Varför Schweiz kan visa sig vara en hotspot för investeringar efter Brexit

0

Medan förvirring kring Brexit och de effekter det kommer att få på handeln är stor försöker investerare hitta de bästa länderna och plattformarna som de kan använda utan att påverkas av den risk och osäkerhet som Brexit medför. Det kan visa sig vara en knepig tid för många finansiärer, men det finns en del av Europa som handlare aktivt strävar efter som ett alternativ när det gäller börsen – Schweiz.

I februari 2019 blev Schweiz ett av de första länderna som enades om en överenskommelse med Storbritannien efter Brexit. Medan Storbritannien sedan dess har ingått avtal med flera andra länder – som till exempel Japan – ska vi ta en titt på varför just Schweiz kan vara en hotspot för investeringar.

Varför just Schweiz

Låt oss börja med ett mer än välkänt varumärke; Nestlé. Företaget har funnits i över 150 år och erkänns globalt som ett av de största mat- och dryckaktörerna i världen. Sedan 2014 har den schweiziska verksamheten varit en storspelare i finansvärlden och producerat en rad produkter som exporteras till en mängd olika länder runt om i världen.

Nestlé, vars aktier finns på den schweiziska börsen, påverkades liksom de flesta företag av den globala coronaviruspandemin. Oron för leveranskedjan påverkade deras aktiekurs negativt. Men efter en tuff tid  stiger Nestlés aktieperiser i rask takt och ligger nu på en rekordhög nivå.

En annan storspelare inom livsmedelsindustrin är Lindt, ett chokladmärke som är väl associerat med Schweiz och som är en av landets stoltaste exporter. Det schweiziska choklad- och konfektyrföretaget grundades 1845 och är mest känt för sina chokladtryfflar och barer. Lindt, som handlas på den schweiziska börsen, har återhämtat sig väl från sin 52-veckors lägsta nivå i mars.

Klockindustrin är en annan marknad som har starka band till Schweiz. Det ständigt populära företaget – Rolex – ägs av en privat fond, vilket innebär att företaget inte handlas offentligt. Swatch-gruppen är dock fortfarande noterad på börsen. Swatch grundades av Nicolas Hayek år 1983 och äger flera lyxiga klockmärken, inklusive Longines, Omega och Tissot.

Det kanske inte är en aktör som rör sig särskilt mycket, men det är värt att notera att Swatch Groups aktiekurs har ökat med 14% under de senaste tre månaderna. Därför kan det nu vara den perfekta tiden att registrera sig på en CFD-handelsplattform och investera i det schweiziska klockföretaget som potentiellt kommer att ha ett ännu starkare värde i framtiden.

Som vi vet är schweizarna även kända för sina banker och försäkringsbolag, och flera av dem är bland de 20 bästa aktierna som handlas på Schweizbörsen – inklusive bankerna UBS, Credit Suisse, Julian Bear och försäkringsbolagen Zürich och Schweiz. Re.

De flesta av dessa företag kraschade till 52-veckors lågpunkter i mars på grund av pandemin, men förbättrades stadigt under hela sommaren. Mitt i osäkerheten kring viruset börjar emellertid deras aktiekurser sjunka igen.

Med tanke på karaktären av Schweiz nya förhållande till Storbritannien kommer det att bli intressant att se hur handlare fortsätter att interagera med företag baserade där. När ekonomin börjar växa igen efter det fall som orsakats av coronaviruspandemin kommer många investerare att förbereda sig för att undersöka de bästa investeringsmöjligheterna som Schweiz har att erbjuda. 

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here