Vad är ett blancolån? – lån utan säkerhet

5

Blancolån, även kallat privatlån eller lån utan säkerhet hör man ofta talas om men vad betyder det egentligen?

Om du skall låna pengar till att konsumera eller liknande så har banken ingen säkerhet om du inte skulle kunna betala tillbaka ditt lån. När du tar ett bolån så har banken bostaden som en säkerhet. Detsamma gäller för bil-lån, banken har bilen som en säkerhet ifall du som låntagare inte kan betala tillbaka lånet.
Eftersom detta lån blir ett osäkrare lån för banken så tar banken ut en högre ränta för denna typ av lån än för tex bostadslån.
Egentligen heter det in blanco och det innebär att banken inte har någon säkerhet för ett lån. In blanco = utan säkerhet

Marknadens bästa låneförmedlare är enligt oss Lendo.se. Där kan du enkelt jämföra och hitta de bästa privatlånet (blancolånet). Lendo söker efter lån hos de stora bankerna och hjälper dig hitta det mest fördelaktiga vad det gäller ränta och avgifter. Du kan söka privatlån mellan 5000 kr – 350 000 kr. Hela denna tjänsten är kostnadsfri och du förbinder dig inte till något när du fyller i dina uppgifter. Var smart och jämför alla dina lån. Du ska inte låta bankerna tjäna mer än nödvändigt.

Om du vill läsa mer om bolån, dvs lån MED säkerhet så kan du läsa om det i vår artikel om bolån HÄR5 KOMMENTARER

 1. […] Detta är en annan typ av lån. Detta lån innebär att banken tillfälligt lånar ut pengar till dig för att betala handpenningen (10%) på dina nyinköpta bostad. Det kan ju vara så att du inte har din egna kontantinsats (15%) som banken kräver utan att din egen insats finns i din tidigare bostad fortfarande eftersom den ännu inte är såld. Lån UTAN säkerhet/blanco-lån kan du läsa mer om här […]

  • Hej Ingela.
   Detta är en mycket bra fråga. Om man visste säkert hur bostadspriserna rör sig så hade man varit stormrik.
   Man kan dock fundera lite kring omständigheterna. Priserna har länge eldats på av låga räntor. Låga räntor varar inte för evigt och när räntorna stiger så kommer prisökningen att stanna av eller så kommer priserna att falla. Jag tror det senare.
   När räntorna stiger så stiger också boendekostnaden för den som räknar på det nya boendet. Man kommer då inte kunna betala lika mycket för bostaden om man skall ha råd att bo där. Bankerna kommer att lämna lägre lånelöften och bollen är därmed i rullning.
   Folk är inte beredda att betala vad som helst i boendekostnad. Oavsett hur hög bostadsbristen är i vissa områden så kommer inte folk att kunna betala hur mycket som helst i boendekostnad.
   Därför är min bedömning att priserna kommer att dra sig neråt när räntorna stiger.
   Det kan även komma en oväntad händelse som gör att priserna går ner.
   Den som lever får se!

   Mvh admin på EKonomifokus

 2. En fråga, Jag ser att räntan på allt mellan 3-15% på olika blancolån. Vad är det som avgör vilken ränta jag kan få? Vilken bank skulle ni rekommendera för ett lån utan säkerhet på 50 000kr?

  • Hej Hannes.
   Bankerna och kreditinstituten skyltar ofta med olika räntor och villkor.
   När du väl gör en ansökan om att låna så kommer du att få ett personligt erbjudande med personliga villkor och ränta.
   Räntan på ett privatlån för en person utan betalningsanmärkningar och en stabil inkomst bör ej överstiga 5-6% i dagens ränteläge.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Använd dig av formuläret eller testa våran tjänst Fråga mäklaren.

Please enter your comment!
Please enter your name here