Brocc/Sparlån och Lendify – Omdöme och erfarenheter

47

En marknad som växer sig allt starkare är utlåning via P2P. Det är en förkortning för peer to peer och betyder i detta fall att privatpersoner lånar ut sina pengar till andra privatpersoner. Bankerna har tappat sitt monopol när nya marknadsplatser öppnas på nätet och ger oss privatpersoner en möjlighet att börja agera bank och tjäna pengar genom ränta på utlånat kapital.

Vi på Ekonomifokus har testat två olika tjänster och ger er nu vårt omdöme kring de två olika aktörerna. De två aktörer vi använder är Brocc.se som tidigare hette Sparlån.se och Lendify.se. Båda två är marknadsplatser på nätet som möjliggör utlåning av kapital till privatpersoner.
Det finns fler aktörer på marknaden men det är dessa två som vi anser är bäst.
För att sprida sina risker är det klokt att öppna ett konto hos Brocc/Sparlån och ett hos Lendify för att dela upp sitt kapital 50/50 mellan dessa två aktörer.

Vårt testkonto hos Lendify

Vi skapade ett testkonto och en testportfölj hos Lendify och satte in 1000 kr för att kunna följa utvecklingen. På bilderna som du ser här nedan visas utvecklingen på vår tusenlapp. Vi har nu under 2019 valt att öppna ytterligare konton hos både Lendify och Brocc. Denna gång har vi satt in 10.000 kr på vardera konto.
Vi publicerar utvecklingen och statistiken för dessa konton på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Vilka risker finns med att låna ut pengar via Brocc/Sparlån och Lendify

De risker man brukar tala om när man lånar ut sina pengar till andra är så kallade kreditrisker. Problem uppstår när låntagaren inte klarar av att betala sin ränta och amortering till dig som långivare. Om en låntagare inte betalar sin skuld så uppstår en kreditförlust. Kreditförluster går tyvärr inte att undvika helt men genom en kreditförlustfond så kan man minska riskerna väsentligt.
Både Brocc/Sparlån och Lendify arbetar med detta problem och vissa aktörer försöker göra kreditrisken så låg som möjligt via dessa så kallade kreditförlust-fonder som agerar krockkudde och ersätter dig som sparare vid kreditförluster. Fonden är dock ingen garanti för dig som långgivare och fonden kan ta slut om för stora förluster uppstår. Nedan kan du se en riskskala där Brocc/Sparlån och Lendify visar sig ha en mycket låg riskprofil i jämförelse med andra värdepapper/investeringar som finns att tillgå på marknaden.

Brocc.se har lyckats få ner sina kreditrisker i snitt under 1 % på alla lån vilket är ungefär samma nivå som Lendify. Du kan läsa mer om risker och hur Brocc/Sparlån arbetar för att minimera dessa under vårt omdöme om Brocc/Sparlån.

Om man inte vill ta några risker

Risk och avkastning är något som alltid kommer avgöra slutresultatet på dina investeringar. Du kan välja att spara dina pengar på banken och ta del av insättningsgarantin men din avkastning kan då till och med bli sämre än rådande inflation i värsta fall.
Det betyder att du förlorar köpkraft varje år på ditt kapital.
100% säkra investeringar är enbart att föredra ifall du inom kort kommer behöva dina pengar.

Brocc/Sparlån och Lendify är bra alternativ om man inte vill ta de risker som exempelvis börsen innebär. Du får helt enkelt själv avgöra vilken risk du vill ta och hur länge du kan låta pengarna vara investerade.

Vårt omdöme om Brocc/Sparlån

Brocc/Sparlån är ett bra alternativ ifall du vill låna ut pengar till andra privatpersoner. Man kan investera både som privatperson och företag. De bedriver endast sin verksamhet i Sverige och var det första peer to peer företaget som fick tillstånd av Finansinspektionen att bedriva utlåning mellan privatpersoner.

