Lista över de bästa poddarna/podcasts inom börs och finans

8

Det är 2000-talet nu och då ska man lyssna på podcasts.
En bra podcast kan vara väldigt underhållande och lärorik.

Efter många år på börsen och internet har vi på Ekonomifokus valt ut och gjort en lista över de bästa poddarna inom ämnet börs och ekonomi.
Faktum är att det är ytterst få poddar som faktiskt är riktigt bra och roliga att lyssna på.

Bli din egen bank och tjäna pengar via ränta

Har du hört talas om hemsidorna Brocc.se och Lendify.se?
Kika in vår artikel om hur du kan bli din egen bank och låna ut pengar till privatpersoner.
Du tjänar ränteinkomster på dina sparade pengar. Brocc och Lendify erbjuder smarta trygghetslösningar för dig som lånar ut dina pengar. Läs mer om Brocc, Lendify och och vårt omdöme kring tjänsterna som de erbjuder i vår artikel.

 

Lista med svenska och engelska ekonomipoddar/podcasts

Börspodden (Riktigt bra podd och ett av våra toppval)
www.borspodden.se
Johan och John lär dig allt de kan om börsen och lite till. Denna podd är både rolig och lärorik. I vårt tycke är detta en av de absolut bästa poddarna i alla kategorier. Det förekommer en del ”killgissningar” i denna podd så man skall ta en del av det som sägs i podden med en nypa salt.
Kunskapsnivå som krävs för att förstå denna podd: 2 av 5

Kapitalet
Kapitalet
En bra podd som fokuserar mer på ekonomi, marknad och intervjuer med intressanta människor snarare än enskilda aktiecase. Här kan man lära sig hur riksbanken och banksystemet fungerar, hur en SEO-byrå arbetar och hur en enskild norrman lyckades sätta hela energimarknaden i gungning.
Kunskapsnivå som krävs för att förstå denna podd: 1 av 5

Kvalitetsaktiepodden (Riktigt bra podd och ett av våra toppval)
Kvalitetsaktiepodden
Här har vi en riktigt bra podd. Ola & Claes går igenom flera olika aktiecase i varje avsnitt. De fokuserar på fundamental analys av bolag med fina kassaflöden och stabil historik. Om du vill göra bra investeringar på lite längre sikt så är detta den bästa podden för dig. Ola och Claes har uppenbart koll på vad de pratar om och en hel del erfarenhet.
Kunskapsnivå som krävs för att förstå denna podd: 2 av 5

Penserpodden
Penserpodden
En riktigt bra podd från Penser bank. Tillsammans med gäster diskuterar några av bankens analytiker och investeringsansvariga både makro och enskilda bolag. Man får ta del av bankens egna gedigna research och analyser vilket är väldigt värdefullt. Man får en känsla av att man få information ”inifrån” banken på ett sätt som man inte får i någon annan podd.
Kunskapsnivå som krävs för att förstå denna podd: 2 av 5

Börssnack med Hansén och Olavi (Riktigt bra podd och ett av våra toppval)
Börssnack 
Bra podd med mycket fokus på teknisk analys men även på fundamental analys av enskilda bolag samt omvärldsanalyser/makro. De bjuder även in intressanta gäster.
Podden drivs av Jonas Olavi som är allokeringschef på Alfred Berg fonder och Erik Hansén är bland annat marknadsanalytiker på IG-markets.
Kunskapsnivå som krävs för att förstå denna podd: 3 av 5

Fill or Kill-podden
www.Fillorkill.se
Podden där två unga och duktiga traders snackar börs och ekonomi.
Den är mycket underhållande och lärorik.
De är twitterprofilerna Phukettrader, Handelsson och Lonewolf som sköter snacket. En av de tre har hoppat av men vi minns inte vem. Nu är dom alltså två st kvar som driver podden. Även i denna podd ”killgissas” det en del så vissa saker bör tas med en nypa salt.
Kunskapsnivå som krävs för att förstå denna podd: 2 av 5 

Game of Stocks (Riktigt bra podd & ett av våra toppval)
Game of stocks
Denna podd rattas av två twitterprofiler som kallar sig för Värdeinvesteraren och Investacus. De går igenom enskilda bolag och makro i podden.
De besitter mycket bra kunskaper om ny teknik och IT så de kan analysera IT bolag och tech på ett sätt som ingen annan svensk podd kan göra.
Deras analyser av enskilda bolag är grymt bra! De gräver djupt i bolagens siffror och förutsättningar vilket är guld värt för oss lyssnare.
Kunskapsnivå som krävs för att förstå denna podd: 3 av 5

Market Makers
Market makers
Unga pratglada killar som pratar om börs och finans. En bra och rolig podd med killar som har bra koll på läget. Podden består av Niklas Aldén, Fabian Franzén och i vissa avsnitt bjuder man in gäster. Denna podd passar bra både för nybörjaren och den som varit med på börsen ett tag.
Kunskapsnivå som krävs för att förstå denna podd: 1 av 5

