Företagslån – hur man bör tänka

Att ett företag behöver pengar in för att kunna gå runt och för att kunna växa är ingen hemlighet. Ibland kan det vara så att man behöver ett litet extra tillskott i kassan, eller att man kanske vill ha sina inkommande pengar snabbare än kunderna betalar sina fakturor. Det finns olika typer av företagslån som kan vara en bra hjälp, till exempel om man ska göra en investering i företaget, om man har tillfälliga likviditetsproblem, eller om man är ett nystartat företag som behöver hjälp att växa.

Vem lånar ut pengar till företag?

I dag finns det många alternativ för ett företag som vill låna pengar. Långivarna är allt från stora banker till små företag, och nya tillkommer i en strid ström. Konkurrensen om låntagarna är stor, och det innebär att de som lånar ut pengar vill vässa sina erbjudanden – kanske med en låg ränta, eller genom att inte kräva någon säkerhet. Man ska dock vara medveten om att det som känns lockande i teorin kanske inte alltid är så bra i
praktiken. Dels så kan det finnas villkor i det finstilta, som kanske onödigt höga avgifter som väger upp för låga räntor. Men det kan också vara så att lånet helt enkelt inte passar företaget, eller kanske inte passar för det sätt som företaget vill använda pengarna.
Det är viktigt för den egna säkerheten att man kollar upp långivaren innan man tar ett lån. Även om eventuella oseriösa aktörer som poppar upp brukar försvinna ganska fort så är det ändå värt att titta på exempelvis om bolaget är nystartat eller har funnits länge, om det är godkänt av Finansinspektionen och om det finns några negativa recensioner på nätet.

Bra villkor och räntor

Den populära jämförelsesajten Lendo erbjuder nu även företagslån. Gör en ansökan på Lendo företagslån och se vad de kan erbjuda dig och ditt företag. Det kostar inget att göra en prisförfrågan och du förbinder dig inte till något när du fyller i dina uppgifter på sajten. Lendo presenterar en lista med vilka räntor och villkor som de olika bankerna kan erbjuda dig.

Vad man skall tänka på innan man tar ett företagslån

Det viktigaste när man ska låna till sitt företag är att man tar ett lån med villkor som passar för det ändamål pengarna skall användas till. Gör man inte det så kan lånet visa sig bli en onödigt stor kostnad. Om man till exempel vill ta ett lån för att investera i nya maskiner, det vill säga en långsiktig investering, så ska man inte välja ett lån där krutet ligger på att pengarna ska komma in snabbt och betalas tillbaka snabbt.
Eftersom det kan ta tid för investeringen att ge avkastning så behöver man i stället hitta ett lån med en låg ränta och en lång återbetalningstid. Behöver man å andra sidan ha pengarna snabbt, kanske för att man ska sälja en säsongsbunden produkt där
marknaden är sådan att man kan få en snabb vinst, så tjänar man kanske på att ha en kortare återbetalningstid. Andra viktiga frågor att ställa sig själv innan man tar ett lån är:

 • Se till att jämföra olika kreditgivare och banker.
  Precis som med alla andra lån och tjänster bör man jämföra erbjudanden och priser från olika aktörer på marknaden. När du jämför företagslån så är såklart räntan en av de absolut viktigaste faktorerna. Även övriga lånevillkor kan skilja sig kraftigt åt mellan olika aktörer. Vissa aktörer kanske kräver en högre amorteringstakt medan andra tar ut extra avgifter som endast syns när man läser det finstilta i avtalet. Var noga och jämför flera olika aktörer så undviker du att fastna i dåliga lån med ditt företag.
 • Är det rätt tillfälle att ta ett lån?
  Ibland kan det vara lockande att växa snabbt, och ibland är det också nödvändigt. Det kan visa sig vara ett väldigt lyckat val att ta ett lån för att investera i företaget, men man måste alltid fundera över framtiden. Ibland kan det vara värt att låta företaget stå på egna ben och växa med egna medel, om än något långsammare.
  Lånet ska trots allt betalas tillbaka, med räntor och avgifter, så det gäller att man
  har en realistisk plan.
 • Har jag tänkt igenom det här?
  Även om man kan befinna sig i en situation där man snabbt behöver ha pengar in så bör man aldrig stressa fram ett företagslån. När man är stressad kan man ibland ta mindre bra beslut, och det är viktigt att inte falla i fällor som kan visa sig bli onödigt kostsamma. Man bör alltid lägga lite tid på att jämföra, kontrollera villkor och hitta det bästa lånealternativet. Det kanske finns en annan typ av företagslån som passar situationen bättre?
 • Hur mycket ska företaget låna?
  Fundera alltid över hur pengarna ska användas, så att de verkligen används till rätt saker. Om man lockas att ta ett mindre lån för att klara månadens utgifter så är det lätt att man står där nästa månad och behöver låna igen. Det är viktigt att man har en plan för hur mycket pengar man behöver, vad de ska användas till, och att man faktiskt kommer ha råd att betala tillbaka lånet sedan. Ett lån som passar ändamålet och en långivare vars villkor passar företaget kan vara precis det som behövs för
  att verksamheten ska blomstra. Och på samma sätt kan fel val av långivare och ett lån som inte gynnar företaget vara droppen som får bägaren att rinna över i konkurs. Var därför alltid noga med att du tar ett lån som ger dig bra förutsättningar att lyckas med det du vill ha ut av lånet.

