Investera och placera ditt företags pengar

Investera företagets pengar

Det är många företagare där ute som har fina kassor i sina bolag. Upparbetade vinster ligger och skvalpar i bolaget eftersom man inte har kunnat dela ut dom ännu. Att bara ha pengar liggande på kontot är inte särskilt smart. Se till att få avkastning på pengarna istället för att de bara ligger och skräpar.

Som företagare kan man i princip investera pengarna på samma sätt som en privatperson kan göra. Man kan investera på börsen eller i räntebärande investeringar. Vi skall gå igenom några olika sätt att investera företagets pengar.

Olika typer av investeringar för företaget

 1. Agera bank och låna ut pengar till privatpersoner mot ränta
 2. Investera på börsen (aktier och fonder)
 3. Investera i olika fastighetsprojekt
 4. Investera i fonder med hjälp av Lysas fondrobot
 5. Investera i preferensaktien Untie

Först och främst bör man tänka ut hur lång tid man vill ha pengarna investerade. Ju kortare tidshorisont man har desto högre blir risken. Om man har flera år på sig så brukar investeringarna bli bättre.

1. Agera bank och låna ut pengarna mot ränta

Idag finns det plattformar som gör att du kan agera bank och låna ut dina pengar till privatpersoner mot ränta och amorteringar varje månad. Den mest kända är Lendify. Plattformen som Lendify.se erbjuder gör att dina pengar sprids på 100-tals olika lån vilket gör att risken minskar kraftigt. Du skapar ett konto, sätter in pengar och investerar dom via plattformen på nätet. Det kostar inget att starta och att ha konto hos Lendify.se så du kan börja med mindre summor och testa dig fram.
Minsta insättning är 500 kr.

Hur vi bokför vår investering hos Lendify och Brocc:

Om du startar konto och sätter in pengar på Lendify eller Brocc kan det bokföras på följande sätt:

Debet: 1380
Kredit: 1930 (eller vart du har pengarna)

2. Investera företagets pengar på börsen

Du kan även investera pengarna på börsen i fonder eller aktier.
Det smidigaste är enligt oss att skapa en kapitalförsäkring (fungerar i princip på samma sätt som ett ISK-konto). Du kan skapa och ha kapitalförsäkringar hos Nordnet.se och Avanza.se helt gratis. Du kan även här testa dig fram med mindre summor. När du har konton hos dessa aktörer kan du tex placera pengarna i stabila bolag som ger årlig utdelning till dig som aktieägare så som bankerna eller till exempel Investor AB.

Om du istället känner att du vill ha hjälp med förvaltningen och investeringarna så är fondroboten/spartjänsten Lysa.se (annonslänk) ett mycket bra alternativ. Som företagskund hos Lysa öppnar du en kapitalförsäkring och sedan sköter de investeringarna till en mycket låg förvaltningsavgift (under 0,6%).

Bokföra insättning på kapitalförsäkring/investering på börsen

När du startar konto på Nordnet.se eller Avanza.se och sätter in pengar kan du bokföra det såhär:

Debet: 1385
Kredit: 1930 (eller vart du har pengarna)

Du skriver sedan ner värdet på din kapitalförsäkring i slutet av året om värdet på din kapitalförsäkring har fallit under ditt investerade belopp. Om värdet har stigit och är över dina totala insättningar skall detta inte bokföras.

3. Investera i olika fastighetsprojekt

Kameo.se sätter du in pengar som du sedan lånar ut till olika fastighetsprojekt och företagsprojekt. Du väljer själv vilka projekt du vill låna ut till och hur mycket du vill låna ut. Räntan på brukar ligga på runt 10%. Kameo är både roligt och lönsamt.
Minsta insättning är 500 kr.

Hur vi bokför vår investering hos Kameo:

Om du startar konto och sätter in pengar på Kameo kan det bokföras på följande sätt:

Debet: 1380
Kredit: 1930 (eller vart du har pengarna)

4. Investera i fonder med hjälp av Lysa

Lysa.se (annonslänk) är en fondrobot som väljer ut fonder åt dig och placerar dina pengar i de utvalda fonderna. Du svarar på ett antal frågor om hur mycket risk du vill ta, vilken tidshorisont du har osv. Lysa väljer sedan fonder och investerar dina pengar åt dig. Lysas robot håller hela tiden koll på och utvärderar dina innehav. Om roboten bedömer att det är läge att sälja en fond och köpa en annan så gör den det automatiskt. Lysa erbjuder kapitalförsäkring för företag.
Minsta insättning = 1000 kr

Hur vi bokför vår investering hos Lysa:

Debet: 1385
Kredit: 1930 (eller vart du har pengarna)

5. Investera i preferensaktien Untie

På Untie.se kan du öppna ett konto, sätta in pengar och sedan köpa deras preferensaktie som ger 7 % i årlig utdelning.