Vi på Ekonomifokus använder oss av både Brocc/Sparlån och Lendify. Vi månadssparar 500 kr varje månad och ser detta som ett bra komplement till företagets övriga investeringar. Att starta ett konto hos Brocc/Sparlån är gratis och du är igång på endast ett par minuter med hjälp av BankID.

Riskspridning och minsta insättning

Minsta insättning ligger på 10.000 kr hos Brocc/Sparlån och då kommer hela beloppet att placeras på 40 st olika låntagare. Detta för att risken för kreditförluster skall bli så liten som möjligt.

Fördelar med Brocc/Sparlån

 • Jämnare avkastning än exempelvis börsen och ett bra alternativ som riskspridning i din övriga portfölj.
 • Kreditrisk på endast 1 %
 • Utlåningsränta upp till 9 %
 • Månadsspara
 • Avkastning/ränta på 4% upp till 8% per år.

Nackdelar med Brocc/Sparlån

 • Du har ingen insättningsgaranti

Summering av Brocc/Sparlån

Sammanfattningsvis tycker jag att Brocc är en rolig och bra tjänst som ger oss privatpersoner en möjlighet att få lite extra ränta på våra sparpengar till en låg risk. Seriöst och bra företag som samarbetar med stora företag som Handelsbanken, Svea inkasso, UC, mm. Testa och avgör senare ifall du vill fortsätta spara pengar via Brocc. Gå till Broccs hemsida ifall du också vill bli din egen bank idag.

Avkastning och risker med Lendify

Vad händer ifall inte långivaren kan betala? Du sätter din egen risk på Lendify.se via till hur många långivare du ska ha. Lendify själva rekommenderar minst 20 stycken. Du kan också välja mellan låg risk upp till hög. Detta kommer att resultera i att avkastningen blir olika hög beroende på risktagandet.

Öppna ett konto och testa dig fram till vad som passar dig bäst. Vilken återbetalningstid som du vill ha på dina investeringar kommer också avgöra din avkastning. Du får högre avkastning ju längre du binder upp ditt kapital, samt att du får mindre administration.

Förväntad avkastning på Lendify
1 år – Förväntad årsavkastning ca 3,5 %
3 år – Förväntad årsavkastning ca 4,3 %
5 år – Förväntad årsavkastning ca 5,8 %
10 år – Förväntad årsavkastning ca 8,2 %

”Den förväntade årsavkastningen är ingen garanti på din investering. Avkastningen hänger samman med vilken risk du tar vid utlåning”

Krav på låntagarna

Lendify har hårda krav på de som lånar pengar. Den genomsnittlige låntagaren har fast anställning, samt en medelinkomst per år på över 400.000 kr. Dessutom får låntagaren heller inte ha några betalningsanmärkningar. Du kan därför känna dig trygg med hur Lendify väljer ut sina låntagare.

Klart!
Dina pengar kommer automatiskt investeras i lån om du väljer autoinvest konto.
Du får då en portfölj av lån balanserade för att ge en trygg och stabil avkastning med låg risk. Vi valde att använda autoinvest, men kommer även prova att välja manuell investering av lån senare i vår nästa insättning.

Lendify och deklaration – Skatt på ränteintäkter

Inkomsterna man får via ränta räknas precis som vanliga ränteinkomster.
Man betalar därför 30% i skatt på dessa inkomster. Uppgifterna går automatiskt in i din deklaration och räknas ut automatiskt. Inkomsterna hamnar under delen inkomst av kapital i din deklaration

Ränta på ränta effekten

Om 36 år går flera av oss här på Ekonomifokus i pension. Då kommer dessa 1000 kr vara värda 15 968 kr. Vi kommer att ha 1 228 390 kr om jag lägger till ytterligare 500 kr varje månad. Små medel kan trygga din pension. Läs mer om vad ränta på ränta effekten är och börja utnyttja den du också. Kika även in vår ränta på ränta kalkylator där du kan se utvecklingen, år för år på investerat kapital.