Vad långivaren/banken tittar på i sin bedömning

Beroende på långivare så krävs det olika mycket för att få låna pengar. Ibland behövs varken säkerhet, affärsplan eller budget, men långivaren kan ändå titta på saker som ägarens ekonomi och företagets historia. Ibland vill långivaren också veta vad pengarna ska användas till. Lånar man av exempelvis en bank så brukar kraven vara högre. Saker som banker och andra långivare med högre krav tittar på i sin bedömning är till exempel:

 • Ägare av företaget
  Långivaren kan till exempel titta på erfarenhet, privatekonomi, referenser och utbildning.
 • Affärsplan
  En bra affärsplan är viktigt, och den ska vara både detaljerad och realistisk.
 • Revisor eller ekonomihjälp
  Det är alltid lättare att få låna pengar om långivaren ser att företaget får professionell hjälp med ekonomin.
 • Säkerhet
  Om företaget kan erbjuda hög säkerhet är långivaren ofta mer benägen att låna ut pengar.
 • Balansräkning, bokslut och deklaration

Det här kan vara aktuellt för långivaren att titta på när det gäller redan etablerade företag.
Ibland finns det också andra krav för att få låna pengar. Det kan till exempel handla om att företaget måste omsätta över en viss summa. Det kan också vara ett krav att företaget har sitt säte i Sverige, och ibland behöver någon gå i borgen för att man ska få låna pangar.

Vad man kan låna till – exempel

Det finns många olika typer av företagslån. Dels så skiljer sig villkoren lite åt beroende på vilken bolagsform man
har. Ett lån till ett aktiebolag har till exempel ett annat upplägg än vad ett lån till en enskild firma har. Men lånen
skiljer sig också åt beroende på hur man behöver pengarna och vad de ska användas till.
Företag lånar pengar av alla möjliga olika anledningar. Skälen kan till exempel vara:

 • För investeringar i form av nya maskiner
 • För renovering av lokaler
 • För att ta fram en ny produkt
 • För att man behöver pengar innan kunderna har betalat sina fakturor
 • För att klara en dålig period
 • …Och flertalet andra anledningar

Det kan med andra ord handla om lite vad som helst, men i grund och botten brukar
anledningarna vara att man lånar pengar antingen för att företaget ska kunna växa eller för att det ska kunna överleva. Om man ska starta ett nytt företag kan man behöva ett uppstartslån. Nystartade företag kostar pengar, och ofta betydligt mycket mer än de tjänar in. Ofta kan det dock vara svårt att få låna pengar när man inte har någon säkerhet eller kanske inte ens kan visa upp affärer som är på väg in. Almi är ett bolag som kan låna ut pengar för att starta upp företag, och det finns även en del andra långivare som kan erbjuda detta. Ett annat alternativ är riskkapital, där företag eller personer går in med pengar i utbyte mot delägarskap. Behöver man pengar snabbare än kunderna betalar sina fakturor kan man använda sig av factoring. Det är en tjänst som erbjuds av finansbolag eller banker och som innebär att företag säljer eller belånar sina fakturor. Factoring kan vara ett bra alternativ för små och medelstora företag som behöver få in pengar snabbt. Att använda sig av factoring innebär även att företag skyddar sig mot kreditrisker.

Hitta den bästa långivaren

Lendo, hemsidan som jämför privatlån har nu även börjat med företagslån.
Du gör enkelt en ansökan och Lendo företagslån ger dig en lista med vilka räntor och villkor som de olika bankerna kan erbjuda dig. Det är gratis att göra en ansökan och du förbinder dig inte till något när du fyller i dina uppgifter.

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here