Så tar du lån för att köpa bil med låg ränta

0
Billån

När man köper bil så är det långt ifrån alla som har råd att betala så mycket pengar kontant. Då finns istället möjligheten att ta ett lån för att kunna finansiera hela, eller delar av, köpet. Oavsett om du köper en ny eller begagnad bil går det att hitta bra billån. 

I den här artikeln går vi igenom vad du har för alternativ när du lånar till att köpa bil och vad de olika valen har för för- och nackdelar och tar reda på om de passar just dig eller inte.

Vi går även igenom några alternativ till att köpa bil, det går exempelvis även att leasa sin bil och att vara med i en bilpool. Alla dessa alternativ har sina fördelar och nackdelar – så det gäller helt enkelt att ta reda på vad som passar dig, din ekonomi och din livssituation bäst. 

Billån utan säkerhet – ingen handpenning behövs

Köper du en begagnad bil eller inte vill, eller kan, betala handpenningen på 20% hos en bilåterförsäljare så är billån utan säkerhet antagligen det alternativ som passar dig bäst.

Ett billån utan säkerhet är egentligen ett vanligt privatlån där det inte finns något krav på att bilen ska pantsättas för att du ska få låna. Det är istället din egen kreditvärdighet som är det som tas i beaktning vid lånet.

Ett billån utan säkerhet har fördelen med att du är friare i den bemärkelsen att du har ett större utbud av långivare att välja mellan, du får egentligen använda pengarna till vad du vill (inget motkrav på att pengarna ska gå till just bilköpet ställs av låneföretaget), du kan välja en längre löptid på lånet och betala av mer i din egen takt.

Se till att kolla upp vilken ränta och lånesumma du kan bli beviljad innan du köper bil. Hos Financer.com kan du jämföra lån till bilköp, där hittar du en ständigt uppdaterad lista över billån med lägst ränta. Här kan du jämföra ett stort antal lån och se vilken långivare som erbjuder dig lägst ränta.

Då vet du både hur mycket du maximalt kan betala för bilen och kan även jämföra ditt låneerbjudande med ett eventuellt erbjudande som bilhandlaren lämnar till dig.

Ett billån utan säkerhet kan som mest vara på 600 000 kr, så så länge du inte har tänkt att köpa en välutrustad ny Mercedes eller Tesla så går det att låna utan säkerhet till de flesta bilmodeller.

Fördelar:

  • Du kan välja en längre löptid på lånet
  • Du behöver inte betala någon handpenning, hela beloppet kan vara ett lån
  • Ingen säkerhet eller pantsättning behövs

Nackdelar:

  • Normalt högre ränta än vid lån där bilen pantsätts

Bilen som säkerhet – lägre ränta men passar inte alla

Det går även i vissa fall att använda bilen som säkerhet för lånet och det är då ofta möjligt att även få låna till lägre ränta. Dock behöver man istället betala en kontantinsats på 20% för bilen. 

Möjligheten att låna med bilen som säkerhet gäller främst hos större bilhandlare och vid köp av nya bilar. Köper du en begagnad bil av en privatperson via Blocket så finns inte den möjligheten, då är det ett blancolån som gäller. Vid vissa fall finns det möjlighet att använda även en begagnad bil som säkerhet när man köper från en auktoriserad återförsäljare.

Så det här billånet passar främst dig som kan betala handpenningen direkt. Kostar bilen 300 000 kr så blir kontantinsatsen exempelvis 60 000 kr. Resterande belopp behöver betalas av. 

Bilhandlaren tar hänsyn till bilens värdeminskning och därför blir löptiden mindre än vid ett lån utan säkerhet. För SEAT måste exempelvis lånet vara avbetalat på 7 år. De flesta andra bilförsäljare har liknande löptid för sina lån.

Har du redan en bil som du i samband med bilköpet har tänkt att sälja kan du ofta använda bilen som inbyte som då kan betala kontantinsatsen, och ofta mer därtill. Det blir ett smidigt sätt att göra bilaffären men du får räkna med att du får något mindre betalt för bilen jämfört med om du hade sålt den själv privat.

Utöver att använda bilen som säkerhet finns även möjligheten att låna upp din bostadsrätt eller villa. Detta förutsatt att du har utrymme för att öka belåningen. Bolån är nästan alltid den billigaste låneformen så om du har möjligheten att utöka ditt bostadslån är det ett bra och billigare alternativ till billån.

Se bara till att du sen amorterar ner bolånet extra så att du inte blir för högt belånad, bilen kommer ju att minska i värde.

Fördelar:

  • Lägre ränta än vid billån utan säkerhet

Nackdelar:

  • Ofta kortare löptid för lånet (runt 7-8 år)
  • Du behöver betala handpenning på 20% av bilens värde
  • Inte alla bilhandlare eller banker som erbjuder billån med säkerhet

Du kan även läsa mer om vad det innebär i praktiken med pantsättning vid bilköp hos Konsumentverket

Fler alternativ till billån

Det är faktiskt inget måste att äga sin egen bil även om det för många innebär en frihetskänsla och trygghet. Möjligheten att leasa bil är även det ett alternativ.

Vid privatleasning av bil så hyr man helt enkelt bilen ungefär som en prenumerationstjänst. Du behöver binda upp dig på ett visst antal månader – ofta 36 månader – och därefter kan du välja om du vill fortsätta leasa din bil eller lämna tillbaka den.

Försäkring ingår vid leasing men du behöver betala för drivmedel själv. Se till så att du läser det finstilta när du privatleasar så du vet hur många mil per år du max får köra och om avgifter för vinter- och sommardäck ingår osv.

Utöver leasing finns även möjligheten att gå med i en bilpool. Är man med i en bilpool så får man låna en begagnad bil och nyttja när man vill. Bilarna finns uppställda på olika parkeringsplatser så det är viktigt att se till att du har en bilpool någorlunda i närheten av dig, annars blir det inte speciellt praktiskt.

Är man med i en bilpool betalar man normalt en fast månadsavgift, därtill betalar man timpris för när man använder bilen och kilometeravgift.

Till nackdelarna med bilpool hör att man inte alltid kan få tillgång till bilen exakt när man behöver den och att den måste återlämna efter en viss tid. Du kan inte heller själv bestämma vilken bil du ska köra utan det beror på de tillgängliga bilarna i poolen.

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here