Lendify – Omdöme och erfarenheter

lendify

En marknad som växer sig allt starkare är utlåning via P2P. Det är en förkortning för peer to peer och betyder i detta fall att privatpersoner lånar ut sina pengar till andra privatpersoner. Bankerna har tappat sitt monopol när nya marknadsplatser öppnas på nätet och ger oss privatpersoner en möjlighet att börja agera bank och tjäna pengar genom ränta på utlånat kapital.

Vi på Ekonomifokus har testat två olika tjänster och ger er nu vårt omdöme kring de två olika aktörerna. De två aktörer vi har investerat i är Savelend och Lendify. Båda två är marknadsplatser på nätet som möjliggör utlåning av kapital till privatpersoner.
Det finns fler aktörer på marknaden men det är dessa två som vi anser är bäst.
För att sprida sina risker är det klokt att öppna ett konto hos både Savelend och Lendify och dela upp sitt kapital 50/50 mellan dessa två aktörer.

Vår investering på 10 000 kr hos Lendify

Senast uppdaterad 2020-10-06

Vi skapade ett konto hos Lendify i Maj 2019 och investerade 10 000 kr för att kunna ge er läsare bästa möjliga omdöme om tjänsten. På bilderna som du ser här nedan visas utvecklingen på vårt insatta kapital. Vår avkastning återinvesteras också i nya lån via Lendify autoinvest. Vår portfölj är också skyddad av kreditförlustfonden då vi valt att investera via autoinvest.

 • Investerat kapital: 10 000 kr
 • Antal lån: 65 stycken
 • Kontotyp: Lendify
  Autoinvest Lång
 • Ränta & amortering återinvesteras via Lendify autoinvest
 • Avkastning sedan start: 8,55 %
 • Ränteintäkter: 865,42 kr
 • Utlånat kapital: 10 826,98 kr
 • Lån med inkasso förläggande: 4 st lån
 • Kreditförluster: 0 st
Uppdaterad 2020-10-06
Uppdaterad 2020-10-06
Uppdaterad 2020-10-06
Uppdaterad 2020-10-06

Ni kan följa alla våra investeringar via länken nedanför.
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Risker med utlåning via Lendify

Vad händer ifall inte låntagaren kan betala? Du sätter din egen risk på Lendify.se via till hur många långtagare du fördelar ut dina lån på. Lendify själva rekommenderar att man fördelar ut sina lån på minst 20 låntagare. Du kan också välja mellan låg risk upp till hög. Detta kommer att resultera i att avkastningen blir olika hög beroende på risktagandet.

De risker man brukar tala om när man lånar ut sina pengar till andra är så kallade kreditrisker. Problem uppstår när låntagaren inte klarar av att betala sin ränta och amortering till dig som långivare. Om en låntagare inte betalar sin skuld så uppstår en kreditförlust. Kreditförluster går tyvärr inte att undvika helt men genom en kreditförlustfond så kan man minska riskerna väsentligt.

Lendify arbetar med detta problem och vissa aktörer försöker göra kreditrisken så låg som möjligt via dessa så kallade kreditförlust-fonder som agerar krockkudde och ersätter dig som sparare vid kreditförluster. Kreditförlustfonden är dock ingen garanti för dig som långgivare och fonden kan ta slut om för stora förluster uppstår.

Hur kontrolleras låntagare via Lendify

Alla som vill låna pengar via Lendify kontrolleras via kreditupplysningsföretaget UC. Lendify tar även in kompletterande uppgifter från låntagarens bank. Den som lånar pengar ska även fylla i dokument som bevisar på att den kan betala av sina lån, även lönespecifikationer krävs in vid minsta osäkerhet. Det är alltså endast personer med god återbetalningsförmåga som får teckna lån via Lendify.se.

