Uppköp och utköp av bolag på börsen

0
uppköp och utköp på börsen

Om man sysslar med aktier på börsen så stöter man ganska snart på uttrycken uppköp och utköp. Det vanligast är uppköp men även utköp sker med jämna mellanrum.

Uppköp = Ett annat företag köper bolaget.
Utköp = Stor aktieägare köper upp alla, eller nästan alla aktier och avnoterar bolaget från börsen.

Varför köps bolag ut och upp?

Uppköp
Att ett företag köper upp ett annat är väldigt vanligt. Det görs oftast på grund av att man ser att man kan skapa större värden genom att slå ihop bolagen. Det bolag som köps upp kanske har en teknik som det köpande bolaget vill åt. Eller så vill det köpande företaget åt de kunder som finns i företaget som köps upp. Det finns massor av anledningar till att ett bolag köps upp av ett annat.

Utköp
Utköp görs för att storägarna i bolaget inte längre vill vara börsnoterade. Det är en hel del press på ett börsnoterat bolag att leverera starka siffror varje kvartal. Ibland kan det behöva göras satsningar i bolaget som inte aktiemarknaden förstår sig på eller gillar. Då kan storägarna köpa ut bolaget från börsen för att sedan kunna köra sitt eget race.

Vad händer för mig som aktieägare vid ett utköp eller uppköp?

Om någon vill köpa upp eller köpa ut ett bolag från börsen så måste man lägga ett bud. Som aktieägare får du alltså ett bud på dina aktier som i princip alltid är högre än det nuvarande priset på aktien. Du får sedan välja om du vill acceptera budet eller inte. Om majoriteten av aktieägarna tackar ja till budet så tvingas du sälja dina aktier även om du valde att tacka nej.

Sprid alltid dina investeringar och risker

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över lång tid. Alla rika människor gör detta. Ett tips är att öppna ett kostnadsfritt konto hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Vi kan även rekommendera plattformarna Lendify.se och Brocc.se där man agerar bank och lånar ut sina pengar till andra privatpersoner mot att man får en fin ränta. Vi på Ekonomifokus har egna portföljer hos alla de vi nämner ovan och du kan se våra portföljer + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here