Allt du behöver veta om att låna pengar

Har du funderat på att ta ett lån? Varje dag ansöker människor över hela världen om att låna pengar från banker och långivare. De vanligaste lånen är bolån och privatlån, men även sms-lån och krediter förekommer på en daglig basis. Förr i tiden var man tvungen att besöka en bank och tala med en bankman för att förhoppningsvis kunna få ett lån beviljat men idag behöver man bara ha tillgång till internet för att kunna skicka iväg en ansökan. Systemen är så moderna att man i många fall får ett svar direkt, speciellt om det gäller mindre summor. Ska du däremot låna pengar till att köpa en bostad eller önskar ett högt belopp behöver du vanligtvis komplettera med arbetsgivarintyg eller lämna en säkerhet för lånet.

Olika typer av lån

Det finns många olika typer av lån och alla är framtagna för att passa den specifika situationen. Vill man köpa en bostad är det bäst att välja ett bolån och då lämnar man också bostaden som säkerhet i samband med ansökan. Privatlån är mycket vanliga och här krävs ingen säkerhet alls. Du kan låna höga belopp med privatlån och komma undan med en väldigt bra ränta. När det kommer till snabblån och sms-lån ser villkoren oftast annorlunda ut med andra alternativ. Pengarna betalas ut snabbt och det finns få krav på låntagaren. Däremot måste du vara beredd på höga avgifter, höga räntor och väldigt snäva återbetalningstider.

Ansök om lån via nätet

Internet är den bästa platsen att besöka om man vill ansöka om ett lån. Det finns mängder med banker och låneinstitut som man kan vända sig till och även många låneförmedlare som fungerar som en mellanhand mellan dig och långivaren. Om du vänder dig direkt till en specifik bank kommer du bara att kunna få erbjudande från just den du har valt, men väljer du en förmedlare får du svar och erbjudanden från flera olika samtidigt. Endast en kreditupplysning kommer att tas, så du behöver inte heller oroa dig för att din kreditvärdighet kommer att sjunka på grund av många kreditförfrågningar.

På nästan alla hemsidor som erbjuder lån kan du använda en kalkylator. I kalkylatorn skriver du in hur mycket pengar du vill låna och hur lång återbetalningstid du vill ha. Kalkylatorn räknar då ut hur hög din månadskostnad kommer att bli beräknad på en genomsnittlig ränta. Din slutgiltiga ränta sätts däremot individuellt och vad denna blir kommer du att få veta när du skickat in din ansökan.

Hur fungerar ränta?

Alla lån kommer med en ränta. Räntan är en extra avgift utöver det belopp som du har lånat och även räntan måste betalas tillbaka. Man kan nästan se räntan som en avgift som ska betalas som tack för att man fått låna pengarna överhuvudtaget och i vissa fall kan det vara väldigt hög. Höga räntor förknippas med snabblån, sms-lån och krediter, men du kan få en hög ränta även på privatlån om din kreditvärdighet inte är speciellt bra. Det är minst lika viktigt att ha koll på vad räntan på ett lån är som att ha koll på vilket månadsbelopp som ska betalas tillbaka. Förutom den månatliga räntan så ska man även betala en effektiv årsränta.

2 KOMMENTARER

 1. Jag har den 17 sept lånat1000000kr till 0.99% ränta.
  När jag fem dagar senare det vill säga den 21 sept kollar på mitt konto då står det att skuldränta hittills denna månad uppgår till 174kr.
  Undrar om ränte beräkning stämmer och i så fall hur man kommit fram till det. beloppet.

  • Hej Wiktor.

   Jag tror du får ställa den frågan till banken som du lånat av.
   Jag vågar inte svara på din fråga eftersom jag inte har tillräckligt med insyn.

   Mvh admin på Ekonomiofkus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here