Kreditförlustfonden

Lendify.se sätter själva över pengar till en kreditförlustfond som täcker eventuella förluster om investerat pengar via autoinvest. Observera att denna fonden ej täcker förluster ifall du manuellt investerar i lån. Sedan starten av Lendify har ingen förlorat pengar via autoinvest, fonden har täckt upp av eventuella förluster. Varje månad granskas alla konton på Lendify som använder autoinvest. Kreditförlustfonden täcker sedan upp de kreditförluster som gjorts under månanden.
Kreditförlustfonden ger dig inte samma skydd som den statliga insättningsgarantin

Insättningsgaranti hos Lendify

Lendify omfattas inte av insättningsgarantin. Du har alltså ingen garanti att få tillbaka ditt investerade kapital via Lendify ifall bolaget skulle gå i konkurs.
Kredithanteringsbolaget Lowell har avtal med Lendify att ta över upprättade skuldebrev mellan låntagare och lånegivare ifall Lendify själva inte kan bedriva vidare sin verksamhet. Du som investerare har alltså en del skydd oavsett vad som händer. Men vi tycker samtidigt att denna del är viktig att känna till innan man väljer att investera.

insättningsgarantin gäller endast på sparade pengar hos banken. Du har alltså ingen skydd på aktier, fonder eller investeringar hos Lendify.

Du som lånegivare får ta hela den finansiella risken, dock har Lendify en kreditförlustfond som täcker förluster ifall du sparat via autoinvest. Du kan läsa mer om insättningsgarantin hos Riksgälden. Insättningsgarantin gäller vanligtvis hos värdepappersbolag, banker och kreditmarknadsföretag. Dock gäller bara denna garantin på vissa utvalda värdepapper, du kan alltså inte köpa Hennes & Mauritz aktier och tro att ditt förlorade kapital ska täckas av insättningsgarantin.

Om man inte vill ta några risker

Risk och avkastning är något som alltid kommer avgöra slutresultatet på dina investeringar. Du kan välja att spara dina pengar på banken och ta del av insättningsgarantin men din avkastning kan då till och med bli sämre än rådande inflation i värsta fall.
Det betyder att du förlorar köpkraft varje år på ditt kapital.
100% säkra investeringar är enbart att föredra ifall du inom kort kommer behöva dina pengar.

Lendify är bra alternativ om man inte vill ta de risker som exempelvis börsen innebär. Du får helt enkelt själv avgöra vilken risk du vill ta och hur länge du kan låta pengarna vara investerade.

Förväntad avkastning via Lendify

Vad händer ifall inte långivaren kan betala? Du sätter din egen risk på Lendify.se via till hur många långivare du ska ha. Lendify själva rekommenderar minst 20 stycken. Du kan också välja mellan låg risk upp till hög. Detta kommer att resultera i att avkastningen blir olika hög beroende på risktagandet.

Öppna ett konto och testa dig fram till vad som passar dig bäst. Vilken återbetalningstid som du vill ha på dina investeringar kommer också avgöra din avkastning. Du får högre avkastning ju längre du binder upp ditt kapital, samt att du får mindre administration.

Förväntad avkastning på Lendify
1 år – Förväntad årsavkastning ca 3,5 %
3 år – Förväntad årsavkastning ca 4,3 %
5 år – Förväntad årsavkastning ca 5,8 %
10 år – Förväntad årsavkastning ca 8,2 %

”Den förväntade årsavkastningen är ingen garanti på din investering. Avkastningen hänger samman med vilken risk du tar vid utlåning”

Min portfölj och syn på Lendify

Som jag skrev om innan så finns det risker i alla typer av investeringar. Tycker detta är ett bra komplement till min aktie/fond depå. Sen kan man ju också balansera risken i Lendify portföljen genom att sprida riskerna på fler lån, och på lån med lägre risk. Jag kommer utöka mitt sparande i Lendify ifall den utvecklar sig väl. Alla mina resultat kommer att läggas upp på sajten.

Krav på låntagarna

Lendify har hårda krav på de som lånar pengar. Den genomsnittlige låntagaren har fast anställning, samt en medelinkomst per år på över 400.000 kr. Dessutom får låntagaren heller inte ha några betalningsanmärkningar. Du kan därför känna dig trygg med hur Lendify väljer ut sina låntagare.

