Olika typer av sparkonton

0

Det första man ska göra innan man börjar investera sina pengar är att jämföra olika typer av sparkonton. Kolla de olika skattereglerna

Aktie- och fondkonto

Regler
Du kan handla med samtliga typer av värdepapper på ett Aktie- och fondkonto: aktier, fonder, obligationer, certifikat, warranter, med flera. Det är också möjligt att handla med optioner och terminer, men för att göra det krävs det att du fyller i vissa kompletterande avtal.

Skatteregler

På ett Aktie- och fondkonto kan du kvitta vinster mot förluster, det är inte möjligt om du har en kapitalförsäkring eller ett investeringssparkonto. Du kan kvitta aktievinster mot aktieförluster, men också aktievinster mot fondförluster eller tvärtom. De går att kvitta fullt ut mot varandra. Om du har en vinst kvar efter din kvittning, får du betala 30 procent i skatt på den vinsten.

Insättningsgarantin

Kontot omfattas av den statliga insättningsgarantin.
Som kund har du rätt till ersättning för upp 950.000 kr.
Det innebär att om banken som du har pengarna går i konkurs så betalar Riksgälden tillbaka dina pengar till dig upp till beloppet ovan.

Prislistan gäller inte alla banker
Fast avgift
0 kr
Insättningsavgift
0 kr
Uttagsavgift
0 kr

Vad är ett investeringssparkonto (ISK) ?

Investeringssparkonto är en kontotyp för privatpersoner som schablonbeskattas en gång per år. Skatten du betalar baseras alltså inte på den avkastning du faktiskt får, utan på en förväntad genomsnittlig avkastning (schablonintäkt). Detta gör att du slipper deklarera din värdepappersaffärer varje år.

Regler och skatt på investeringssparkonto

Du betalar skatt på insättningar av pengar och överföringar av värdepapper till ditt investeringssparkonto. Kontot beskattas enligt inkomstskattelagen. Det betyder att den skattepliktiga schablonintäkten på kontot får kvittas mot kapitalförluster och ränteutgifter du haft utanför ISK som tex bostadsaffärer eller andra skattepliktiga affärer. Du betalar schablonskatt oavsett om värdet på ditt investeringssparkonto ökar eller minskar. Investeringssparkontot omfattas av både insättningsgarantin och investerarskyddet.

Prislistan nedan gäller inte alla banker
Fast avgift
0 kr
Insättningsavgift
0 kr
Uttagsavgift
0 kr

Kapitalförsäkring

Kapitalförsäkringen är en försäkring som används för att handla aktier, fonder och andra värdepapper.
Den är mycket lik ISK. För att läsa mer om hur en kapitalförsäkring fungerar så rekommenderar vi denna länk

Jämförelse mellan ISK, Kapitalförsäkring och Aktie- och fondkonto

De två schablonbeskattade kontotyperna ISK och kapitalförsäkring liknar varandra på många sätt, men det ena är en bankprodukt och det andra är en försäkring.
Om du har något av dessa konton slipper du deklarera dina affärer.
Det måste du däremot göra med ett aktie- och fondkonto.
I ett aktie- och fondkonto betalar du 30 % i skatt på den vinst du gör vid försäljning av värdepapper, liksom för utdelningar och inkomsträntor.
Om du har ISK äger du ditt innehav och får rösta vid bolagsstämmor.
Samma sak gäller om du har ett aktie- & fondkonto, men inte om du har en kapitalförsäkring. Du kan koppla kredit till alla tre kontotyper.

Bli din egen bank och tjäna pengar via ränta

Har du hört talas om hemsidorna Brocc.se, tidigare Sparlån.se och Lendify.se?
Vi har skrivit artiklar om hur du kan bli din egen bank och låna ut pengar till privatpersoner.
Du tjänar på så vis ränteinkomster på dina sparade pengar. Brocc/Sparlån och Lendify erbjuder smarta trygghetslösningar för dig som lånar ut dina pengar. Läs mer om Sparlån, Lendify och och vårt omdöme kring tjänsterna som de erbjuder i vår artikel.

Handla aktier gratis – utan courtage

Avanza.se kör nu en drive där du kan handla aktier helt utan courtage.
Avanza är den nätmäklare som vi på Ekonomifokus använder oss av mest och är mycket nöjda med.
Vi har dock konto hos flera olika aktörer för att kunna teckna oss i nyintroduktioner och därmed få en större tilldelning. Om du inte redan har ett konto hos Avanza så kan det vara värt att skapa ett. Det är gratis att starta och att inneha ett konto.

Gratis courtage

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here