Tjäna pengar på ränta – investera

2
Tjäna pengar på ränta

Som privatperson finns det många olika sätt att investera sina pengar på.
Alla sätt är bra förutom de dåliga. I denna artikel skall vi fokusera på just räntebärande investeringar. Det vill säga investeringar där du får en årlig ränta på de pengar du har investerat. Ränta räknar man alltid årsvis så alla ränte-siffror i artikeln är alltså årsränta.

Det finns många olika sätt för privatpersoner att investera pengar i räntebärande investeringar. Några exempel är:

 • Räntefonder
 • Lendify.se och Brocc.se (plattformar där man agerar bank som privatperson)
 • Sparkonto
 • Obligationer

Investera och tjäna ränteinkomster på bästa sätt

När man skall investera pengar och tjäna ränteinkomster får man välja hur mycket risk man vill ta samt hur länge man är beredd att binda sina pengar.
Ju längre tid man är beredd att binda sina pengar och ju högre risk man är beredd att ta desto högre ränta kommer man att få.

Räntefonder

Räntefonder är ett tryggt alternativ som tyvärr inte levererar särskilt hög avkastning.
Räntefonder investerar dina pengar i obligationer och andra räntebärande instrument/tillgångar. Man väljer mellan korta och långa räntefonder. Det finns även fonder som blandar korta och långa räntor.
Korta räntefonder innebär lägre risk och lägre avkastning. Långa räntefonder ger en lite högre risk och lite högre avkastning. Räkna med 1-5 % i årlig avkastning. Nu när räntorna är så låga så kan du räkna med extra låg avkastning. Fonder köper du enklast via nätmäklaren Nordnet.seDu kan köpa och sälja dina fonder vilket gör att du inte binder upp dina pengar på någon lång tidshorisont. Räntefonder kan stiga och sjunka i värde under tiden du äger dem.

Ränta: Låg
Bindningstid: Ingen 
Risk: Låg

Lendify.se och Brocc.se

Hos Lendify.se och Brocc.se startar du ett konto där du sätter in pengar du vill investera.
Pengarna lånas sedan ut till en massa olika privatpersoner i form av privatlån via Brocc och Lendifys plattformar. Du tjänar sedan ränta och får amorteringar varje månad från de personer som du lånat ut pengar till. Dina investerade pengar sprids på ett stort antal olika lån för att minimera risken då någon låntagare inte kan betala sitt lån. Du agerar helt enkelt bank som privatperson och lånar ut din pengar mot ränta.
Du kan räkna med att få mellan 3,5 % och 9 % i ränta på dina pengar beroende på hur lång tid du är beredd att binda upp investeringen. Ju längre tid du binder investeringen på desto högre ränta får du. Du kan även välja funktionen auto-investera vilket gör att de ränteinkomsterna och amorteringar som du får investeras i nya lån automatiskt. Då uppnår du dessutom den magiska ränta-på-ränta effekten.
Det finns en andrahandsmarknad där du kan sälja dina lån som du investerat i.
Tex om du bundit upp dina investeringar på 10 år sikt så kan du komma ur investeringen tidigare genom att sälja din investering.

Det kostar inget att starta och att ha konto hos Lendify.se och Brocc.se därför är det klokt att starta ett konto hos bägge två. Man skall alltid sprida sina risker så mycket som möjligt.

Ränta: Hög
Bindningstid: Välj själv (går att ändra sig under tiden)
Risk: Relativt låg

Sparkonto

De flesta vet vad ett sparkonto är. Tyvärr får man en usel ränta på sparkonton idag.
Räknar man in inflationen så går man till och med back på sin investering om man har pengarna på ett sparkonto hos vissa banker. Det finns dock högräntekonton. Där omfattas man inte av insättningsgarantin och därför kan man få högre ränta. Dvs om banken/företaget som har kontot skulle gå i konkurs så täcker inte den statliga insättningsgarantin upp för förlorade pengar.
En av aktörerna som ger absolut högst ränta på sparkonton är ViaSpar.se.
Där kan man få upp till ca 10,3 % i ränta. Det kan vara värt att sätta in en mindre summa pengar på ViaSpar.se för att sprida sina risker så mycket som möjligt.

Obligationer

Obligationer är ett gammalt klassiskt sätt att investera i räntebärande tillgångar.
När man köper en obligation så lånar man ut pengar. Antingen till ett företag eller till staten. Därav namnen företagsobligation och statsobligation. Här kan man få både höga räntor och låga räntor. En statsobligation ger knappt någon ränta alls i dagens läge.
runt 0,5 % kan du få om du binder upp pengarna på 10 år. Köper du istället en företagsobligation så varierar räntan kraftigt beroende på hur företagets ekonomi ser ut.
Om företaget har en stabil ekonomi får du låg ränta och vice versa.
När en obligations löptid löper ut så får du tillbaka dina investerade pengar (om företaget eller staten faktiskt har pengar för att betala skulden till dig)

Obligationer kan stiga och sjunka i pris/värde under tiden du äger den och du kan sälja och köpa den under din ägartid.

Ränta: Låg – hög 
Bindningstid: Välj själv 
Risk: Låg – hög 

Vi rekommenderar

Vi på Ekonomifokus har själva konton hos Lendify.se och Brocc.se. Vi har haft våra konton under några år och de har levererat precis som utlovat. Det är dessutom väldigt kul att logga in på sina konton med jämna mellanrum och kika på resultaten.
Av de olika alternativen ovan tycker vi därför att Lendify och Brocc är bäst.

 

2 KOMMENTARER

  • Hej Gohar.

   Vi tycker att Avanza är extremt bra.
   Att man kan få nyttja en så bra plattform och tjänst för såpass små kostnader och courtage är fantastiskt tycker vi.
   Även Nordnet är riktigt bra.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here