Vilken skall man välja?

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina risker. Starta ett konto vardera på Lendify.se och Brocc.se. Dela sedan upp de pengar du vill investera på de båda sajterna.

Se ditt lendifykonto hos Avanza

Nu kan du logga in på ditt Avanza-konto och aktivera så att du ser dina Lendifyinvesteringar även på ditt Avanza-konto. Det är smidigt att få allt samlat på ett och samma ställe.

47 KOMMENTARER

 1. Har varit intresserad att testa Lendify ett tag. Behöver bredda mitt sparande då jag just nu endast äger fonder och aktier. Hur stor del av mitt kapital skulle ni säga att man bör i Lendify?

  • Om jag inte minns fel så ligger minsta insättning på 500 kr. Jag själv valde att investera 1000 kr i lendify och det har funkat kanon. Jag kommer få min första utbetalning nu i slutet på Mars. Jag kommer senare redovisa alla mina inkomster, och vilka lån jag själv investerar i. Blir nog att jag också kommer utöka mitt sparande nu i mars när lönen trillar in.

 2. Tjena.
  Hur funkar det med Lendify, kan dom garantera att pengarna man sätter in lånas ut?
  Eller kan det bli så att ens pengar bara ligger där och inte blir utlånade vilket leder till uteblivna inkomster?

  • Hej Sayed.

   Tyvärr garanterar inte Lendify att pengarna blir utlånade.
   Vår erfarenhet är dock att det går snabbt från det att du sätter in pengar på ditt konto till dess att Lendify får pengarna utlånade.
   I mitt eget fall fick jag hela summan utlånad inom en vecka.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 3. Har funderingar på att börja investera i Lendify. Jag tycker som du skriver att detta är ett bra komplement till börsen och de eventuella svängningar som ibland kommer. Men sen finns det ju risker med denna typ av investering likväl. Jag undrar vad som händer med mina pengar ifall Lendify går i konkurs? För det finns ju ingen insättningsgaranti.

  • Hej Paul. Självklart finns det risker med att investera i Lendify. Det finns risker med allt, det viktiga är att balansera sina investeringar. Låneavtalet gäller mellan långivaren och låntagaren. Lendify.se är endast en marknadsplats där ni båda möts. Samt att dom hjälper till med utbetalningar, spridning av lån och andra administrativa tjänster som underlättar utlåningen. Lendify är en handelsplats precis som Avanza Bank. Dina aktier försvinner inte ifall Avanza skulle gå i konkurs, avtalet mellan parterna ligger kvar precis som innan. Kort kan man säga att hanteringen blir väldigt jobbig ifall Lendify.se skulle gå i konkurs.

 4. Hej har två stycken frågor vad det gäller skatt på ränteinkomst från Lendify. Hur mycket är skatten på det man tjänar? Hur och när betalar man sin skatt?

  • Hej Siv.
   Du kommer få betala 30 % i skatt på de inkomster du får via Lendify.se. Du gör här en kapitalvinst som ska beskattas på samma sätt som du gör med aktier. Skatten dras per automatik varje gång det görs en ränteinbetalning till ditt konto. Även de kostnader som Lendify tar ut dras av i detta skedet. Skatten skickar dem sedan in till skatteverket och du kommer senare se detta i din deklaration.

 5. Hej EF.
  Tror ni att lendify är här för att stanna? Det känns som att det finns risk för att det är en fluga som kan dö ut om några år. Just nu är alternativa investeringar väldigt heta när räntorna är så låga. Tror ni att det kommer att förändras när räntorna stiger? Tror ni att avkastningen kommer att ligga på ungefär samma nivåer trots stigande räntor?

  Tror ni att det finns risk att det blir brist på låntagare längre fram?
  Jag tänkte även fråga om deklarationen men såg att det var en kommentar ovan om just det.

