Utdelningar – fördelar och nackdelar med utdelningsbolag

0
Utdelningsbolag

I tidningar och forum kan man ständigt läsa om utdelningsbolag och att det är en magisk formel för att bli rik på investeringar. Det är en stabil och trygg strategi men den är knappast magisk. Företag som delar ut pengarna har både för- och nackdelar.

Fördelar är att du som aktieägare får ett kassaflöde som du kan återinvestera. Det ger en stabil värdetillväxt på ditt kapital. Det är dessutom ett bra tecken att ett företag genererar pengar varje år som delas ut och därmed skapar ett aktieägarvärde till dig som aktieägare.

Nackdelar kan vara att företag som delar ut pengarna inte ser någon möjlighet att återinvestera pengarna i det egna bolaget. Det gör ofta att tillväxten i bolaget blir lidande. Högutdelarna på börsen växer sällan särskilt kraftigt. Snabbväxande bolag använder oftast årets vinst eller åtminstone större delen av den till att investera sig fram till ännu mer tillväxt.

Det beror alltså på vilken strategi du har om du skall köpa högutdelarna eller inte.

  • Utdelning (kr): Pengar som företaget delar ut till aktieägarna
  • Direktavkastning (%): Utdelningen delat med aktiekursen

Se upp innan du köper utdelningsbolag

Utdelningsbolag i all ära, men se upp med att köpa utdelningsbolag bara baserat på direktavkastningen. Du måste se till att bolaget faktiskt har råd att betala utdelningarna varje år. Vissa börsnoterade bolag delar ut mer pengar än de faktiskt gör i vinst. De fortsätter att dela ut pengar trots att de kanske egentligen inte har råd. Det gör man för att hålla aktieägarna nöjda. Då tar man av pengar som redan finns i bolaget eller så får man låna pengar för att ha råd med utdelningarna.

Det är därför viktigt att undersöka kassaflödet hos de bolag som du vill köpa på grund av en hög direktavkastning. Du måste undersöka om den höga utdelningen är hållbar över tid och över hela konjunkturcykeln.
Annars köper du kanske ett företag med 7 % i direktavkastning för att sedan se utdelningen sjunka och du kanske bara har 2 % i direktavkastning kvar. Då är investeringen helt plötsligt ganska dålig.

Kanske lånar du pengar på banken för att investera i utdelningsbolag så kanske den fina investeringen där du lånar till 1,5 % i ränta och får 7 % i utdelning förvandlas till en förlustaffär när ett bolag tvingas skära ner sina utdelningar.

Sprid alltid dina investeringar och risker

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Skapa konto hos bägge två och handla avgiftsfritt (utan courtage) på ett större belopp.

Alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en fin avkastning på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Kameo.se investerar du i lån till olika fastighetsprojekt som du själv väljer ut och erhåller en hög ränta.
Minsta insättning = 500 kr.

Följ utvecklingen på våra egna investeringar

Vi på Ekonomifokus har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here