Utdelningar – fördelar och nackdelar med utdelningsbolag

0
Utdelningsbolag

I tidningar och forum kan man ständigt läsa om utdelningsbolag och att det är en magisk formel för att bli rik på investeringar. Det är en stabil och trygg strategi men den är knappast magisk. Företag som delar ut pengarna har både för- och nackdelar.

Fördelar är att du som aktieägare får ett kassaflöde som du kan återinvestera. Det ger en stabil värdetillväxt på ditt kapital. Det är dessutom ett bra tecken att ett företag genererar pengar varje år som delas ut och därmed skapar ett aktieägarvärde till dig som aktieägare.

Nackdelar kan vara att företag som delar ut pengarna inte ser någon möjlighet att återinvestera pengarna i det egna bolaget. Det gör ofta att tillväxten i bolaget blir lidande.
Högutdelarna på börsen växer sällan särskilt kraftigt. Snabbväxande bolag använder oftast årets vinst eller åtminstone större delen av den till att investera sig fram till ännu mer tillväxt.

Det beror alltså på vilken strategi du har om du skall köpa högutdelarna eller inte.

  • Utdelning (kr): Pengar som företaget delar ut till aktieägarna
  • Direktavkastning (%): Utdelningen delat med aktiekursen

Se upp innan du köper utdelningsbolag

Utdelningsbolag i all ära, men se upp med att köpa utdelningsbolag bara baserat på direktavkastningen. Du måste se till att bolaget faktiskt har råd att betala utdelningarna varje år. Vissa börsnoterade bolag delar ut mer pengar än de faktiskt gör i vinst. De fortsätter att dela ut pengar trots att de kanske egentligen inte har råd. Det gör man för att hålla aktieägarna nöjda. Då tar man av pengar som redan finns i bolaget eller så får man låna pengar för att ha råd med utdelningarna.

Det är därför viktigt att undersöka kassaflödet hos de bolag som du vill köpa på grund av en hög direktavkastning. Du måste undersöka om den höga utdelningen är hållbar över tid och över hela konjunkturcykeln.
Annars köper du kanske ett företag med 7 % i direktavkastning för att sedan se utdelningen sjunka och du kanske bara har 2 % i direktavkastning kvar. Då är investeringen helt plötsligt ganska dålig.

Kanske lånar du pengar på banken för att investera i utdelningsbolag så kanske den fina investeringen där du lånar till 1,5 % i ränta och får 7 % i utdelning förvandlas till en förlustaffär när ett bolag tvingas skära ner sina utdelningar.

Diversifiera utdelningarna

Diversifiering är däremot en magisk formel för framgång. Du måste sprida dina risker helt enkelt. För dig som jagar utdelningar kan även hemsidorna Brocc.se och Lendify.se passa bra. Där investerar du dina pengar i privatlån via sajternas plattform. Dvs dina pengar lånas ut till ett stort antal privatpersoner som betalar dig ränta och amorteringar.

Du får helt enkelt en fin avkastning på pengarna och ett stabilt kassaflöde som du enkelt kan återinvestera för att uppnå ränta på ränta effekten.

Ett tips är att ha ett konto både hos Brocc.se och Lendify.se för att sprida dina risker ännu mer. Båda plattformarna erbjuder samma sak men att diversifiera även här kostar dig inget extra och skapar mer trygghet i dina investeringar.

 

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here