Låna till altanbygge – bygga eller renovera altan

Låna pengar till altan

När våren kommer och vårkänslorna infinner sig så vill de allra flesta ha en trevlig altan eller uteplats att sola, grilla och umgås på. Om din gamla altan börjar bli risig eller om du helt saknar altan så är det bara att sätta igång med altanbygget.
Tyvärr kostar det en del pengar att bygga altan. Om du gör allt jobb själv så kan du klara dig på runt 10.000 – 20.000 kronor men om du skall anlita en hantverkare som bygger altanen så kan du räkna med att det kostar ca 2.500-3.500 kronor per kvadratmeter efter ROT-avdrag. Om du inte varit duktig och sparat pengar så får du helt enkelt låna pengarna till altanbygget. När du bygger ny eller renoverar altanen så höjer du värdet på din bostad. Det gör att det i många fall är en god investering. Tänk på att när du lånar för att renovera eller bygga altan så får du tillbaka 30% av alla räntekostnader från Skatteverket. I denna artikel skall vi gå igenom vilka lån som lämpar sig för altanbygge eller altanrenoveringar.

Låna pengar till att bygga altan – alternativ

Bolån
Det absolut billigaste alternativet är om du har möjlighet att låna upp på din bostad.
Det krävs då att du har låneutrymme på bostaden som du kan nyttja. Bolån är de lån som har absolut lägst räntor så denna typ av lån är att föredra. Om du har en bostadsrätt är det enkelt att ta ut nya lån och det kostar vanligtvis bara några hundralappar att pantsätta bostaden för ytterligare lån. Om du har ett hus så krävs det att du har ledigt låneutrymme i dina pantbrev annars måste du ta ut nya och det kostar 2% i pantbrevs-kostnad (2% på lånets/pantbrevet storlek) om du skall ta ut nya pantbrev.

Privatlån/blancolån
Det andra alternativet är privatlån/blancolån. Det är lite dyrare i ränta men väldigt smidigt och du slipper kostnader utöver räntekostnaden. Om du sedan kan värdera upp bostaden med hjälp av en mäklare så kan du i efterhand baka in privatlånet i ditt bolån och därmed få en lägre ränta.

Räkna ut hur mycket ett lån kostar dig varje månad med och utan amorteringen med hjälp av våra smidiga kalkyaltorer som räknar ut alla kostnader och amorteringar åt dig.
->Länk till kalkylator för Bolån och boendekostnad
->Länk till kalkylator för privatlån och övriga lån

Man vill alltid ha den lägsta möjliga räntan

På hemsidan Lånekoll.se kan du jämföra upp till 30 st olika banker med en enda ansökan och en enda kreditupplysning. Lånekoll jämför både bolån och privatlån och presenterar bankernas erbjudanden för dig så att du kan välja själv om du vill acceptera något av dessa erbjudanden eller inte.
Lånekoll kan även hjälpa dig att få ner räntan på dina befintliga bo- och privatlån. De har tidigare lyckats få ner kunders räntor till 1,09% i vissa fall. Du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan hos Lånekoll.se och det är helt gratis.

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here