Förhoppningsbolag och hur dom värderas – aktier

2
Förhoppningsbolag

Förhoppningsbolag finns det gott om. De diskuteras oftast i forum på nätet såsom Börssnack och Placeras forum. Det är också normalt sett förhoppningsbolag som du hör om i fikarummet på ditt arbete. Du hör om någon kollega som köpt aktier i ett bolag som sedan stigit med 700% på ett år. Kollegan ser sig själv som ett börsproffs och delar gärna med sig av sina aktietips på framtida raketer.

Hur definierar man ett förhoppningsbolag

Förhoppningsbolag kallas ett bolag som saknar eller har en mycket liten omsättning.
Värdet på bolaget och dess aktiekurs styrs av förhoppningar på framtida resultat.
Det pratas mycket om förhoppningsbolag eftersom det är där man kan göra dom extrema resultaten om man har tur. Lyckas man pricka in rätt förhoppningsbolag och köpa det tidigt så kan man se sin investering stiga med 10.000-tals procent på bara några års sikt.

Vem har inte hört talas om aktien Fingerprint? Aktien som steg från ca 50 öre till 136 kr på bara 3 år. Den som köpte Fingerprint gjorde en makalös resa och endast några investerade tusenlappar hade varit tillräckligt för att bli rik. Nära 27.000 % gick aktien upp på ca 3 år.

Fingerprint-aktiens resa

Tyvärr så är det extremt svårt att pricka in en sådan kursrusare.
Oddsen är så extremt låga så du kommer med absolut största sannolikhet att förlora dina pengar i jakten på raketen. Du måste också tänka på att OM du väl lyckas pricka in en raket, skulle du då våga behålla den länge utan att sälja?
Om du mot förmodan skulle lyckas äga en aktie som stiger tusentals procent, när skulle du då välja att sälja den?
Titta på grafen för Fingerprint. Efter toppen på 136 kr så faller aktien som ett höstlöv ner till ca 29 kr. Den har då tappat ca 80% från toppen.
Det innebär att om du hade lyckats köpa Fingerprint så hade du med 99% sannolikhet suttit bitter idag över att du inte sålde dina aktier där uppe.
Köpte du däremot aktien för 50 öre/st så hade du på 29 kr ändå legat ca 5500% plus i din investering. Det är en helt otrolig utveckling. Men skulle du valt att sälja nu då?
Förmodligen inte.

Det är detta som är det svåra med förhoppningsbolag. Det är så otroligt svårt att veta när du skall sälja och när du ska köpa. Förhoppningsbolagen har dessutom en tendens att till slut gå i konkurs och din investering är värd 0 kr.
Utöver det så gör förhoppningsbolag ofta nyemissioner för att få in mer pengar.
En nyemission innebär att ett företag vänder sig till aktieägarna och ber om pengar.
I gengäld får aktieägarna fler aktier i bolaget.
Förhoppningsbolagen behöver pengar för att driva företaget och betala ut löner.
Du som aktieägare tvingas att stoppa in mer pengar i bolaget för att du inte skall behöva se dina befintliga aktier tappa i värde vid utspädningen som sker av de nya aktierna som emitteras.
Det kan bli en nedåtgående spiral som tvingar dig att stoppa in mer och mer pengar samtidigt som det inte händer någonting positivt alls i bolagets utveckling.

Värdering av förhoppningsbolag

Förhoppningsbolag värderas endast på förhoppningar om framtiden.
Vissa väljer att göra kalkyler och beräkningar på förväntade framtida intäkter som bolagets VD pratat om i senaste pressmeddelandet. Dessa prognoser kan ibland vara tagna rakt ur luften och ofta blir verkligheten att bolaget aldrig gör en enda krona i vinst.

Det finns några enstaka personer som faktiskt gör långsiktiga vinster genom handel i förhoppningsbolag. Dessa personer är professionella investerare till 99% och lägger den största delen av sin vakna tid på börsen. Det är personer som lagt så mycket tid på börsen så att dom kan bedöma hur massan av amatörer på börsen tänker kring olika typer av bolag. För att kunna se om ett förhoppningsbolag är billigt eller dyrt (i marknadens ögon) så tittar man inte på företagets prognoser eller liknande.
Man tittar på hur psykologin ser ut bland amatörer/privatpersoner på marknaden.
Hur tänker majoriteten kring ett specifikt bolag och hur förväntas massan att agera vid olika typer av scenarion.
Det är just dessa privatpersoner som man slåss med i denna typ av aktier.
De stora institutionerna och fonderna handlar normalt inte i förhoppningsbolag.

