Investera och placera ditt företags pengar

4
Investera företagets pengar

Det är många företagare där ute som har fina kassor i sina bolag. Upparbetade vinster ligger och skvalpar i bolaget eftersom man inte har kunnat dela ut dom ännu. Att bara ha pengar liggande på kontot är inte särskilt smart. Se till att få avkastning på pengarna istället för att de bara ligger och skräpar.

Som företagare kan man i princip investera pengarna på samma sätt som en privatperson kan göra. Man kan investera på börsen eller i räntebärande investeringar. Vi skall gå igenom två st olika sätt att investera företagets pengar.

Investera företagets pengar – alternativ

Först och främst bör man tänka ut hur lång tid man vill ha pengarna investerade. Ju kortare tidshorisont man har desto högre blir risken. Om man har flera år på sig så brukar investeringarna bli bättre.

Agera bank och låna ut pengarna mot ränta

Idag finns det plattformar som gör att du kan agera bank och låna ut dina pengar till privatpersoner mot ränta och amorteringar varje månad. Lendify.se och Brocc.se gör att dina pengar sprids på 100-tals olika lån vilket gör att risken blir väldigt liten.
Du skapar ett konto, sätter in pengar och investerar dom via plattformarna på nätet. Det kostar inget att starta och att ha konto hos Lendify.se och Brocc.se så du kan börja med mindre summor och testa dig fram.
Har du konto hos bägge aktörerna så sprider du riskerna ännu mer.

Bokföra inveseringar i Lendify och Brocc

Om du startar konto och sätter in pengar på Lendify eller Brocc kan det bokföras på följande sätt:

Debet: 1380
Kredit: 1930 (eller vart du har pengarna)

Investera företagets pengar på börsen

Du kan även investera pengarna på börsen i fonder eller aktier.
Det smidigaste är enligt oss att skapa en kapitalförsäkring (fungerar i princip på samma sätt som ett ISK-konto). Du kan skapa och ha kapitalförsäkringar hos Nordnet.se och Avanza.se helt gratis. Du kan även här testa dig fram med mindre summor.
När du har konton hos dessa aktörer kan du tex placera pengarna i stabila bolag som ger årlig utdelning till dig som aktieägare så som bankerna eller till exempel Investor AB.

Bokföra insättning på kapitalförsäkring/investering på börsen

När du startar konto på Nordnet.se eller Avanza.se och sätter in pengar kan du bokföra det såhär:

Debet: 1385
Kredit: 1930
(eller vart du har pengarna)

Du skriver sedan upp eller ner värdet på din kapitalförsäkring i slutet av varje år beroende på hur dina investeringar har utvecklats.

4 KOMMENTARER

  1. Om jag har ett aktiebolag, som vi importerar tröjor från Thailand och har gått med vinst med över 1 miljon. Hur kan mitt företag vinna på om jag vill investera i att förbättra arbetsvillkoren för leverantörerna, de som tillverkar tröjorna i Thailand?

  2. Hej Andreas,

    Om aktiebolaget är startat sent förra året och har förlängt räkenskapsår så finns ingen “vinst” än även fast det finns kapital. Är det då tillåtet att köpa aktier/fonder för en liten del av kapitalet?

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here