  Jag förstår att man måste skatta på sina ränteinkomster precis som vanligt och att dessa automatiskt räknas in i min deklaration.

  • Hej 90-talet.
   Vi vill bara säga att vi älskar också 90-talet!

   Vi tror absolut inte att Lendify är en fluga. Vi tror att denna typ av alternativa investeringar kommer att växa kraftigt i takt med att tekniken möjliggör fler och fler möjligheter till olika investeringar. Räntan kommer förmodligen inte att påverka avkastningen så mycket för den som investerar hos Lendify. Vi tror att nivån på avkastningen kommer att ligga kvar på ungefär samma nivåer.
   Som det ser ut nu så kommer det nog inte bli brist på låntagare ute i Sverige. Så länge Lendify kan erbjuda låga räntor i förhållande till konkurrerande banker och kreditgivare så kommer det förmodligen alltid att finas folk som vill låna pengar.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 6. Hejsan 🙂 Har sparat ihop pengar som jag nu vill investera i något som ger lite avkastning. Har spanat lite på Lendify.se och när man läser ditt omdöme så känns det ju som ett klokt val. Men jag vet samtidigt inte ifall jag kommer behöva pengarna snart. Finns det någon möjlighet att ångra en investering i efterhand?? På banken finns ju ingen bra ränta att få och aktier kan jag inte så mycket om, finns det en Lendify aktie att köpa kanske?

  • Hej Laima

   Hoppas mitt omdöme om Lendify hjälper dig i valet om att börja spara eller inte. Jag tycker inte du ska investera pengar om du känner att du inom kort behöver användning utav dem. Tyvärr finns inte möjligheten att ångra sin investering i ett lån. Utan dessa är bindande och måste fullföljas hela löptiden som lånet innefattar. Mitt råd till dig är att överföra en mindre summa som du kan investera på lång sikt. Här tycker jag det är bäst att låsa pengarna på lång sikt för att få en bra avkastning. Jag själv låser pengarna i upp till 10 år. Tyvärr finns det ingen Lendify-aktie att köpa. Men kolla gärna in vår “spara pengar guide” ifall du vill lära dig mer om aktier.

   Mvh: Admin på Ekonomifokus.se

   • Hej,

    Jag tror att Lendify jobbar på en lösning för att kunna erbjuda en andrahandsmarknad för lån – det skulle ju innebära att man kan ta sig ur ett lån tidigare om man vill. I mina ögon skulle det föra plattformen klart mer attraktiv.

    Martin

    • Hej Martin.
     Tusen tack för info. Det låter mycket intressant! Vi skall kika närmare på detta.

     Mvh admin på Ekonomifokus

 7. Finns det någon åldersgräns för att börja spara pengar i Lendify. Jag är 16 år och vill prova på att låna ut pengar till andra. Hur har det gått med dina investeringar?

  • Hej Alexandra!
   Det glädjer mig när unga människor vill börja spara pengar. Men Lendify har en åldersgräns på 18 år. Detta kontrolleras med BankID som du får via din bank. Min personliga portfölj har hittills gått upp med 3,13 % sedan slutet av Mars. Årsavkastningen hamnar på 9,39 %. Det är väldigt kul att se portföljen växa månad efter månad och jag hoppas det löser sig med ditt sparande.

   Mvh: Admin på Ekonomifokus

 8. Hej Andreas/admin.
  Vad tror du om börsen kontra att investera pengar hos Lendify under 2017-2018? Kommer avkastningen att vara bättre eller sämre börsen?

  Jag har kikat en del på fonder, företagsibligationer och räntebevis men det är lite krångligt. Av din recension att döma så verkar faktiskt detta med att låna ut pengar till privatpersoner som en bra möjlighet till ränteinkomster.

  Detta med att sprida sina risker och inte ligga fullinvesterad på börsen tycker jag låter klokt i dessa tider när marknaden/börsen stigit under så många år. Denna konjunkturcykel borde snart vara slut. Men med konjunkturen vet man aldrig.

