Använd din bostad och börsen för att bo gratis – strategi

2

Det finns en gammal beprövad strategi som är vida känd i världen. Det är många hushåll där ute i världen som följer denna strategi och har gjort det framgångsrikt under flera decenier.

Det hela bygger på att du har en ägd bostad som du har belånad.
Det handlar sedan om att växla mellan amortering på bolånet och att investera på aktiemarknaden. Du behöver endast hålla koll på om räntan är stigande eller om räntan är fallande. När denna artikel skrivs i början av 2017 så är räntorna rekordlåga men dom är stigande, bostadspriserna är rekordhöga och även aktiemarknaden står högt om man tittar historiskt sett.

Strategi för att bo gratis

Strategin bygger på att när räntan sjunker så vill man investera på börsen men när räntan stiger så vill man kliva av börsen och istället amortera ned sitt bolån så mycket som möjligt.

Exempel
I detta exempel är räntorna fallande och dom har legat i en fallande trend i 12-24 månader. Du äger en bostad som du köpt för 1.000.000 kr för x antal år sedan. Du har 85% av bostaden belånad, dvs 850.000 kr i bolån.
Bostaden har under åren stigit i värde och är nu värd 1.200.000 kr.
En mäklare hjälper dig att värdera upp bostaden och med ditt nya värde kan du låna 85% av 1.200.00 kr på bostaden. Det innebär att du kan låna 1.020.000 kr på din bostad.

Om du lånar upp max så kommer du då att ha 170.000 kr i kontanter.
Dessa 170.000 kr investerar du på börsen i aktier eller fonder eftersom räntan är fallande. Du köper sådant som följer det svenska indexet OMXs30 ganska väl. Några exempel på indexföljare är Investor & Avanza zero.
Du kan även välja att sätta ihop en balanserad portfölj med olika aktier på Large cap-listan.

När sedan Sveriges ekonomi går på högvarv, räntan stiger och det ser ljust ut i konjunkturen så säljer du alla dina aktier & fonder. Du tar sedan pengarna och amorterar ned ditt bolån med hela summan.

För att kunna öka belåningen på din bostad behöver du kontakta en mäklare.
Mäklaren hjälper dig att skriva en värdering som gör att du kan låna mer på din bostad. Använd den kostnadsfria tjänsten på hemsidan Mäklarofferter.se för att komma i kontakt med den bästa mäklaren i ditt område.

Beräkning

Eftersom aktiemarknaden rör sig i vågor som är omöjliga att förutspå så kan man inte säga hur mycket pengar man tjänar på detta. Men man kan göra en ungefärlig uträkning på vad man kan förvänta sig under en normal konjunkturcykel.
Vi räknar därför på åren 2002 till 2007. OMXs30 steg under den tiden 218% på ca 5 år från botten till toppen. Det är orimligt att tro att man skulle lyckas med att ligga investerad på börsen under hela den tiden. Om vi istället räknar med att man låg med på börsen under åren 2004-2006. Man fick då vara med om en börsuppgång på ca 90% under dessa år. Om du låg investerad med 170.000 kr under dessa år så kommer du att ha tjänat 153.000kr på börsuppgången. Du kommer samtdigt ha fått betala en ränta på de 170.000 kr som du har lånat extra på din bostad för att investera på börsen.
Om du investerar i en KF eller i ett ISK så slipper du betala skatt för vinsten som du gjort i aktierna.

År 2005 kan man lite förenklat säga att den rörliga bolåneräntan låg på ca 3%.
För att göra vår kalkyl lite tuffare räknar vi därför med 4% i ränta per år.
4% per år i ränta på ett lån på 170.000 kr blir totalt 20.400 kr i räntekostnad efter 3 år.
Räknar man inkl ränteavdraget så hamnar på ca 14.300 kr i räntekostnad under dessa 3 år.

Detta innebär att man har gjort en total vinst på 138.700 kr efter räntekostnader.
Du tar då i slutet av år 2006 dina 170.000 kr plus din vinst på 138.700 kr och amorterar ner ditt bolån med hela summan. Kvar i lån har du då 711.300 kr i lån.

Totala räntekostnader under åren 2002-2007

Vi skall nu beräkna dina totala räntekostnader under åren 2002 till 2007.
År 2002-2003 under den tid som du inte låg investerad på börsen så hade du 850.000 kr i lån. Den rörliga räntan under dessa år var ca 6%.
År 2004-2006 hade du ett lån på 1.020.000 kr och räntan var då ca 3%.
År 2007 hade du ett lån på endast 711.300 kr och räntan var då ca 6%.

Din totala räntekostnaden för hela ditt bolån under åren 2002-2007 (6 år) har då varit 165.535 kr inklusive ränteavdraget. Som ni minns när vi räknade ovan så gjorde vi en vinst på börsen på 153.000 kr. Det innebär att ditt bolån endast har kostat dig 13535 kr i räntekostnad under 7 år. Det är näst intill gratis. Beräkningen bygger då på att vi låg investerade på börsen under 3 år av en ca 5-årig börsuppgång/konjunkturuppgång.
Tänk även då på att under åren efter beräkningen då du ligger utanför börsen så kommer du att ha ett mindre bolån att betala ränta på när räntorna är höga. Det kommer att spara dig åtskilliga tusenlappar även där.

Inga säkra pengar

Man ska alltid vara beredd på att världen och börsen är nyckfulla. Detta gör att enskilda konjunkturcykler och börsuppgångar kan se olika ut och ingenting är säkert. Över tid har dock denna strategi levererat många fina kostnadsfria bostads år för de som praktiserat strategin.

Läs mer

Lär dig om vad konjunktur är eller grundläggande kunskap i hur man värderar en aktie i våra artiklar här på Ekonomifokus.o.

Sprid alltid dina investeringar och risker

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Skapa konto hos bägge två och handla avgiftsfritt (utan courtage) på ett större belopp.

Alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en fin avkastning på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Kameo.se investerar du i lån till olika fastighetsprojekt som du själv väljer ut och erhåller en hög ränta.
Minsta insättning = 500 kr.

Följ utvecklingen på våra egna investeringar

Vi på Ekonomifokus har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

2 KOMMENTARER

 1. Hej!
  Intressant strategi. Hur säker är denna strategi? Det är ju svårt att pricka rätt på aktiemarknaden. Kan det inte bi så att man köper aktier och fonder i fel läge i marknaden ?

  • Hej Richard.
   Det stämmer som du säger att man kan ju aldrig veta hur framtiden ser ut.
   Något som dock har spelat en väldigt stor roll på hur börsen utvecklas är just räntorna.
   Räntan faller för att Riksbanken vill vända en fallande tillväxtkurva i landet.
   Aktier värderas upp när räntorna sjunker.
   När sedan räntan bottnat så värderas aktier upp ännu mer på grund av tron på en starkare konjunktur framöver vilket leder till högre vinster hos företagen. Att kliva på börsen när räntan faller och den har fallit under 12-24 månader har historiskt sett varit en mycket bra investering.

   Dock kan man ju tyvärr aldrig vara 100% säker men den som inte vågar satsa kommer inte heller att få skörda någon vinst.

   Mvh admin på Ekonomimfokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here