Hur vi bokför vår investering hos Untie:

1. Insättningen av pengarna på Untie-kontot:
Debet 1940 (övriga bankkonton)
Kredit 1930 (företagskonto)
2. Köpet av preferensaktierna inne i ditt Untie-konto:
Debet 1350 (Andelar i andra företag)
Kredit 1940 (övriga bankkonton)
3. Bokföra utdelningarna som du får in på ditt vanliga företagskonto:
Debet 1930 (företagskonto)
Kredit 8212 (utdelningar aktier, ej skattepliktiga)

Följ resultaten av våra egna investeringar

Vi som driver Ekonomifokus har konton både privat och i företaget och ränteintäkterna trillar in hela tiden vilket ger ett fint kassaflöde. Du kan se utvecklingen för våra olika investeringar här:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

22 KOMMENTARER

 1. Hej

  Jag har ett AB där jag tar ut lön upp till statlig skatt samt max utdelning. Jag har även en kapitalförsäkring där jag gjort vinst och undrar hur jag kan ta ut vinsten. Som jag förstått så blir det ingen bolagsskatt utan enbart kapitalförsäkringen schablonskatt, så kan man ta att det rent som vinst i företaget? Hur blir det ifall jag vill ta ut vinsten privat?

  Tack på förhand

  • Hej David.

   Du tar ut pengarna till ditt bolags konto. Eventuell vinst du tar ut från en kapitalförsäkring är skattefri.
   Om du skall ta ut pengarna ur bolaget så tar du ut pengarna som utdelning eller lön precis som vanligt.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Hej, stort tack för mycket intressant info.

  Jag vet inte om jag förstod ett av dina svar här ovan. Om man nu gör en vinst på kapitalförsäkringen, skall vinsten också bolagsbeskattas, eller tillhör vinsten mig som privatperson som jag kan ta ut med endast kapitalförsäkringens schablonbeskattning?

  Om det blir förlust, måste jag kompensera för den förlusten genom att skjuta till pengar tillbaka till mitt bolag?

  Finns det någon gräns för hur stor del av vinsten man får investera i värdepapper?

  Tack på förhand

  Hälsningar
  Arre

  • Hej Arre.

   Du behöver inte betala bolagsskatt på vinsten från kapitalförsäkringen.
   Du kan dock inte ta ut vinsten privat. Om du tar ut pengar från kapitalförsäkringen hamnar de i ditt bolag men vinsten skall inte beskattas med bolagsskatt.

   Du måste inte skjuta till pengar om du gör förlust men då skall du skriva ner värdet på kapitalförsäkringen i slutet av verksamhetsåret.
   Jag känner inte till om det finns någon gräns för hur mycket du kan investera av din vinst.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 3. Hur funkar det med att köpa saker för företagspengar? att köpa saker som inte är avdragsgillt med företagskortet?

  T.ex Om jag köper läkemedel eller något annat, som inte är avdragsgillt, till mig själv med företagspengar. Hur funkar det med beskattningen på det?

  • Hej Tommy.

   Jag är inte rätt person att svara din fråga tyvärr.

   mvh admin på Ekonomifokus

 4. Hej,

  Tack för svar och klargörandet. Ja, det kändes fel med att dottern skulle kunna sätta in pengarna direkt i holdingbolagets KF. Precis, Holdingbolaget äger dottern till 100%. Då är det utdelningsspåret som är mest relevant och det utlöser väl inga skatteeffekter heller om jag inte minns fel nu. Finns det några regler och bestämmelser kring utdelning, frekvens, storlek etc.? I och med att det är väl endast det fria kapitalet som kan delas ut, kan detta i så fall endast göras på årsbasis?

  • Hej Daniel.

   Om Holdingbolaget äger aktierna i konsultbolaget så kan du dela ut allt ditt fria kapital till holdingbolaget så länge det inte skadar konsultbolagets möjlighet till överlevnad.
   Utdelningen från konsultbolaget till holdingbolaget är skattefri.