  Det känns ju som att det är ganska säkert också med tanke på den säkerhet som finns för kreditförluster och folk som inte betalar lånen. Jag syftar på fonden som täcker upp när låntagare inte betalar sina skulder och sina räntebetalningar.

  • Hej Lendifyer.
   Jag tycker definitivt att du skall starta ett månadssparande här.
   Jag är orolig för börsens utveckling så jag råder alla till att vara extra försiktiga med att köpa aktier och aktiefonder.
   Om avkastningen blir bättre eller sämre på börsen kontra Lendify låter jag vara osagt. Det är väldigt svårt att förutspå utvecklingen.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 9. Hej.
  Jag undrar om man kan lita på Lendify?
  Är det seriöst? Känslan är att det verkar seriöst när man läser om det på olika forum osv på nätet.

  • Hejsan

   Min personliga åsikt är att Lendify är ett seriöst företag, det är också därför jag valt att placera en del av mitt kapital hos dem. Börja med ett mindre sparande och placera i flera lån via deras autoplacerare av lån så får du en portfölj med bra lånespridning. Du kan sen senare öka ditt sparande ifall du gillar tjänsten. Det var så jag själv gjorde i början innan jag kände mig bekväm med Lendify.

   Mvh: Admin på Ekonomifokus

 10. Vad gäller beskattning. Ser att det skrivs att det görs kontinuerligt då inbetalningar görs av låntagare. Men om man har valt autoinvest så görs ju inget uttag av den som är långivare. Jämfört med om man tex har fonder så sker ju beskattning på vinsten först när man tar ut pengarna.

  Korta frågan är: måste jag skatta fortlöpande vid autoinvest eller räcker det att skatta en gång när jag tar ut mitt investerade kapital ink vinst (ränta)

  • Hej Magnus.
   Skatten betalas en gång per år. Det gäller alla sorters ränteintäkter, oavsett om dom återinvesteras under samma år på samma konto. Detta kommer förtryckt på din deklaration.

   Mvh admin på Ekonomifokus.

 11. Hej.
  Att de är rörlig ränta gör alltså att ens avkastning stiger extra om reporäntan höjs?
  Stämmer det? Isåfall är det ju extra gynnsamt med Lendify om man tror på räntehöjning så småningom.
  Mvh
  Anton

  • Hej Anton

   Det stämmer att din avkastning ökar vid stigande ränta. Alla Räntor som finns hos Lendify är rörliga och ändras var tredje månad. Dock styrs inte räntan direkt utav reporäntan utan jämförelse sker varje månad emot de räntor som STIBOR (Stockholm Interbank Offered Rate) erbjuder. Här finns de aktuella svenska marknadsräntor utan säkerhet som erbjuds mellan STIBOR banker. Exempel på Stiborbanker är SEB, , Länsförsäkringar Bank, Handelsbanken, SBAB, Danske Bank, Nordea och Swedbank.

   Mvh: Admin Ekonomifokus

  • Hej Claes-Juan.
   Va roligt att vi kunde hjälpa till!
   Lycka till med dina investeringar, dina ränteinkomster och din utlåning.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 12. Hej Andreas.
  Vilken bra artikel. Jag fick verkligen svar på mina frågor och funderingar kring Lendify och hur det fungerar.
  Tack för det.

  • Hej Bruno.
   Va roligt att vi kunde hjälpa till.
   Lycka till med dina investeringar och ditt Lendifysparande.

   Mvh admin på EKonomifokus

 13. Tobaks bolagen tjänar mer och mer pengar samtidigt som försäljningen av tobaks produkter minskar är det en bra investering att köpa aktie i Philip Morris international som är värdens största tobaksindustrin

  • Hej Per.
   Jag vågar inte säga varken bu eller bä om detta bolag.
   Dessutom handlar jag enbart på den svenska aktiemarknaden så jag är dåligt insatt i utländska bolag.

