Ta dig ur skuldfällan – steg för steg

Är du en av dem som har tagit lån för att kunna betala räkningarna? Och sedan ett nytt lån för att kunna betala tillbaka lånet? Med dagens lättillgängliga lån och krediter hamnar allt fler svenskar i den beryktade skuldfällan och om du har hamnat där är du långt ifrån ensam. Den här artikeln är ett hjälpmedel för dig som vill förändra din livssituation – till det bättre.

10 steg till ett skuldfritt liv

1. Acceptera situationen 

Acceptans är det första steget mot ett skuldfritt liv, och att du läser den här artikeln är därför ett positivt tecken. Det visar att du har självinsikt och att det finns en längtan och drivkraft till förändring.

2. Sammanställ skulderna

Lista samtliga lån, krediter och obetalda räkningar och gör en sammanställning över dina skulder. Notera därefter vem du är skyldig pengar, hur mycket och när du ska betala. Den här delen kan kännas påfrestande, men en god överblick är absolut nödvändig för att du ska komma tillrätta med din ekonomi.

3. Se över inkomster och fasta utgifter

Sammanställ dina inkomster (inklusive bidrag) och fasta utgifter. Gör därefter en budget där du bestämmer hur mycket pengar du får spendera på exempelvis mat och hygienprodukter. På så sätt får du reda på hur mycket pengar du har till att betala dina skulder när räkningarna är betalda.

4. Vilka utgifter kan du dra ner på?

Se över vilka utgifter du kan dra ner på. Hyra, el, vatten och försäkringar är exempel på nödvändiga kostnader, medan TV-abonnemang, dyra restaurangbesök och kreditkort inte är det. Stryp de utgifter du faktiskt kan klara dig utan.

6. Prioritera skulderna rätt

Gå igenom dina skulder och bestäm vilken ordning de ska betalas, fokusera på en skuld i taget. Börja alltid med att betala räkningar för hyra, el och hemförsäkring så att dina grundläggande behov inte drabbas. Prioritera därefter de skulder som är mest akuta så att du inte drabbas av merkostnader eller hamnar hos Kronofogden.

5. Kontakta fordringsägare

Om du inte har möjlighet att betala av en skuld enligt avtal är det viktigt att du kontaktar fordringsägaren. Förklara din situation och fråga om ni kan komma överens om en ny betalningsplan, med större lån kan du ansöka om amorteringsfrihet under en period. De flesta fordringsägare brukar uppskatta att låntagaren visar vilja att betala tillbaka lånet – det här är alltså inget att skämmas över.

7. Öka din inkomst

Det kommer att gå betydligt snabbare att betala av skulderna om du ökar din inkomst. Om du inte lyckas förhandla upp din befintliga lön kan ett alternativ vara att ta ett extrajobb under en period.

8. Samla dina lån

Ansök om ett samlingslån där dina befintliga lån och krediter bakas ihop till ett enda. Fördelen med att samla lånen är att du minskar dina månatliga kostnader, till exempel räntor och aviavgifter. Dessutom är det enklare att hålla reda på ett lån istället för flera.

9. Ta hjälp

Alla kommuner erbjuder sina invånare gratis budget- och skuldrådgivning. Om du känner att du vill ha konkreta tips utifrån din specifika situation eller hjälp med att förhandla med fordringsägarna kan du vända dig dit. Ibland kan det vara skönt att prata med någon som har erfarenhet och förstår hur det känns.

10. Håll ut!

Den här perioden kommer förr eller senare vara ett avslutat kapitel, och det kommer att gå betydligt snabbare om du håller ut och inte ger upp. Nu kommer du att behöva förändra din livsstil och välja bort saker du i vanliga fall hade sagt ja till, men det kommer att vara värt det när du är på andra sidan.

Lycka till!

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here