   Jag ser inget hinder till varför du inte skulle kunna göra en extrautdelning nu om du vill. Jag tror inte du måste vänta tills nästa bokslut.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej Andreas,

   Jag har en fråga på samma tema. Jag har ett holdingbolag och ett konsultbolag. Holdingbolaget har en kapitalförsäkring i bolagets namn. I konsultbolaget läggs pengarna för närvarande på hög, men jag önskar stoppa in en viss procent från konsultbolagets medel med regelbundenhet. Hur kan jag göra rent krasst, flytta pengarna direkt från konsultbolaget in på holdingbolagets KF eller måste jag först flytta över summan till holdingbolaget för att sedan in i KFn eller på något annat regelmässigt sätt? Samt också då bokföra detta på ett lämpligt och korrekt sätt.

   Tack på förhand.

   • Hej Daniel.

    Nu är jag inte expert på detta men som jag ser det så får du starta en egen kapitalförsäkring i konsultbolaget eller så får du göra en utdelning till holdingbolaget (som jag antar äger aktierna i konsultbolaget).
    När du delat ut pengarna till holdingbolaget kan du investera dom i kapitalförsäkringen.

    Du kan inte sätta in konsultbolagets pengar i holdingbolagets kapitalförsäkring, det är jag iallafall säker på.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej andreas!

   Jag vill först o främst tacka för de väldigt informativa svaren!

   Jag har 2 frågor.

   1. Blir vinsten på bolaget mindre om man går i förlust när man investerar i aktier med företagspengarna? T. ex om jag sätter in 100k på börsen och går sedan förlust på 20k. Skattar jag isåfall på 100k eller på 80k( efter förlusten)

   2. Hur blir det om jag går med vinst istället? Låt oss säga att jag sätter in 100k och går i vinst 20k så jag har totalt 120k. Behöver jag isåfall bolagsskatta på allt? Dvs 120k eller enbart på insättningen, alltså 100k
   Kan jag ta ut 20k, hela vinsten alltså, direkt till mitt privatkonto eller vad skattas vinsten på innan jag kan ta ut de?

   • Hej Jimmy.

    Om du syftar på att sätta in företagets pengar i en kapitalförsäkring så kan du inte sätta in pengar där för att undvika bolagsskatt på de pengarna.
    Bolagsskatten får du betala ändå. Det innebär att det är skattade pengar som du investerar.

    Fråga 1.
    Svar: Nej, det spelar ingen roll. Du betalar vinstskatt precis som vanligt på de vinsterna du gör i bolaget. Insättningen på kapitalförsäkringen påverkar inte resultatet som skall beskattas.

    Fråga 2.
    Svar: Samma som svaret på fråga 1.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej Andreas,

   Behöver man vid årets bokslut bokföra något (skillnaden) om värdet på mina fonder/aktier gått ner eller upp?

   Om jag bestämmer mig för att ta ut pengarna till bolaget igen efter ett par år bokför man då bara:
   K 1385
   D 1930

   Tack på förhand

   • Hej Alex.

    Om du har stoppat in pengar i en kapitalförsäkring via företaget så behöver du endast bokföra värdeförändringen av kapitalförsäkringen om kapitalfrösäkringens värde har fallit UNDER storleken på dina insättningar.
    Du behöver inte bokföra om det totala värdet är högre än insättningarna.

    Den info jag fått så är det så att när du tar ut pengar så är det kredit 1385 när du tar ut pengar upp till ditt investerade belopp. Eventuell vinst som tas ut från din kapitalförsäkring skall bokföras mot kredit 8220 (Resultat vid försäljning av värdepapper i och långfristiga fordringar hos andra företag).

    Dvs om du satt in 100.000 kr och dessa vuxit till 120.000 kr så blir bokföringen följande när du tar ut dom:

    D 1930 – 120.000 kr
    K 1385 – 100.000 kr
    k 8220 – 20.000 kr

    Mvh Admin på EKonomifokus

  • Hur gör man rent praktiskt .. kan jag ta 100 000 och öppnar en kapitalförsäkring på nordnet/eller avanza och börja handla med akrier/fonder ??

   • Hej Ibrahim.

    Ja, du öppnar en kapitalförsäkring på Nordnet eller Avanza i företagets namn.
    Sedan är det bara att föra över pengar från företagets konto till din kapitalförsäkring och börja handla.
    Det är väldigt enkelt.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej Andreas,

   Om aktiebolaget är startat sent förra året och har förlängt räkenskapsår så finns ingen ”vinst” än även fast det finns kapital. Är det då tillåtet att köpa aktier/fonder för en liten del av kapitalet?

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Om jag har ett aktiebolag, som vi importerar tröjor från Thailand och har gått med vinst med över 1 miljon. Hur kan mitt företag vinna på om jag vill investera i att förbättra arbetsvillkoren för leverantörerna, de som tillverkar tröjorna i Thailand?

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here