Lendify och deklaration – Skatt på ränteintäkter

Inkomsterna man får via ränta räknas precis som vanliga ränteinkomster.
Man betalar därför 30% i skatt på dessa inkomster. Uppgifterna går automatiskt in i din deklaration och räknas ut automatiskt. Inkomsterna hamnar under delen inkomst av kapital i din deklaration

Ränta på ränta effekten

Om 36 år går flera av oss här på Ekonomifokus i pension. Då kommer dessa 10 000 kr vara värda 159 680 kr (räknat på 8,55 % avkastning per år). Vi kommer att ha 1 372 100 kr om jag lägger till ett sparande på ytterligare 500 kr varje månad. Små medel kan trygga din pension. Läs mer om vad ränta på ränta effekten är och börja utnyttja den du också. Kika även in vår ränta på ränta kalkylator där du kan se utvecklingen, år för år på investerat kapital.

Se ditt lendifykonto hos Avanza

Nu kan du logga in på ditt Avanza-konto och aktivera så att du ser dina Lendify investeringar även på ditt Avanza-konto. Det är smidigt att få allt samlat på ett och samma ställe.

58 KOMMENTARER

 1. Tomás skriver ovan

  > Enligt avtalet tar Lendify i genomsnitt 4% i serviceavgift varje år (lendify.se/avkastning-avgifter), så det är bara värt att spara pengar hos dem om man får en avkastning över 4% eller?

  Det är riktigt, Lendify tar i medeltal 4% på utestående balansen på lånet. Så om du totalt har 10% nominell ränta på dina investeringar, så blir det effektivt 6% ränta. Efter skatt 6*0,7=4,2%. Med 1% förväntad kreditförlust så hamnar man på ca 3% (under antagandet att man inte kan deklarera ett inkassoärende som förlust).

 2. Lite uppdatering hur det går för mig. Har ca 800 investeringar totalt, sparat i två år..

  Enligt översikten ligger kreditförlusterna på 0,8%. Men där räknar man bara med de förluster jag fått på grund av betalningar som inte gjorts. Om jag för hand summerar alla investeringar av typen ”inkasso” (finns inte på någon översikt) så motsvarar dessa nästan hälften av totala ränteintäkterna före skatt. Jag får betala skatt på ränteintäkterna, men jag kan inte dra av förlusten på investeringar som går till inkasso.

  Jag har fått noll kronor från kreditförlustfonden. I praktiken får man aldrig något från denna som den nu är utformad.

  • Hej Mikael.

   Jag vet inte riktigt heller vart man gör det.
   Du får nog skriva till supporten på Avanza så får du hjälp.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej,
   Jag har använt Lendify sedan slutet på 2018. Mina observationer:

   TL;DR: Hanteringen och redovisningen av inkasso är mycket dålig. Man får väldigt dåligt stöd i att utvärdera denna, förutom totala sammanfattningen på deras hemsida.

   * Det redovisas hur stora belopp som är försenade i de olika kategorierne ”Påminnelse 1”, ”Påminnelse 2”, osv. Detta är snyggt. Men det redovisas inte hur mycket som gått till inkasso, det måste man leta upp för hand.
   * Det finns ingen sammanställd information av hur mycket som gått till inkasso som man sedan fått tillbaka.
   * Har du ett konto som innehåller inkassoärenden så är detta konto svårt att sälja på andrahandsmarknaden. Man kan se det som ”bränt”. Vad jag gör är att aldrig investera över en viss gräns per konto. Sedan stoppar jag autoinvest, och flyttar manuellt pengarna till ett nytt konto. Det ökar chansen att vissa konto klarat sig från inkasso, vilket gör det enklare att frigöra kapital om man skulle behöva det.
   * Trots att jag har väldigt många utlån, och en hel del inkasso, så har inget av dem gått vidare till att betraktas som kreditförlust. Jag vet inte om detta någonsin görs. Och så länge du inte har en kreditförlust har du inte förlorat pengar. Det gör att du heller inte kan dra av för förlust av kapital. Enda sättet är att sälja kontot med förlust på andrahandsmarknaden.
   * Det finns en kreditförlustfond som i praktiken aldrig kommer att ge någon ersättning eftersom den bara kompenserar uteblivna återbetalningar som inte redan täcks upp av räntor på samma konto. Om man har följt rekommendationerna, och har många små lån på ett konto, så minskar detta chansen att få ersättning. Ta ett extremfall: Om man har ett enda lån per konto, så kommer ALLA lån med försenade betalningar att ge utbetalning från garantifonden. Det finns ett knep: Starta 15 konton, alla likadana, med samma summa. Alla 15 konton kommer att investera i samma lån. Slår man sedan ihop dessa 15 konton till ett, så blir det ett fåtal stora lån!

