8 tips för att få lägre ränta på ditt privatlån

Går du i tankarna om att renovera huset eller köpa nya möbler, men det är tomt i kassan? Då finns det en möjligt att ansöka om ett privatlån – ett lån du får använda till vad du än önskar.

Innan du ansöker om ett privatlån rekommenderar vi att du går igenom ett antal steg för att säkerställa att du får de bästa möjliga villkoren på ditt lån.

Hur bestäms räntan och hur snabbt betalas lånet ut?

Räntan på ditt privatlån sätts alltid individuellt baserat på just din ekonomiska situation samt dina ansökningsparametrar. Det är därför viktigt att ha en väl avvägd syn å hur mycket pengar du behöver låna och hur snabbt du kan betala tillbaka dem. Annars kan långivaren bedöma att risken är för hög för att låna ut till dig och räntan blir således högre, eller du kan till och med nekad att låna.

Hur snabbt ett privatlån betalas ut är helt upp till långivaren och beror på hur deras interna processer ser ut och hur snabbt du kan underteckna skuldebrevet. Så det kan vara bra att jämföra hur det ser ut hos olika långivare om tiden är en viktig faktor.

Innan du överväger att ta upp ett privatlån tycker vi att du ska gå igenom punkterna nedan:

Tips som hjälper dig att få lägre ränta på ditt privatlån:

 • Låna så lite pengar som möjligt – ju högre lån du ansöker om desto högre risk är det för långivaren och räntan blir då generellt sett högre. Tumregeln ska alltid vara låna så lite som möjligt och betala tillbaka så snabbt som möjligt.
 • Jämför privatlån för att hitta ett som passar dig – Det är viktigt att du läser på och ställer olika långivare mot varandra. Fört och främst är det viktigt att du uppfyller de grundkrav som långivaren har, annars kommer du automatiskt bli nekad lån. Dessa innefattar oftast: ålder, inkomst, anställning och hur länge du bott i Sverige.
 • Ansök om en snabb återbetalningstid – Om du har möjlighet, ansök om att betala tillbaka lånet på 2 – 5 år. Så vi rekommenderar att du lever lite snålare under en period när du tagit upp lånet så du kan amortera av lånet snabbare. Det ger normalt sett lägre ränta samt att din totala räntebetalning till långivaren blir lägre. Det kan även finnas möjlighet att ändra återbetalningstid under lånetiden om du kontaktar din långivare.
 • Använd en låneförmedlare – om du använder en låneförmedlare för att jämföra privatlån tas endast en kreditupplysning. Ju färre kreditupplysningar du har tagit ut, dessa syns på din kreditupplysning, desto lägre risk = lägre ränta. Du kan enkelt sortera mellan olika låneförmedlare på Privatlån24.se.
 • Jämför långivarens avgifter – utöver räntan tar många långivare även ut andra avgifter som till exempel uppläggningsavgift eller administrationsavgift. Var noga med att inkludera dessa i din kalkyl då det är den totala kostnaden som är relevant. Dessa avgifter är extra viktigt att kontrollera vid mindre lån, då de normalt sett är av engångskaraktär.
 • Lägre ränta med högre inkomst – Vet du om att du ska få en löneförhöjning? Då kan det vara värt att vänta att ta upp ditt privatlån. En högre inkomst bedömer långivaren som en stark faktor för att du ska ha möjlighet att betala tillbaka skulden i sin helhet. Till följd av att den beräknade risken är lägre därför erbjuda en lägre ränta.
  Om du nyligen fått högre lön, kan du behöva komplettera din ansökan med dina senaste lönespecifikationer – men långivarna/låneförmedlaren kontaktar dig i sådant fall.
 • Avsluta outnyttjade krediter – har du kreditkort eller kontokrediter som du inte utnyttjar? Avsluta då dessa omedelbart. Även om krediterna inte används finns de med i din kreditupplysning och räknas med i din totala skuldsättning vilket kan ge högre ränta eller begränsa hur mycket pengar du får låna.
 • Din ansökan blir starkare med en medsökande du förbättrar din låneansökan om du inkluderade en medsökande som borgar för ditt lån. Detta kan ge lägre ränta och högre låneutrymme. Kolla med någon i din närhet om han/hon har möjlighet att hjälpa dig att stå med på lånet. Notera att det är viktigt att informera om att personen i fråga blir ansvarsskyldig och måste träda in i ditt ställe om du inte betalar av lånet.
 • Du får när som helst återbetala hela eller delar av ditt privatlån – om du under din låneperiod inkasserar lite extrapengar: kanske en bonus på jobbet eller att du säljer en pryl du inte använder – använd då dessa till att amortera på ditt lån. Det kostar inget och du sänker räntekostnaden du ska betala till din långivare omedelbart.

Så vad är egentligen ett privatlån?

Ett privatlån är ett lån som en bank eller finansiellt institut ställer ut utan att ta någon pant i en tillgång, exempelvis en bostad.  Andra benämningar för den typen av lån är blancolån eller lån utan säkerhet.

Ett privatlån har generellt sett en kortar återbetalningstid än ett bolån. Normalt är återbetalnings-/amorteringstiden 1 år till 15 år. Återbetalningen sker månadsvis och består av en amorteringskomponent och en räntekomponent. Det vanligaste är att totalsumman är fast under hela låneperioden vilket gör det enkelt för dig att budgetera din ekonomi.

Det är även vanligt att långivaren tar ut en uppläggningsavgift samt en avi-avgift om du inte använder autogiro. Då räntan ej är bunden kan du när som helst återbetala hela eller delar av ditt lån.

Jämför långivare och pressa dina räntekostnader

Du kan läsa mer om privatlån och jämföra olika privatlångivare hos Privatlån24.se. Där finns det mer information om varje enskild långivare och en smidig sorteringstjänst för att hitta det bästa lånet för dig.

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here