Kryptovalutor

Internets egna valuta Bitcoin fortsätter att slå nya rekord. Nyligen steg Bitcoin-kursen till över 7 000 dollar och i dagsläget tyder det mesta på att kursen kommer fortsätta att öka.

Även om bitcoin är den mest kända kryptovalutan så är den långt ifrån ensam. Totalt finns det närmare 1 200 olika kryptovalutor, vissa förstås mer populära än andra.
Vid användning av en kryptovaluta används kryptering för att genomföra en transaktion som sker direkt mellan enskilda användare. Det vill säga transaktionen går inte via några banker eller andra finansiella institutioner. Marknaden för kryptovalutor blir bara större och större. Enligt den amerikanska TV-kanalen CNBC växte under tredje kvartalet 2017 värdet på marknaden för kryptovalutor till närmare 180 miljarder dollar, vilket motsvarar drygt 1 500 miljarder svenska kronor. Enligt en studie gjord av brittiska Cambridge University använder sig mellan tre och sex miljoner människor av någon form av kryptovaluta.

Tag position i kryptovalutor på smidigast möjliga vis
Vi använder eToro.com/sv för att handla med kryptovalutor via CFD:s. Det är ett smidigt och enkelt sätt att tjäna pengar på rörelsen i kryptovalutorna. Dessutom är det väldigt låga avgifter när man handlar krypto via eToro.

Kan man betala med kryptovalutor?

Tro det eller ej, men faktum är att det är möjligt att betala på en rad olika ställen med kryptovalutor. Inte helt oväntat är det främst olika webbaserade företag och webbshoppar som accepterar olika kryptovalutor och framför allt bitcoin.
Bloggportalen WordPress, datingsajten OkCupid, resebyrån Expedia, webbshoppen Overstock Microsoft samt The Internet Archive är exempel på några platser där det är möjligt att betala med olika kryptovalutor.
Men det är även möjligt att betala med kryptovalutor på vissa fysiska platser. I USA finns det exempelvis ett fåtal Subway-restauranger som accepterar bitcoin och på puben Pembury Tavern i London kan man betala för sin pint med bitcoin.
Även på puben Old Fitzroy i Sydney samt på restaurangen The Pink Cow i Japan går det att betala med bitcoin. I de tyska laddstationer för elbilar går det till och med att betala med en annan kryptovaluta, nämligen Ether.

Ökar mer än Bitcoin

Trots att det som sagt finns närmare 1 200 olika kryptovalutor är det fortfarande Bitcoin som dominerar stort. Under det senaste året har dock en utmanare dykt upp i form av tidigare nämnda Ether och det näst intill från ingenstans.
Bakom ether står nätverket Ethereum, som grundades i slutet av år 2013 av den då blott 19-årige kanadensiske studenten Vitalik Buterin.
Med hjälp av crowdfunding arbetade Buterin med att utveckla Ethereum och i slutet av juli 2015 lanserades valutan ether.
Under 2015 och 2016 ökade ether-kursen sakta men säkert till runt 10 dollar. Våren 2017 började dock Ether öka dramatiskt från drygt 15 dollar i början av mars till närmare 400 dollar i mitten av juni, vilket är mångdubbelt mer än vad bitcoin gjorde under samma period. Frågan är nu om ether kommer att slå ut bitcoin som den ledande kryptovalutan. Det finns en del som tyder på detta eftersom ether är en del av nätverket Ethereum, som även arbetar med stora beräkningar och digital infrastruktur.
Samtidigt har också stora investerare fått upp ögonen för Ethereum och dessutom har över 100 företag anslutit sig till Enterprise Ethereum Alliance, bland annat stora multinationella bolag som Samsung, Toyota och Merck.
Oavsett hur det går för Ether, så kan det vara läge att hålla sig uppdaterad om vad som händer på kryptovalutamarknaden, framför allt om man funderar på att investera i någon av de många kryptovalutor som finns.

De största kryptovalutorna

Bitcoin

Den mest kända och största kryptovalutan. Lanserad i januari 2009 av Satoshi Nakamoto, som troligtvis är en pseudonym för en eller flera personer.
Bitcoin accepteras av över 100 000 olika handlare och andra aktörer, framför allt på nätet, men även i sällsynta fall på till exempel restauranger och fysiska butiker.
Bitcoin har ett totalt marknadsvärde på runt 120 miljarder dollar.
Kurs: $7 458,80 (9 nov, 2017)

Ether

Lanserad 30 juli 2015 och grundad av kanadensiske programmeraren Vitalik Buterin. Vuxit i värde med över 30 gånger sedan årsskiftet. Del av det större nätverket Ethereum som även arbetar med andra digitala tjänster, bland annat så kallade smarta ”peer-to- peer-kontrakt”. Har långt ifrån samma spridning som Bitcoin, men accepteras av ett antal olika aktörer på nätet samt på laddstationer för elbilar i Tyskland. Totalt marknadsvärde på 30 miljarder dollar.
Kurs: $309,82 (9 nov, 2017)

Litecoin

Skapad av den före detta Google-medarbetaren Charlie Lee och lanserad i oktober 2011. Har precis som Ether och Bitcoin stigit mycket kraftigt under det senaste året, från en kurs på drygt 4 dollar vid årsskiftet till en nuvarande kurs på drygt 60 dollar.
Accepteras än så länge endast av ett fåtal aktörer på nätet och ses främst som ett alternativ till andra investeringar.
Totalt marknadsvärde på 3,3 miljarder dollar.
Kurs: $62,30 (9 nov, 2017)

Ripple

Lanserades under 2012 och fokuserar på snabba, säkra och billiga internationella transaktioner. Riktar sig huvudsakligen till banksektorn. Har precis som övriga kryprovalutor ökat kraftigt i värde sedan årsskiftet.
Tredje största marknadsvärdet efter Bitcoin och Ether på 8,3 miljarder dollar.
Kurs: $0,21 (9 nov, 2017)

3 KOMMENTARER

 1. Hej
  Tack för svaret
  Med tanke på det höjda värdet på kryptovalutor senaste åren så såg jag de som investering,
  Jag beräknar på att köpa runt 30000 kr och därför ville veta vilken av de kryptovalutor som finns idag är bäst för min del med tanke på pris och pålitlighet att rekommendera.
  MVH

 2. Hej Joakim
  Tack för infon, mycket innehållsrik,
  Min fråga är vilket kryprovaluta är bäst att investera i för småsparare förutom Bitcoin som är mycket dyrt idag?

  • hej Kashmari.

   Ingen kryptovaluta bör ses som en investering.
   Vilka siffror skall du beräkna investeringen på?
   Det blir bara ren spekulation och ingen investering.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here