Blancolån – lån utan säkerhet i egendom

Blancolån

Blancolån är ett annat ord för privatlån eller lån utan säkerhet. Ett blancolån är alltså ett lån där banken inte har säkerhet/pant för lånet i någon bostad eller ägodel. Om det skulle bli så att du inte kan betala tillbaka ditt lån så har banken alltså ingen pantsatt tillgång eller bostad som kan tvångsförsäljas.

Blancolån lämpar sig väl för följande:

 • Köp av båt, cykel eller liknande
 • Köp av nya vitvaror
 • Övrig konsumtion
 • Renoveringar i bostaden
 • Lösa mindre krediter med hög ränta

Jämför räntor på privatlån & billån
Lendo.se kan du jämföra räntor och erbjudanden från 35 st banker med en enda ansökan. Du får då en lista med bankernas erbjudanden och väljer själv om du vill accepterade något erbjudande eller inte. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

In blanco – utan säkerhet

När du till exempel tar ett bolån så har banken bostaden som en säkerhet. När du tar ett bil-lån så har banken bilen som en säkerhet ifall du som låntagare inte kan betala tillbaka lånet. Banken kan då se till att bilen eller bostaden tvångsförsäljes via kronofogden för att få tillbaka sina pengar.

Eftersom blancolån/lån utan säkerhet blir ett osäkrare lån för banken så tar de ut en högre ränta för dessa lån än för till exempel bostadslån. På Pengar.se kan du se räntor för olika blancolån.

 • Räntan på ett privatlån (lån utan säkerhet) idag är vanligtvis runt 4-5%.
 • Räntan på ett rörligt bolån är idag vanligtvis runt 1,5%
 • Räntan på 5 års bundet bolån är idag vanligtvis runt 1,5%

Egentligen heter det in blanco och det innebär att banken inte har någon säkerhet för ett lån. In blanco = utan säkerhet

Räkna ut hur mycket ett lån kostar dig varje månad med och utan amorteringen med hjälp av våra smidiga kalkyaltorer som räknar ut alla kostnader och amorteringar åt dig.
->Länk till kalkylator för Bolån och boendekostnad
->Länk till kalkylator för privatlån och övriga lån

Jämför bankerna & få den lägsta räntan på ditt bolån, lånelöfte eller privatlån
På hemsidan Lånekoll.se kan du söka lånelöfte samt jämföra räntor både på bolån och privatlån kostnadsfritt. Lånekoll jämför upp till 30 st olika banker med en enda ansökan och en enda kreditupplysning. De presenterar sedan bankernas erbjudanden för dig på en lista så att du kan välja själv om du vill acceptera något av dessa erbjudanden eller inte.

Lånekoll kan även hjälpa dig att få ner räntan på dina befintliga bo- och privatlån. De har tidigare lyckats få ner kunders räntor till 1,09% i vissa fall. Du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan och det är helt gratis.

9 KOMMENTARER

 1. Hej vi vill köpa en bostadsrätt och har kontantinsatsen men vilken bank är best söka på iom vi har en del privatlån som gör att vi inte får högt lån eller så blir det höga räntor tipps?

 2. Hej. Jag skall ta ett blancolån för att köpa en bil hade jag tänkt.
  Kan jag sedan baka in det i mitt bostadslån/bolån? Jag har en lägenhet i Malmö som är värderad till 3 miljoner men har bara 2 miljoner kronor i lån.

  Mvh Stina

  • Hej Stina.

   Om du inte utökar ditt bolån direkt utan tar ett blancolån först så rekommenderar vi absolut att du bakar in detta blancolån i ditt befintliga bostadslån. Blancolån/privatlån/lån utan säkerhet har högre ränta än bolån så du kommer att spara pengar på att baka ihop blancolånet med ditt bolån.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 3. En fråga, Jag ser att räntan på allt mellan 3-15% på olika blancolån. Vad är det som avgör vilken ränta jag kan få? Vilken bank skulle ni rekommendera för ett lån utan säkerhet på 50 000kr?

  • Hej Hannes.
   Bankerna och kreditinstituten skyltar ofta med olika räntor och villkor.
   När du väl gör en ansökan om att låna så kommer du att få ett personligt erbjudande med personliga villkor och ränta.
   Räntan på ett privatlån för en person utan betalningsanmärkningar och en stabil inkomst bör ej överstiga 5-6% i dagens ränteläge.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 4. […] Detta är en annan typ av lån. Detta lån innebär att banken tillfälligt lånar ut pengar till dig för att betala handpenningen (10%) på dina nyinköpta bostad. Det kan ju vara så att du inte har din egna kontantinsats (15%) som banken kräver utan att din egen insats finns i din tidigare bostad fortfarande eftersom den ännu inte är såld. Lån UTAN säkerhet/blanco-lån kan du läsa mer om här […]

  • Hej Ingela.
   Detta är en mycket bra fråga. Om man visste säkert hur bostadspriserna rör sig så hade man varit stormrik.
   Man kan dock fundera lite kring omständigheterna. Priserna har länge eldats på av låga räntor. Låga räntor varar inte för evigt och när räntorna stiger så kommer prisökningen att stanna av eller så kommer priserna att falla. Jag tror det senare.
   När räntorna stiger så stiger också boendekostnaden för den som räknar på det nya boendet. Man kommer då inte kunna betala lika mycket för bostaden om man skall ha råd att bo där. Bankerna kommer att lämna lägre lånelöften och bollen är därmed i rullning.
   Folk är inte beredda att betala vad som helst i boendekostnad. Oavsett hur hög bostadsbristen är i vissa områden så kommer inte folk att kunna betala hur mycket som helst i boendekostnad.
   Därför är min bedömning att priserna kommer att dra sig neråt när räntorna stiger.
   Det kan även komma en oväntad händelse som gör att priserna går ner.
   Den som lever får se!

   Mvh admin på EKonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here