   • Hej Lars.

    Intressanta observationer!
    Det är uppskattat av våra läsare.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hey Andreas,

   Enligt avtalet tar Lendify i genomsnitt 4% i serviceavgift varje år (lendify.se/avkastning-avgifter), så det är bara värt att spara pengar hos dem om man får en avkastning över 4% eller? Om man räknar med en del av lån som inte betalas och 30% skatt på vinsten, är det svårt för mig att se hur det kan låna sig med Lendify. Eller har jag misuppfattat något?

   • Hej Tomas.

    Lendify tar ju inte 4% på hela lånebeloppet såklart.
    De tar 4% av dina ränteinkomster. Dvs om du tjänar 100 kr i ränteinkomst så tar de 4 kr i avgift.

    Annars vore det en dålig deal 🙂

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej Andreas
   Tack, men det var inte riktigt det jag menade. Jag kan komma på mina egna frågor och kanske t o m hitta svaren på dem på Broccs hemsida, eller mejla er, men vad jag var ute efter var en frågespalt typ den som jag sett här om Lendify där andra ställer frågor som man själv inte kommit på och får bra svar från er på. Eftersom frågorna mestadels härrör från 2017-2018 så kan det ju dessutom ha tillkommit värdefulla erfarenheter sen dess.
   Vänliga hälsningar,
   Helen

  • Hej
   Jag har läst era publicerade frågor och svar angående Lendify. Finns det en motsvarande fråge-/svarstjänst till Brocc nu 2019?
   Vänliga hälsningar,
   Helen

   • Hej Helen.

    Fråga på här så skall vi försöka hitta de rätta svaren till dig.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej.

   Jag är sugen på att börja låna ut mina sparade pengar mot ränta. Är ni fortfarande nöjda med vad Lendify och brocc / Sparlån har levererat?

   Mvh Ljubomir

   • Hej Ljubbe.

    Ja det fungerar felfritt så vi har inget att klaga på än så länge.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Kan jag som är skattskriver i Spanien starta detta? Jag har f.n sink-skat som numer är 25
   Med vänlig hälsning, Ulla A.

   • Hej Ulla.

    Det var en mycket bra fråga.
    Du får nog maila den till Sparlån eller Lendify direkt och fråga.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej!
   Jag undrar om du fått något svar på frågan som Jonas ställde: ”För att maximera avkastningen på lendify måste jag ju välja återinvestering.

   Om jag då väljer en tidsperiod på tex 5år, innebär det då att varje månadsinsättning och återinvestering blir låst på 5år från det datum som insättningen sker eller utbetalt belopp återinvesteras?

   Så den dagen jag kommer på att jag vill ta ut 100% av pengarna jag har hos Lendify får jag stänga av återinvesteringen och sluta med månadsinsättningar och sen vänta 5år innan jag fått ut alla pengarna?”

   • Hej Margaretha.

    Om man investerar via Autoinvest Kort så innebär det att du investerar i lån med maximalt 5 års löptid. Om du har återinvestering påslaget (eller gör nya insättningar) så blir du investerad i nya lån med en löptid på maximalt 5 år. Vissa av lånen har dock kortare löptid än 5 år eller blir återbetalda innan löptiden är slut. Men den maximala tiden är 5 år från den senast gjorda investeringen (förutsatt att ingen av låntagarna blir försenade).