I slutändan är det ändå helt omöjligt att värdera ett förhoppningsbolag eftersom det inte finns några siffror att basera värderingen på. Den som uppfinner ett sätt att kvantifiera drömmar och förhoppningar kommer att bli rik men ännu har ingen gjort det.
Det gör att du som investerare famlar i mörkret när du försöker värdera dessa bolag.
Det blir bara gissningar och det hela blir som ett lotteri.

Undvik förhoppningsbolag

Det är svårt att bli en vinnare på handel med förhoppningsbolag så den grundläggande rekommendationen måste alltid vara att man skall hålla sig borta från förhoppningsbolagen. Den som söker det snabba klippet kommer i princip alltid bli sittande kvar med en stor förlust. Nästan alla personer som ger sig in på börsen kommer att handla med denna typ av aktier och kommer att bränna sig. Efter att ha bränt sig ordentligt så kommer dom att inse att dom borde lyssnat på tipset om att hålla sig borta från förhoppningsbolag. Det slutar med att man börjar investera i mer stabila bolag med en befintlig omsättning osv. Ju tidigare man bränner sig och inser detta desto bättre.
Tid är en extremt viktig faktor på börsen och ju mindre tid man slösar på förhoppningsbolagen desto mer tid kan man lägga på att äga de bolag som faktiskt gör att du som ägare tjänar pengar.

Lär dig mer om värdering av företag och aktier

För den som vill lära sig mer om värdering av företag och dess aktier så har vi skrivit grundläggande tips och råd för hur man värderar en aktie.

Du kan också läsa denna mycket bra bok om värdering av aktier som Mattias Ekström har skrivit. “I boken köp billigt och sälj dyrt” lär han dig att analysera aktier som ett proffs och hur du skall tänka när du tittar på olika bolag och dess värderingar.
En investering i denna bok kommer att ge dig en väldigt mycket bättre utveckling på dina framtida investeringar i aktier.

Beställ boken på Adlibris

 

 

 

 

 

 

 

Bli din egen bank och tjäna pengar via ränta

Har du hört talas om hemsidorna Brocc.se, tidigare Sparlån.se och Lendify.se?
Vi har skrivit artiklar om hur du kan bli din egen bank och låna ut pengar till privatpersoner.
Du tjänar på så vis ränteinkomster på dina sparade pengar. Brocc/Sparlån och Lendify erbjuder smarta trygghetslösningar för dig som lånar ut dina pengar. Läs mer om Sparlån, Lendify och och vårt omdöme kring tjänsterna som de erbjuder i vår artikel.

Handla aktier gratis – utan courtage

Avanza.se kör nu en drive där du kan handla aktier helt utan courtage.
Avanza är den nätmäklare som vi på Ekonomifokus använder oss av mest och är mycket nöjda med.
Vi har dock konto hos flera olika aktörer för att kunna teckna oss i nyintroduktioner och därmed få en större tilldelning. Om du inte redan har ett konto hos Avanza så kan det vara värt att skapa ett. Det är gratis att starta och att inneha ett konto.

Gratis courtage

2 KOMMENTARER

 1. Hej !
  Vad bra att ni delar med er av denna typen av information om förhoppningsbolag. Har själv börjat min karriär med att handla i mindre bolag med drömmen att snabbt bli rik på aktier genom att kunna göra flera hundra procent på ett år. Det hela slutade tyvärr med stora förluster och börsen la jag på hyllan ett tag. Idag handlar jag enbart bolag som växer och tjänar pengar. Det har också lett till att jag nu ett par år senare fått en bra ekonomi och trygg framtid. Kanske inte blivit rik men förhoppnings kommer jag bli rik om ett par år genom ränta på ränta och lite tålamod. Hoppas verkligen alla ni unga aktiesparare där ute undviker förhoppningsbolag och allt som skrivs i forum och på andra oseriösa hemsidor där ute. Chansa inte med de pengar ni jobbat hårt för!! investera i kvalitets bolag och spara era pengar.

  • Hej Arne
   Anledningen till att jag skrivit denna artikel är för att jag också handlat en hel del förhoppningsbolag genom åren och förlorat en hel del pengar. Jag ville på samma sätt som du bli rik snabbt! Men jag hoppas att denna artikel och varning kan hjälpa någon ny aktiesparare där ute att slippa gå i samma fälla som vi gjort. Med lite tålamod och ränta på ränta så kommer vi också bli rika en vacker dag. Tycker också som du att man ska undvika allt som skrivs på nätet. Det är väldigt svårt att veta vad som stämmer och inte på alla forum där ute. Läs böcker om värdeinvestering och skaffa dig själv kunskapen som behövs för att lyckas med aktier.

   Mvh: Admin på ekonomifokus.se

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here