Risker och avgifter hos Lendify

4

Det första man ska lära sig är att alla typer av investeringar innebär någon typ av risk, du måste alltså ta en risk för att kunna tjäna pengar i form av ränta. Riskerna vid investeringar ska dock spridas över olika typer av värdepapper och intstrument. Att fördela en del av sitt kapital i Lendify är ett utmärkt sätt att hedga sig emot börsens svängningar. Denna artikel ska handla om risker och avgifter som Lendify.se tar ut. Risken kan du lätt hantera genom att investera ditt kapital på ett klokt sätt.

Om du vill ser hur Ekonomifokus egna investeringar hos Lendify och Brocc utvecklat sig så ger vi full transparens med statistik och utveckling för våra portföljer på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Vilka är låntagarna hos Lendify

Alla som vill låna pengar via Lendify kontrolleras via kreditupplysningsföretaget UC. Lendify tar även in kompletterande uppgifter från låntagarens bank. Den som lånar pengar ska även fylla i dokument som bevisar på att den kan betala av sina lån, även lönespecifikationer krävs in vid minsta osäkerhet. Det är alltså endast personer med god återbetalningsförmåga som får teckna lån via Lendify.se.

Kreditförlustfonden

Lendify.se sätter själva över pengar till en kreditförlustfond som täcker eventuella förluster om investerat pengar via autoinvest. Observera att denna fonden ej täcker förluster ifall du manuellt investerar i lån. Sedan starten av Lendify har ingen förlorat pengar via autoinvest, fonden har täckt upp av eventuella förluster. Varje månad granskas alla konton på Lendify som använder autoinvest. Kreditförlustfonden täcker sedan upp de kreditförluster som gjorts under månanden.
Kreditförlustfonden ger dig inte samma skydd som den statliga insättningsgarantin

Insättningsgaranti hos Lendify

Lendify omfattas inte av insättningsgarantin. Du kan alltså inte få ersättning på ditt investerade kapital ifall Lendify skulle gå i konkurs eller ifall en låntagare inte har möjlighet att betala av sitt lån. Du som lånegivare får ta hela den finansiella risken, dock har Lendify en kreditförlustfond som täcker förluster ifall du sparat via autoinvest. Du kan läsa mer om insättningsgarantin hos Riksgälden. Insättningsgarantin gäller vanligtvis hos värdepappersbolag, banker och kreditmarknadsföretag. Dock gäller bara denna garantin på vissa utvalda värdepapper, du kan alltså inte köpa Hennes & Mauritz aktier och tro att ditt förlorade kapital ska täckas av insättningsgarantin.

Läs även artikeln om Lendify och Brocc – 

Avgifter hos Lendify.se

Att starta ett konto hos Lendify är helt kostnadsfritt. Det kostar heller inget att investera i lån. Du betalar först när avkastningen börjar trilla in på kontot. Lendify tar en avgift på ca 1-1.5 procent på den årliga ränta som låntagaren har. Räntan som tas ut är olika beroende på vilken lån det gäller, samt bindningstid. Dessa avgifter dras innan du får din avkastning varje månad. Du kommer inte behöva ligga ute med något kapital, det kommer endast trilla in avkastning i form av ränta och amortering.

Min portfölj och syn på Lendify

Som jag skrev om innan så finns det risker i alla typer av investeringar. Tycker detta är ett bra komplement till min aktie/fond depå. Sen kan man ju också balansera risken i Lendify portföljen genom att sprida riskerna på fler lån, och på lån med lägre risk. Jag kommer utöka mitt sparande i Lendify ifall den utvecklar sig väl. Alla mina resultat kommer att läggas upp på sajten.

Min lilla pensionsförsäkring

Alla mina lån lägger jag på längsta möjliga bindningstid. Jag placerar också via autoinvest som ger mig tillgång till kreditförlustfonden. Dessa placeringar ger mig ca 8 % i avkastning, vilket kommer bli ett fint tillskott till min pension längre fram. Mitt kapital på kontot är idag är 1000 kr. Jag väljer också att spara 200 kr i månaden samt återinvestera ränta och amorteringar. Om 35 år kommer jag gå i pension. Mitt kapital kommer då vara ca 461 430 kr i dagens penningvärde. Att investera små belopp över lång tid kommer ge dig en trygg framtid och pension.

Läs mer och starta ett gratis konto på Lendify.se du också!

4 KOMMENTARER

 1. Om man dör, hur får ett ev dödsbo reda på att det finns pengar hos Lendify?
  Rapporterar Lendify till Skatteverket?

  Med vänlig hälsning, Claes

  • Hej Claes.
   Mycket bra fråga. För pengar hos Lendify gäller samma regler och lagar som att ha pengar på andra bankkonton.
   Lendify rapporterar till Skatteverket vilket gör att alla dina tillgångar hos Lendify är kända vid ett dödsfall och en bouppteckning.
   Om kapitalet är bundet i lån så kommer helt enkelt dödsboet att finnas kvar tills dess att samtliga bindningstider löpt ut och pengarna kan skiftas ut till dödsbodelägarna.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Kan man öka eller minska sin månads insättning från månad till månad eller är man fast med tex 500 i månaden om man valt de från början?

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here