    Mvh: Admin på Ekonomifokus.se

  • Hej.
   Jag har planerat att börja med detta p2p sparande. Borde jag välja någon av aktörerna eller skall jag starta konto både hos sparlån och hos lendify?
   Är dom lika bra eller är någon bättre än den andra? Jag tänker på stabilitet, ränta osv.

   • Hej.

    Jag tycker du skall satsa på att öppna konto hos båda.
    Det är alltid bra att sprida sina risker.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • För att maximera avkastningen på lendify måste jag ju välja återinvestering.

   Om jag då väljer en tidsperiod på tex 5år, innebär det då att varje månadsinsättning och återinvestering blir låst på 5år från det datum som insättningen sker eller utbetalt belopp återinvesteras?

   Så den dagen jag kommer på att jag vill ta ut 100% av pengarna jag har hos Lendify får jag stänga av återinvesteringen och sluta med månadsinsättningar och sen vänta 5år innan jag fått ut alla pengarna?

   • Hej Jonas.
    Mycket bra fråga.

    Vi har vidarebefordrat frågan till Lendify och återkommer med svar när vi får svar av Lendify själva.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tobaks bolagen tjänar mer och mer pengar samtidigt som försäljningen av tobaks produkter minskar är det en bra investering att köpa aktie i Philip Morris international som är värdens största tobaksindustrin

   • Hej Per.
    Jag vågar inte säga varken bu eller bä om detta bolag.
    Dessutom handlar jag enbart på den svenska aktiemarknaden så jag är dåligt insatt i utländska bolag.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej Andreas.
   Vilken bra artikel. Jag fick verkligen svar på mina frågor och funderingar kring Lendify och hur det fungerar.
   Tack för det.

   • Hej Bruno.
    Va roligt att vi kunde hjälpa till.
    Lycka till med dina investeringar och ditt Lendifysparande.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

   • Hej Claes-Juan.
    Va roligt att vi kunde hjälpa till!
    Lycka till med dina investeringar, dina ränteinkomster och din utlåning.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej.
   Att de är rörlig ränta gör alltså att ens avkastning stiger extra om reporäntan höjs?
   Stämmer det? Isåfall är det ju extra gynnsamt med Lendify om man tror på räntehöjning så småningom.
   Mvh
   Anton

   • Hej Anton

    Det stämmer att din avkastning ökar vid stigande ränta. Alla Räntor som finns hos Lendify är rörliga och ändras var tredje månad. Dock styrs inte räntan direkt utav reporäntan utan jämförelse sker varje månad emot de räntor som STIBOR (Stockholm Interbank Offered Rate) erbjuder. Här finns de aktuella svenska marknadsräntor utan säkerhet som erbjuds mellan STIBOR banker. Exempel på Stiborbanker är SEB, , Länsförsäkringar Bank, Handelsbanken, SBAB, Danske Bank, Nordea och Swedbank.

    Mvh: Admin Ekonomifokus

  • Vad gäller beskattning. Ser att det skrivs att det görs kontinuerligt då inbetalningar görs av låntagare. Men om man har valt autoinvest så görs ju inget uttag av den som är långivare. Jämfört med om man tex har fonder så sker ju beskattning på vinsten först när man tar ut pengarna.

   Korta frågan är: måste jag skatta fortlöpande vid autoinvest eller räcker det att skatta en gång när jag tar ut mitt investerade kapital ink vinst (ränta)

   • Hej Magnus.
    Skatten betalas en gång per år. Det gäller alla sorters ränteintäkter, oavsett om dom återinvesteras under samma år på samma konto. Detta kommer förtryckt på din deklaration.

    Mvh admin på Ekonomifokus.

  • Hej.
   Jag undrar om man kan lita på Lendify?
   Är det seriöst? Känslan är att det verkar seriöst när man läser om det på olika forum osv på nätet.

   • Hejsan

    Min personliga åsikt är att Lendify är ett seriöst företag, det är också därför jag valt att placera en del av mitt kapital hos dem. Börja med ett mindre sparande och placera i flera lån via deras autoplacerare av lån så får du en portfölj med bra lånespridning. Du kan sen senare öka ditt sparande ifall du gillar tjänsten. Det var så jag själv gjorde i början innan jag kände mig bekväm med Lendify.

