Hur man blir en vinnare på börsen!

5

Det är en fråga med miljoner möjliga svar.

Först måste man definiera vad framgång på börsen innebär. Är det att man tjänar pengar överhuvudtaget på börsen, dvs att man går plus? Är det att man får en bättre avkastning än det index som man jämför sig med? Är det att man har en högre årlig avkastning än vad börsen avkastat i snitt totalt under de senaste 100 åren (ca 8-10% per år inkl. utdelningar)?

För att tjäna pengar på börsen över en lång tid krävs det ingen ansträngning alls i princip. Stoppar man bara pengar i en indexfond så kommer den i det långa loppet att stiga i värde. Det är så det ekonomiska systemet är uppbyggt med inflation och tillväxt som grundstenar.

Men, om du vill slå index, dvs om du vill nå en snittavkastning på, säg 15% per år. Hur skall man bära sig åt då? Det är här som åsikterna går isär. Det finns miljoner olika strategier för hur man skall placera sina pengar. Ytterst få av de strategierna levererar faktiskt en högre avkastning än index i det långa loppet.

Det finns strategier som visat sig vara väldigt framgångsrika över tid. Vi har valt att testa dessa strategier med riktiga pengar. Du kan se hur våra test av startegierna utvecklar sig här:

Tips
Skapar du konto både hos Nordnet.se och Avanza.se så kan du utnyttja bägge deras erbjudanden om avgiftsfri handel upp till en viss summa. Delar du upp dina pengar på två konton så kan du alltså handla med 0 kr i courtage (avgift) på en nästan dubbelt så stor totalsumma. Det är gratis att öppna konton både hos Nordnet och Avanza.

Oavsett vilken strategi man väljer så kan man ALDRIG veta säkert att den kommer att fungera i framtiden som den har gjort historiskt. Marknader ändrar sig hela tiden, gamla tekniker ersätts med nya och omvärlden förändras.

Börsen är en marknad som består av miljoner olika aktörer

Det är privatpersoner som tävlar mot stora institutioner och företag. Alla har olika strategier och ser på marknaden med olika ögon. Eftersom börsen styrs av så extremt många olika variabler så kan man inte förutspå den till 100%. Duktiga aktörer kan förutspå med en viss träffsäkerhet men den är aldrig 100% i träffsäkerhet.

För att bli en riktigt duktig investerare på börsen så måste man lägga extremt mycket tid. Man måste förstå alla parametrar som påverkar, varför dom påverkar och hur dom påverkar. Det betyder att om du inte är beredd att lägga ner hela din själ och extremt mycket tid så kommer du aldrig att bli extremt duktig. Precis som inom allt annat så brukar man säga att det krävs 10.000 timmar innan man når en elit-nivå. Är du inte beredd att lägga de 10.000 timmarna så är det bättre att överlåta förvaltningen av ditt kapital till någon som kan det bättre mot en liten avgift.

Vill du bli expert så måste du dedikera ditt liv till börsen och du måste brinna för det

Alla aktörer på börsen har någon gång varit amatörer. De har gått i samma fällor och gjort samma misstag. Nedan följer en liten lista med de misstag som alla gör när man är ny på börsen:

1. Man investerar baserat på förhoppningar och inte fakta & kunskap.
Att köpa tex en aktie på magkänsla är sällan ett bra beslut.
Din egen magkänsla är värd 0 på börsen.
Dina investeringsbeslut skall baseras på fakta och kunskap. DÅ blir du en vinnare i det långa loppet.

2. Man tar för mycket risk
Man köper små bolag som inte tjänar en krona. Man köper dom på förhoppningar och magkänsla. Undvik detta så har du tagit ett STORT steg i rätt riktning. Det är även viktigt att sprida ut sina pengar på olika aktier och marknader. Du vill inte förlora alla dina pengar i ett bräde om det händer något oväntat i den aktie/fond som du investerat i.

3. Man har en övertro på sig själv
Det tar år och åter år av börsintresse innan du blir duktig. Den som snabbt inser att man inte ens är i närheten av att vara duktig på börsen har tagit ett stort steg i rätt riktning.
Många tror att just dom är speciella och har en talang för börsen. Det är FEL! Ingen har talang, alla måste träna för at bli bra på börsen.

4. Man jagar snabba vinster
Man vill hitta den där aktien som går upp flera 100% på ett år. Att bli rik tar tid. Den som har för bråttom kommer att förlora en stor del av sina pengar. Hitta aktier och fonder som stiger stabilt, år ut och år in så blir du en vinnare. Tiden går fort och tid är en mycket viktig faktor på börsen.

5. Man lyssnar inte på de som varit med länge 
När man börjar läsa på om börsen i böcker och på internet blir man överöst av tips på hur man skall tänka och agera på börsen som amatör (Denna artikel är ett exempel).
Tyvärr lyssnar väldigt få på dessa tips och går därför rakt i fällorna och förlorar stora pengar. Gammal är äldst! Lyssna på och framför allt ta till dig de tips du får. Tipsen är inget påhitt, dom är baserade på erfarenhet.

Sprid alltid dina investeringar och risker

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Skapa konto hos bägge två och handla avgiftsfritt (utan courtage) på ett större belopp.

Alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en fin avkastning på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Kameo.se investerar du i lån till olika fastighetsprojekt som du själv väljer ut och erhåller en hög ränta.
Minsta insättning = 500 kr.

Följ utvecklingen på våra egna investeringar

Vi på Ekonomifokus har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

5 KOMMENTARER

 1. Hej igen!
  Har nog en dum fråga men ställer den ändå för jag förstår inte?!
  Min kollega säger att han köpt aktierna nu i Norwegian för typ 42 öre. Han har totalt köpt för 1700:-.
  Han säger att om Norwegian återgår till sitt värde de hade i våras så har han tjänat typ 170 000:-.
  Om vi nu tror Corona försvinner och helt plötsligt går Norwegian bra igen? Stämmer hans teori? Kan det vara så enkelt? Det är kunden jätteliten risk han gjort egentligen. Men jag funderar på om det inte finns en tankevurpa någonstans?
  Mvh Tommy

  • Hej Tommy.

   Det stämmer men det kommer inte att hända.
   Norwegian har gjort nyemission för att få in pengar i bolaget för att överleva Corona.
   Denna nyemission innebär att antalet aktier har ökat dramatiskt. Detta innebär i sin tur att Norwegian aldrig kommer att komma i närheten av tidigare aktiepris.

   Däremot finns det nog möjlighet att göra några hundra procent på kort tid i den aktien om man har lite tur men risken är väldigt hög.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Hej!
  Bra text för en nybörjare som jag!
  Är det alltid så att den eventuelle vinsten man gör baseras på pengen man satsat? Tex om jag köpt billiga aktier säg norweigen. Om de ökar till sina forna dagar igen någon gång. Har jag då tjänat den procentuella ökningen på det beloppet jag satsat? Eller kan mitt värde på aktien bli högre med åren så jag tjänar mer ändå?
  Mvh Tommy

  • Hej Tommy.

   Jag är inte helt säker på vad du menar med din fråga men svaret är nog:
   Ja, hur mycket pengar du gör i vinst baseras på hur mycket du investerat och hur många procent som din investering har ökat i värde.

   Investerar du 1000 kr och den investeringen ökar med 200% så har du 3000 kr.
   Det finns även något som kallas för ränta på ränta och den gör att investeringar kan växa exponentiellt.
   Läs här om: Ränta på ränta.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here