   Mvh admin på EKonomifokus

 14. För att maximera avkastningen på lendify måste jag ju välja återinvestering.

  Om jag då väljer en tidsperiod på tex 5år, innebär det då att varje månadsinsättning och återinvestering blir låst på 5år från det datum som insättningen sker eller utbetalt belopp återinvesteras?

  Så den dagen jag kommer på att jag vill ta ut 100% av pengarna jag har hos Lendify får jag stänga av återinvesteringen och sluta med månadsinsättningar och sen vänta 5år innan jag fått ut alla pengarna?

  • Hej Jonas.
   Mycket bra fråga.

   Vi har vidarebefordrat frågan till Lendify och återkommer med svar när vi får svar av Lendify själva.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 15. Hej.
  Jag har planerat att börja med detta p2p sparande. Borde jag välja någon av aktörerna eller skall jag starta konto både hos sparlån och hos lendify?
  Är dom lika bra eller är någon bättre än den andra? Jag tänker på stabilitet, ränta osv.

  • Hej.

   Jag tycker du skall satsa på att öppna konto hos båda.
   Det är alltid bra att sprida sina risker.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 16. Hej!
  Jag undrar om du fått något svar på frågan som Jonas ställde: ”För att maximera avkastningen på lendify måste jag ju välja återinvestering.

  Om jag då väljer en tidsperiod på tex 5år, innebär det då att varje månadsinsättning och återinvestering blir låst på 5år från det datum som insättningen sker eller utbetalt belopp återinvesteras?

  Så den dagen jag kommer på att jag vill ta ut 100% av pengarna jag har hos Lendify får jag stänga av återinvesteringen och sluta med månadsinsättningar och sen vänta 5år innan jag fått ut alla pengarna?”

  • Hej Margaretha.

   Om man investerar via Autoinvest Kort så innebär det att du investerar i lån med maximalt 5 års löptid. Om du har återinvestering påslaget (eller gör nya insättningar) så blir du investerad i nya lån med en löptid på maximalt 5 år. Vissa av lånen har dock kortare löptid än 5 år eller blir återbetalda innan löptiden är slut. Men den maximala tiden är 5 år från den senast gjorda investeringen (förutsatt att ingen av låntagarna blir försenade).

   Mvh: Admin på Ekonomifokus.se

 17. Kan jag som är skattskriver i Spanien starta detta? Jag har f.n sink-skat som numer är 25
  Med vänlig hälsning, Ulla A.

  • Hej Ulla.

   Det var en mycket bra fråga.
   Du får nog maila den till Sparlån eller Lendify direkt och fråga.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 18. Hej.

  Jag är sugen på att börja låna ut mina sparade pengar mot ränta. Är ni fortfarande nöjda med vad Lendify och brocc / Sparlån har levererat?

  Mvh Ljubomir

  • Hej Ljubbe.

   Ja det fungerar felfritt så vi har inget att klaga på än så länge.

   Mvh admin på EKonomifokus

 19. Hej
  Jag har läst era publicerade frågor och svar angående Lendify. Finns det en motsvarande fråge-/svarstjänst till Brocc nu 2019?
  Vänliga hälsningar,
  Helen

  • Hej Helen.

   Fråga på här så skall vi försöka hitta de rätta svaren till dig.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 20. Hej Andreas
  Tack, men det var inte riktigt det jag menade. Jag kan komma på mina egna frågor och kanske t o m hitta svaren på dem på Broccs hemsida, eller mejla er, men vad jag var ute efter var en frågespalt typ den som jag sett här om Lendify där andra ställer frågor som man själv inte kommit på och får bra svar från er på. Eftersom frågorna mestadels härrör från 2017-2018 så kan det ju dessutom ha tillkommit värdefulla erfarenheter sen dess.
  Vänliga hälsningar,
  Helen

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here