Investera företagets pengar

Det är många företagare där ute som har fina kassor i sina bolag. Upparbetade vinster ligger och skvalpar i bolaget eftersom man inte har dela ut dom ännu. Att bara ha pengar liggande på kontot är inte särskilt smart, se till att få avkastning på pengarna istället.

Som företagare kan man i princip investera pengarna på samma sätt som en privatperson kan göra. Man kan investera på börsen eller i räntebärande investeringar exempelvis. Vi skall gå igenom några olika sätt att investera företagets pengar.

Olika typer av investeringar för företaget

Olika investeringsalternativ:
1.
Agera bank och låna ut pengar till privatpersoner & företag mot ränta
2. Investera på börsen (aktier och fonder)
3. Investera i olika fastighetsprojekt
4. Investera i fonder med hjälp av Lysas fondrobot

Klicka för att gå direkt ner till önskat alternativ

Först och främst bör man tänka ut hur lång tid man vill ha pengarna investerade. Ju kortare tidshorisont man har desto högre blir risken. Om man har flera år på sig så brukar investeringarna bli bättre.

1. Agera bank och låna ut pengarna mot ränta

Idag finns det plattformar som gör att du kan agera bank och låna ut dina pengar till privatpersoner och andra företag mot ränta och amorteringar varje månad. En av de mest kända är Savelend.

Plattformen som Savelend.se erbjuder gör att dina pengar sprids på massor av olika lån vilket gör att risken minskar rejält. Hos Savelend väljer du om du vill låna ut till företag, privatpersoner, factoring, inkassoportföljer eller en mix av alla fyra.

Du skapar ett konto, sätter in pengar och investerar dom via plattformen på nätet. Det kostar inget att starta och att ha konto hos Savelend så du kan börja med mindre summor och testa dig fram.
Minsta insättning är 500 kr

Hur vi bokför vår investering hos Savelend:

Om du startar konto och sätter in pengar kan det bokföras på följande sätt:

Debet: 1380
Kredit: 1930 (eller vart du har pengarna)

2. Investera på börsen

Du kan investera pengarna på börsen i fonder eller aktier. Det smidigaste är enligt oss att skapa en kapitalförsäkring (fungerar i princip på samma sätt som ett ISK-konto). Du kan skapa och ha kapitalförsäkringar hos Nordnet.se och Avanza.se helt gratis. Du kan även här testa dig fram med mindre summor. När du har konton hos dessa aktörer kan du tex placera pengarna i stabila bolag som ger årlig utdelning till dig som aktieägare så som bankerna eller till exempel Investor AB.

Om du istället känner att du vill ha hjälp med förvaltningen och investeringarna så är fondroboten/spartjänsten Lysa.se (Sponsrad länk) ett mycket bra alternativ. Som företagskund hos Lysa öppnar du en kapitalförsäkring och sedan sköter de investeringarna till en mycket låg förvaltningsavgift (under 0,6%).

Bokföra insättning på kapitalförsäkring/investering på börsen

När du startar konto på Nordnet eller Avanza och sätter in pengar kan du bokföra det såhär:

Debet: 1385
Kredit: 1930 (eller vart du har pengarna)

Du skriver sedan ner värdet på din kapitalförsäkring i slutet av året om värdet på din kapitalförsäkring har fallit under ditt investerade belopp. Om värdet har stigit och är över dina totala insättningar skall detta inte bokföras enligt K2 regelverket.

3. Investera i olika fastighetsprojekt

Tessin.se sätter du in pengar som du sedan lånar ut till olika fastighetsprojekt och företagsprojekt. Du väljer själv vilka projekt du vill låna ut till och hur mycket du vill låna ut. Räntan på brukar ligga på runt 10%. Tessin är både roligt och lönsamt.

Hur vi bokför vår investering hos Tessin:

Om du startar konto och sätter in pengar på Tessin kan det bokföras på följande sätt:

Debet: 1380
Kredit: 1930 (eller vart du har pengarna)

4. Investera i fonder med hjälp av Lysa

Lysa.se (Sponsrad länk) är en fondrobot som väljer ut fonder åt dig och placerar dina pengar i de utvalda fonderna. Du svarar på ett antal frågor om hur mycket risk du vill ta, vilken tidshorisont du har osv. Lysa väljer sedan fonder och investerar dina pengar åt dig. Lysas robot håller hela tiden koll på och utvärderar dina innehav. Om roboten bedömer att det är läge att sälja en fond och köpa en annan så gör den det automatiskt. Lysa erbjuder kapitalförsäkring för företag.
Minsta insättning = 1000 kr

Hur vi bokför vår investering hos Lysa:

Debet: 1385
Kredit: 1930 (eller vart du har pengarna)

Disclaimer
“Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet.” 

Följ resultaten av våra egna investeringar

Vi som driver Annasvahn.se har konton både privat och i företaget och ränteintäkterna trillar in hela tiden vilket ger ett fint kassaflöde. Du kan se utvecklingen för våra olika investeringar här:
https://www.aktiekunskap.nu/strategier/vara-investeringar-utveckling-och-statistik/