Uppköp och utköp av bolag på börsen

uppköp och utköp på börsen

Om man sysslar med aktier på börsen så stöter man ganska snart på uttrycken uppköp och utköp. Det vanligast är uppköp men även utköp sker med jämna mellanrum.

Uppköp = Ett annat företag köper bolaget.
Utköp = Stor aktieägare köper upp alla, eller nästan alla aktier och avnoterar bolaget från börsen.

Varför köps bolag ut och upp?

Uppköp
Att ett företag köper upp ett annat är väldigt vanligt. Det görs oftast på grund av att man ser att man kan skapa större värden genom att slå ihop bolagen. Det bolag som köps upp kanske har en teknik som det köpande bolaget vill åt. Eller så vill det köpande företaget åt de kunder som finns i företaget som köps upp. Det finns massor av anledningar till att ett bolag köps upp av ett annat.

Utköp
Utköp görs för att storägarna i bolaget inte längre vill vara börsnoterade. Det är en hel del press på ett börsnoterat bolag att leverera starka siffror varje kvartal. Ibland kan det behöva göras satsningar i bolaget som inte aktiemarknaden förstår sig på eller gillar. Då kan storägarna köpa ut bolaget från börsen för att sedan kunna köra sitt eget race.

Vad händer för mig som aktieägare vid ett utköp eller uppköp?

Om någon vill köpa upp eller köpa ut ett bolag från börsen så måste man lägga ett bud. Som aktieägare får du alltså ett bud på dina aktier som i princip alltid är högre än det nuvarande priset på aktien. Du får sedan välja om du vill acceptera budet eller inte. Om majoriteten av aktieägarna tackar ja till budet så tvingas du sälja dina aktier även om du valde att tacka nej.

Sprid alltid dina investeringar och risker

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Skapa konto hos bägge två och handla avgiftsfritt (utan courtage) på ett större belopp.

Alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en fin avkastning på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Kameo.se investerar du i lån till olika fastighetsprojekt som du själv väljer ut och erhåller en hög ränta.
Minsta insättning = 500 kr.

Följ utvecklingen på våra egna investeringar

Vi på Ekonomifokus har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

8 KOMMENTARER

 1. Jag har blivit utköpt från ett AB, då majoritetsägaren skaffade 90%. Jag har ett depåkonto och undrar om jag måste skatta för de pengar jag har blivit utköpt för?

  • Hej Zlaja.

   Ja, om du gör en vinst på aktierna.
   Det räknas som en vanlig försäljning.

   Mvh admin på EKonomifokus

 2. Vad händer med aktuella teckningsoptioner vid ett uppköp?
  Kommer de villkor som optionerna tecknats för att vara gällande även efter uppköpet?
  Och kommer, den med option tecknade, aktien då att inlösas till samma pris som var satt vid uppköpet?

  • Hej Marcus.

   Jag är inte helt säker på vad som gäller tyvärr.

   Mvh admin på EKonomifokus

 3. Hej! Jag har aktier i onoterat börsbolag i USA . Vad händer om det blir uppköpt. Är värdebeviset en viktig del för utbetalningen?
  Tacksam för svar
  Camilla

  • Hej Camilla.

   Börsbolag = Företag som är noterat på börsen.
   Onoterat = Företag som inte är noterat på börsen.
   Det finns alltså inget som heter onoterat börsbolag.

   För att svara på din fråga så är jag inte helt säker men någon sorts ägarbevis bör man ha för att kunna bevisa att man är aktieägare.
   Vanligtvis har företag aktieböcker där alla aktieägare står inskrivna men jag är tyvärr inte helt säker på hur det fungerar i USA.
   Jag tror dock att det fungerar på samma sätt så du behöver inte oroa dig, du lär med absolut största sannolikhet få dina pengar om bolaget blir uppköpt.
   Får du inte det så innebär det att du blivit blåst på pengarna och då måste du ha någon sorts ägarbevis för att kunna stämma och få dina pengar.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 4. Vad händer om inte det ”uppköpande bolaget får 90 % av aktierna utan bara 88% av det bolag man vill full kontroll över?

  • Hej Rolf.

   En aktieägare måste ha 90% för att kunna tvångsinlösa resterande 10%. Om Aktieägaren endast har 88% har aktieägaren ingen rätt att tvångsinlösa. Då händer det ingenting.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here