Ränta på ränta effekten

2
Ränta på ränta effekten

”Ränta-på-ränta effekten är världens åttonde underverk”
– Albert Einstein

”Den starkaste kraften i Universum är ränta på ränta”
– Albert Einstein

Tips
Skapar du konto både hos Nordnet.se och Avanza.se så kan du utnyttja bägge deras erbjudanden om avgiftsfri handel upp till en viss summa. Delar du upp dina pengar på två konton så kan du alltså handla med 0 kr i courtage (avgift) på en nästan dubbelt så stor totalsumma. Det är gratis att öppna konton både hos Nordnet och Avanza.

Det sägs att den världskände vetenskapsmannen och fysikern Albert Einstein som levde mellan 1879–1955 skall ha sagt att ränta-på-ränta-effekten är världens åttonde underverk och att det är den starkaste kraften i Universum. Detta är stora ord och och om dessa citat får man tycka hur man vill.

En som förmodligen instämmer i dessa citat är Warren Buffet. Warren Buffett är idag en av världens rikaste människor. Han har använt sig av ränta på ränta effekten med stor framgång sedan han började investera sina pengar. I decennier har han lyckats hålla en avkastning på ca 20% per år och byggt upp en av världens största förmögenheter. För vanliga människor är det svårt att få en årlig avkastning på 20%. Börsen levererar i snitt mellan 8% och 10% per år över tid.

Ränta på ränta effekten bygger på iden att varje år som du får ränta eller avkastning på dina pengar så ökar ditt belopp. När du sedan får ränta/avkastning året därpå så får du ränta eller avkastning även på förra årets ränta/avkastning. Detta skapar en enorm kraft. De första åren blir utvecklingen inte så stor men efter några år så exploderar utvecklingen.

Här på Ekonomifokus har vi konstruerat en ränta-på-ränta kalkylator som visar på kraften i detta sjunde underverk. Kika in kalkylatorn

Ränta på ränta

Detta diagram visar den utveckling du får på dina pengar om du har en avkastning/ränta på 10% per år och du investerar 1000 kr varje månad. Du startar alltså med 0kr på kontot. 25 år senare har du 1.298.181kr på kontot.

Ökar du summan som du sparar varje månad eller ökar avkastningen med någon procent så blir slutbeloppet extremt mycket större.

Sprid alltid dina investeringar och risker

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Skapa konto hos bägge två och handla avgiftsfritt (utan courtage) på ett större belopp.

Alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en fin avkastning på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Kameo.se investerar du i lån till olika fastighetsprojekt som du själv väljer ut och erhåller en hög ränta.
Minsta insättning = 500 kr.

Följ utvecklingen på våra egna investeringar

Vi på Ekonomifokus har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

2 KOMMENTARER

 1. tycker nog att Einstein tog i lite väl mycket där med att kalla det för världens åttonde underverk.
  Haha 🙂

  Ränta på ränta effekten är grym dock.
  Ciao

  • Hej!
   Jag kan hålla med om att Einstein tog i lite väl mycket när han kallade ränta-på-ränta-effekten för världens åttonde underverk:
   Man kan tycka vad man vill om Einsteins uttryck men kraften i ränta-på-ränta-effekten är brutal. Kika på grafen i inlägget så ser du hur kurvan accelererar ordentligt efter några år. Helt plötsligt blir summorna riktigt stora.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here