    Mvh: Admin på Ekonomifokus

  • Hej Andreas/admin.
   Vad tror du om börsen kontra att investera pengar hos Lendify under 2017-2018? Kommer avkastningen att vara bättre eller sämre börsen?

   Jag har kikat en del på fonder, företagsibligationer och räntebevis men det är lite krångligt. Av din recension att döma så verkar faktiskt detta med att låna ut pengar till privatpersoner som en bra möjlighet till ränteinkomster.

   Detta med att sprida sina risker och inte ligga fullinvesterad på börsen tycker jag låter klokt i dessa tider när marknaden/börsen stigit under så många år. Denna konjunkturcykel borde snart vara slut. Men med konjunkturen vet man aldrig.

   Det känns ju som att det är ganska säkert också med tanke på den säkerhet som finns för kreditförluster och folk som inte betalar lånen. Jag syftar på fonden som täcker upp när låntagare inte betalar sina skulder och sina räntebetalningar.

   • Hej Lendifyer.
    Jag tycker definitivt att du skall starta ett månadssparande här.
    Jag är orolig för börsens utveckling så jag råder alla till att vara extra försiktiga med att köpa aktier och aktiefonder.
    Om avkastningen blir bättre eller sämre på börsen kontra Lendify låter jag vara osagt. Det är väldigt svårt att förutspå utvecklingen.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Finns det någon åldersgräns för att börja spara pengar i Lendify. Jag är 16 år och vill prova på att låna ut pengar till andra. Hur har det gått med dina investeringar?

   • Hej Alexandra!
    Det glädjer mig när unga människor vill börja spara pengar. Men Lendify har en åldersgräns på 18 år. Detta kontrolleras med BankID som du får via din bank. Min personliga portfölj har hittills gått upp med 3,13 % sedan slutet av Mars. Årsavkastningen hamnar på 9,39 %. Det är väldigt kul att se portföljen växa månad efter månad och jag hoppas det löser sig med ditt sparande.

    Mvh: Admin på Ekonomifokus

  • Hejsan 🙂 Har sparat ihop pengar som jag nu vill investera i något som ger lite avkastning. Har spanat lite på Lendify.se och när man läser ditt omdöme så känns det ju som ett klokt val. Men jag vet samtidigt inte ifall jag kommer behöva pengarna snart. Finns det någon möjlighet att ångra en investering i efterhand?? På banken finns ju ingen bra ränta att få och aktier kan jag inte så mycket om, finns det en Lendify aktie att köpa kanske?

   • Hej Laima

    Hoppas mitt omdöme om Lendify hjälper dig i valet om att börja spara eller inte. Jag tycker inte du ska investera pengar om du känner att du inom kort behöver användning utav dem. Tyvärr finns inte möjligheten att ångra sin investering i ett lån. Utan dessa är bindande och måste fullföljas hela löptiden som lånet innefattar. Mitt råd till dig är att överföra en mindre summa som du kan investera på lång sikt. Här tycker jag det är bäst att låsa pengarna på lång sikt för att få en bra avkastning. Jag själv låser pengarna i upp till 10 år. Tyvärr finns det ingen Lendify-aktie att köpa. Men kolla gärna in vår ”spara pengar guide” ifall du vill lära dig mer om aktier.

    Mvh: Admin på Ekonomifokus.se

    • Hej,

     Jag tror att Lendify jobbar på en lösning för att kunna erbjuda en andrahandsmarknad för lån – det skulle ju innebära att man kan ta sig ur ett lån tidigare om man vill. I mina ögon skulle det föra plattformen klart mer attraktiv.

     Martin

     • Hej Martin.
      Tusen tack för info. Det låter mycket intressant! Vi skall kika närmare på detta.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej EF.
   Tror ni att lendify är här för att stanna? Det känns som att det finns risk för att det är en fluga som kan dö ut om några år. Just nu är alternativa investeringar väldigt heta när räntorna är så låga. Tror ni att det kommer att förändras när räntorna stiger? Tror ni att avkastningen kommer att ligga på ungefär samma nivåer trots stigande räntor?

