Så vet du om privatlån passar din ekonomi


Att låna pengar är något som många ser som ett nödvändigt ont. Särskilt inom den äldre generationen finns det många som tycker att man inte bör låna pengar och om man inte har råd att betala har man inte råd att äga det som vill köpas.
Å andra sidan kan ett lån många gånger vara ett bättre alternativ till att ta av ditt sparande som kanske bör finnas kvar som buffert för oförutsägbara händelser.

Möjligheter med ett lån utan säkerhet

Det finns många olika anledningar till att du kan tänkas vilja ta ett privatlån. Att köpa en bil eller motorcykel är en vanlig orsak och kan i vissa fall vara en nödvändig investering. Kanske är du i behov av att ha en bil för att kunna åka till jobbet. Att hitta rätt fordon kan många gånger vara svårt och speciellt om du har en begränsad summa pengar att köpa för.
En form av privatlån är billån, då kan du använda fordonet som säkerhet och där
med få en bättre ränta. Att kunna renovera sitt hus eller sin lägenhet är något som de flesta vill och behöver göra med jämna mellanrum, och när en fantastisk designidé dyker upp kan det vara svårt att släppa den. Det finns banker som erbjuder privatlån utan säkerhet upp till 600 000 kr och det kan då vara en
lösning för att till exempel kunna renovera köket. Det är dock värt att nämna att i de fall som du kan utöka bolånet är det dock alltid att föredra, då bolånet har en lägre ränta.

Att tänka på innan du lånar

Det är viktigt att komma ihåg att du ska betala tillbaka pengarna som du lånar. När du ansöker om ett privatlån så kommer du överens med långivaren om, förutom själva beloppet, en återbetalningstid. Det är därför alltid viktigt att räkna på hur stora månadsinbetalningar du förväntas göra, så att du inte drar på dig onödiga lånekostnader. Ju längre löptiden för ditt lån är, ju mer ränta kommer du ha betalat på lånet. Välj därför en så kort löptid som möjligt. Det finns de som väljer att ta ett lån för att täcka utgifter man har för andra lån som man inte klarar av att betala. Detta är aldrig ett bra alternativ och medför oftast att du på sikt får större kostnader med högre räntor och det blir en negativ spiral som kan sluta mycket dåligt. Det viktiga är att du undersöker olika alternativ och tänker objektivt på varför du vill låna pengar och hur mycket du kommer att få betala sammanlagt, innan du lånar. Att låna pengar i sig är inte negativt och många gånger nödvändigt. Det viktiga är att du har tänkt igenom det först.

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here