Forum för aktiva aktieinvesterare

Aktieforum

Börsen är het och en stor del av Sveriges befolkning har pengar placerade på börsen. En del låter sitt sparande vara passivt i form av pensionspengar som hittar in på börsen via diverse pensionsfonder. En annan del väljer att vara lite mer aktiva i sina placeringar och månadssparar i aktiefonder och indexfonder. Sedan har vi en stor skara av aktieintresserade människor som är väldigt aktiva och själva väljer ut sina egna favorit aktier med målet att prestera långt bättre än jämförelseindex och historisk avkastning vilket man brukar avrunda till 10% per år.

Indexfonder vinner nästan alltid i längden

Bara för att du har stort intresse för aktier och aktivt handlar på börsen så är det ingen lätt match att tjäna stora pengar. Faktum är att väldigt många småsparare både kastar bort tid och pengar på börsen när man själv handlar sina aktier och inte når upp i högre avkastning i index, ibland är det bättre att placera pengarna i fonder och låta fondförvaltare som tex Didner & Gerge ta hand om dina pengar.

Varför ska du lägga tid på att analysera aktier när du ändå inte presterar bättre än index? Ibland är det faktiskt värt att betala lite högre förvaltningsavgifter på fonder som styrs av kunniga förvaltare. Du behöver fundera vilka fördelar du själv har gentemot professionella förvaltare som sitter hela dagarna och gör välgrundade aktieanalyser?

Hur når man en högre avkastning på sin aktiehandel?

För att nå riktigt höga avkastningar kräver det att du kan göra dina egna aktieanalyser och fatta egna beslut baserat på dem. Det finns många vägar att gå som tex att gräva i bolagsrapporter, jobba med teknisk analys och agera på signaler och flöden, vara insatt i branscher och produkter eller söka långsiktiga värdeinvesteringar som tillfälligt är felvärderade på börsen. Ofta kan man behöva bolla sina aktier med andra vilket man kan tex göra på aktie.se/forum eller på Twitter.

Ibland behöver du gå mot strömmen och inte gör som många andra, dvs att endast lyssna på andras analyser och göra aktieaffärer endast baserat på det. Då är det lätt att du agerar försent och köper aktier på toppen eller botten. Du behöver alltså tillräckligt med kött på benen och våga stå på dig när du har rätt och andra har fel. Ibland behöver du också kunna inse att du faktiskt har fel snabbt kan ändra åsikt utan att behöva skämmas för det.

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here