   Tror ni att det finns risk att det blir brist på låntagare längre fram?
   Jag tänkte även fråga om deklarationen men såg att det var en kommentar ovan om just det.

   Jag förstår att man måste skatta på sina ränteinkomster precis som vanligt och att dessa automatiskt räknas in i min deklaration.

   • Hej 90-talet.
    Vi vill bara säga att vi älskar också 90-talet!

    Vi tror absolut inte att Lendify är en fluga. Vi tror att denna typ av alternativa investeringar kommer att växa kraftigt i takt med att tekniken möjliggör fler och fler möjligheter till olika investeringar. Räntan kommer förmodligen inte att påverka avkastningen så mycket för den som investerar hos Lendify. Vi tror att nivån på avkastningen kommer att ligga kvar på ungefär samma nivåer.
    Som det ser ut nu så kommer det nog inte bli brist på låntagare ute i Sverige. Så länge Lendify kan erbjuda låga räntor i förhållande till konkurrerande banker och kreditgivare så kommer det förmodligen alltid att finas folk som vill låna pengar.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej har två stycken frågor vad det gäller skatt på ränteinkomst från Lendify. Hur mycket är skatten på det man tjänar? Hur och när betalar man sin skatt?

   • Hej Siv.
    Du kommer få betala 30 % i skatt på de inkomster du får via Lendify.se. Du gör här en kapitalvinst som ska beskattas på samma sätt som du gör med aktier. Skatten dras per automatik varje gång det görs en ränteinbetalning till ditt konto. Även de kostnader som Lendify tar ut dras av i detta skedet. Skatten skickar dem sedan in till skatteverket och du kommer senare se detta i din deklaration.

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Har funderingar på att börja investera i Lendify. Jag tycker som du skriver att detta är ett bra komplement till börsen och de eventuella svängningar som ibland kommer. Men sen finns det ju risker med denna typ av investering likväl. Jag undrar vad som händer med mina pengar ifall Lendify går i konkurs? För det finns ju ingen insättningsgaranti.

   • Hej Paul. Självklart finns det risker med att investera i Lendify. Det finns risker med allt, det viktiga är att balansera sina investeringar. Låneavtalet gäller mellan långivaren och låntagaren. Lendify.se är endast en marknadsplats där ni båda möts. Samt att dom hjälper till med utbetalningar, spridning av lån och andra administrativa tjänster som underlättar utlåningen. Lendify är en handelsplats precis som Avanza Bank. Dina aktier försvinner inte ifall Avanza skulle gå i konkurs, avtalet mellan parterna ligger kvar precis som innan. Kort kan man säga att hanteringen blir väldigt jobbig ifall Lendify.se skulle gå i konkurs.

  • Tjena.
   Hur funkar det med Lendify, kan dom garantera att pengarna man sätter in lånas ut?
   Eller kan det bli så att ens pengar bara ligger där och inte blir utlånade vilket leder till uteblivna inkomster?

   • Hej Sayed.

    Tyvärr garanterar inte Lendify att pengarna blir utlånade.
    Vår erfarenhet är dock att det går snabbt från det att du sätter in pengar på ditt konto till dess att Lendify får pengarna utlånade.
    I mitt eget fall fick jag hela summan utlånad inom en vecka.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej ! Jag såg att du kunde sätta in 1000 kr men är det inte en gräns på minst 5000kr. Tacksam för svar.

   • Om jag inte minns fel så ligger minsta insättning på 500 kr. Jag själv valde att investera 1000 kr i lendify och det har funkat kanon. Jag kommer få min första utbetalning nu i slutet på Mars. Jag kommer senare redovisa alla mina inkomster, och vilka lån jag själv investerar i. Blir nog att jag också kommer utöka mitt sparande nu i mars när lönen trillar in.

  • Har varit intresserad att testa Lendify ett tag. Behöver bredda mitt sparande då jag just nu endast äger fonder och aktier. Hur stor del av mitt kapital skulle ni säga att man bör i Lendify?

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here