat på en ”mindre” lista
  Vem tillställs budet, styrelsen/ styrelseordförande?

 2. Jag har blivit utköpt från ett AB, då majoritetsägaren skaffade 90%. Jag har ett depåkonto och undrar om jag måste skatta för de pengar jag har blivit utköpt för?

  • Hej Zlaja.

   Ja, om du gör en vinst på aktierna.
   Det räknas som en vanlig försäljning.

   Mvh admin på EKonomifokus

 3. Vad händer med aktuella teckningsoptioner vid ett uppköp?
  Kommer de villkor som optionerna tecknats för att vara gällande även efter uppköpet?
  Och kommer, den med option tecknade, aktien då att inlösas till samma pris som var satt vid uppköpet?

 4. Hej! Jag har aktier i onoterat börsbolag i USA . Vad händer om det blir uppköpt. Är värdebeviset en viktig del för utbetalningen?
  Tacksam för svar
  Camilla

  • Hej Camilla.

   Börsbolag = Företag som är noterat på börsen.
   Onoterat = Företag som inte är noterat på börsen.
   Det finns alltså inget som heter onoterat börsbolag.

   För att svara på din fråga så är jag inte helt säker men någon sorts ägarbevis bör man ha för att kunna bevisa att man är aktieägare.
   Vanligtvis har företag aktieböcker där alla aktieägare står inskrivna men jag är tyvärr inte helt säker på hur det fungerar i USA.
   Jag tror dock att det fungerar på samma sätt så du behöver inte oroa dig, du lär med absolut största sannolikhet få dina pengar om bolaget blir uppköpt.
   Får du inte det så innebär det att du blivit blåst på pengarna och då måste du ha någon sorts ägarbevis för att kunna stämma och få dina pengar.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej Rolf.

   En aktieägare måste ha 90% för att kunna tvångsinlösa resterande 10%. Om Aktieägaren endast har 88% har aktieägaren ingen rätt att tvångsinlösa. Då händer det ingenting.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här