Avanzapodden
Avanzapodden
Johanna Kull och Nicklas Andersson driver denna podd om allt som har med privatekonomi och sparande att göra. Vi på Ekonomifokus har inte lyssnat så mycket på denna podd. Däremot följde vi poddens föregångare som rattades av Thomas Linnala och Lars Frick.
Kunskapsnivå som krävs för att förstå denna podd: 1 av 5

EFN marknad
EFN marknad
En podd som baseras på webb-tv avsnitten som du hittar via länken. Här intervjuas gäster inom finansbranschen. Du kan alltså välja om du vill lyssna på avsnitten som podd eller se avsnitten i webb-tv där de inkluderar grafer och andra relevanta bilder.
Kunskapsnivå som krävs för att förstå denna podd: 1 av 5

Outsiders
Outsiders
Denna podd rattas av den före detta hedgefond förvaltaren Micke Syding och economistan Anna Svahn. Podden är rolig att lyssna på och det diskuteras en hel del ämnen som inte diskuteras lika frekvent i de andra poddarna. Bitcoin och guld är återkommande ämnen i podden. Det ”killgissas” en del i denna podd så man skall ta det som sägs med en nypa salt. Det skall man visserligen alltid göra när det kommer till poddcasts.
Kunskapsnivå som krävs för att förstå denna podd: 2 av 5

Björnfällan (CMC markets)
Björnfällan
Dessa grabbar jobbar på CMC markets och gör även denna podd.
De är trevliga att lyssna på, har humor och de besitter mycket kunskap inom trading och börsen generellt.
Kunskapsnivå som krävs för att förstå denna podd: 3 av 5

Macro Voices (engelska)
Macro Voices
Erik Townsend, en pensionerad entreprenör som senare bytte karriär och blev hedgefond-förvaltare har huvudrollen i denna podd som pratar om börs och finans (globalt).
Det är mycket snack om makro-ekonomi i denna podd. Det är välkända namnkunniga gäster som bjuds in och denna poddcast känns lite mer som att läsa i Wall-Street journal än de andra poddarna som är mer anpassade till kunniga och okunniga privatpersoner.
Kunskapsnivå som krävs för att förstå denna podd: 3 av 5 (obs engelska)

Handla aktier helt gratis – Gratis courtage

Avanza.se och Nordnet.se erbjuder nu helt courtagefri handel med värdepapper. Gå in och kika på deras hemsidor och se vilka villkor som gäller. Sedan är det bara att starta ett konto helt gratis och testa att handla aktier.
Om du delar upp dina pengar på de två olika nätmäklarna Nordnet och Avanza så kan du handla med gratis courtage även om du har en större depå.

Du som gillar att teckna aktier i nyintroduktioner och emissioner vet att det ibland kan vara svårt att få tillräcklig tilldelning. Skapar du ett konto hos Avanza.se samt hos Nordnet.se så kan du ansöka om tilldelning från flera olika konton och därmed få en högre tilldelning.

8 KOMMENTARER

 1. Tack för denna lista.
  Det svåra tycker jag är att sortera bort alla dåliga råd från de goda som man kan få på internet.

  Jag har förstått att det finns otroligt mycket skräp inom ämnet investeringar och placeringar på nätet. Men det finns även mycket gott. Börspodden är min absoluta favorit, tätt följd av fill or kill.

  Jag tycker dock att det finns relativt få bra poddar, bloggar osv inom ämnet börs och finans.
  Sociala medier gör nog att det ökar så jag tror att vi kommer få se fler och fler bra kanaler för att lära sig om börsen, aktier osv.

  • Hej Myggans syster.
   Vi håller helt med dig. Det känns som att kunskap/intelligens idag handlar mer och mer om att kunna sortera ut bra information ifrån dålig. Den som är duktig på det har hela världen framför sina fötter. Vi håller också med om att det finns ganska få poddar och bloggar som faktiskt är bra samtidigt som de är roliga att lyssna på. Börspodden och Fillorkill är två utmärkta exempel på podcasts som erbjuder både kunskap och humor i en blandning som gör det roligt att lyssna på.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Jag tycker mycket om nya svenska Market Makers som ger bra spaningar inom mindre bolag på First North och Aktietorget. Finns på Soundcloud.

  Tack för stark sajt och denna lista/tråd!

  • Hej JH.

   Tack, Jag skall ge den en chans och se om den i min smak.
   Jag har även tänkt att lyssna på podden Macro Voices och se om den är något att ha.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 3. Vill passa på att tipsa om Omvärldspodden.
  Aktiecase, makro och börsanalys i ett kort format varje torsdag.

  • Hej Marcus.

   Tack, vi skall lyssna på den och tipsa om den om vi tycker den är bra.

   Mvh admin på EKonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here