Ny bok om börspsykologi – så håller du huvudet kallt när börsen faller

börspsykologi


Corona har gett oss en minst sagt skakig aktiemarknad. Samtidigt har Cristofer Andersson släppt boken ”Börspsykologi – så blir du en bättre investerare”. – Tajmingen är nästan läskig. Många av mina råd och metoder går att applicera på det som händer nu, säger författaren.

I ”Börspsykologi” presenteras psykologiska metoder på lättillgängliga och övergripande sätt – enkla för alla att ta till sig. Kapitel för kapitel går Cristofer Andersson igenom viktiga parametrar såsom självkänsla, mindset, belöningssystem och flockbeteende.

– Har du inte förståelse för psykologins betydelse, blir du sannolikt den som köper dyrt och säljer billigt. Gör det flera gånger och det går riktigt illa, säger Cristofer.

Boken har fått ett riktigt fint mottagande av flera ekonomibloggare. Även tunga investerare som Per Håkan Börjesson och Mats Qviberg har uttalat sig om boken. ”Givande och intressant!”, menar den sistnämnda.

Vi bad Cristofer Andersson, själv erfaren investerare, att dela med sig av några tips om hur man ska hålla huvudet kallt när börsen faller. Han gav oss tre metoder.

1. Agera inte i affekt – ta beslut när börsen är stängd

– Jag tar aldrig några beslut  på intradag, under pågående handel. I stället sätter jag mig ner i lugn och ro och återgår till min planeringsstrategi. Att sälja bara för att kursen dyker en dag är sällan det rätta. Se på det långsiktigt. Om du behöver pengar inom fem år bör de inte ens vara på börsen, brukar jag säga.

2. Skaffa dig en djävulens advokat

– Det gäller att hitta någon som kan ifrågasätta ens investeringar. ”Har du verkligen tänkt på det här? Och det här?”. Jag har några sådana börskompisar som jag har hittat både på Twitter och i verkliga livet. Dom är verkligen oersättliga!

3. Sälj inte för att alla andra gör det

– Det är så troligt lätt att hamna i en ond cirkel – och sälja billigt och köpa dyrt. Ingen bra strategi … Jag pratar mycket om flockbeteende i min bok. Vår hjärna är kvar på savannen (cirka 30 000 år sedan). Där klarade vi oss inte själva, vi var helt beroende av vår flock och det lever kvar i våra hjärnor än idag tyvärr.

I ”Börspsykologi – så blir du en bättre investerare” hittar du förstås ännu mer tips och metoder. Boken hittar du på Bokus.se

Tips
Skapar du konto både hos Nordnet.se och Avanza.se så kan du utnyttja bägge deras erbjudanden om avgiftsfri handel upp till en viss summa. Delar du upp dina pengar på två konton så kan du alltså handla med 0 kr i courtage (avgift) på en nästan dubbelt så stor totalsumma. Det är gratis att öppna konton både hos Nordnet och Avanza.

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here