Hem Bostad Låna till Attefallshus

Låna till Attefallshus

2
Låna till Attefallshus eller Friggebod

Ett litet extra hus på tomten kan man ha mycket nytta av, oavsett om man bor i en friköpt villa/fastighet, bostadsrättsradhus eller bostadsrättsvilla. Man kan till exempel hyra ut det till någon som behöver bostad, man kan ha det som gästrum eller så kan man sparka ut tonårs-sonen eller dottern dit för att få lugn och ro i huset.

Ett Attefallshus eller en Friggebod får man bygga utan bygglov vilket har gjort det enkelt och populärt att bygga. Man behöver endast göra en bygganmälan till kommunen. Det kostar inte heller några enorma summor att bygga dessa små hus. Du kan få ett nyckelfärdigt Attefallshus från ca 30 000 kr upp till 800 000 kr beroende på hur lyxigt ditt Attefallshus skall vara. Om du vill bygga ett som går att bo i året runt, dvs med ordentligt isolering, värme och vatten så får du nog räkna med minst 150 000 kr.

”För dessa byggnader krävs inget bygglov”

Attefallshus: max 25 kvadratmeter
Friggebod: max 15 kvadratmeter

Finansiering via utökat bolån

Det överlägset billigaste alternativet är om du har möjlighet att låna upp på din bostad, dvs utöka ditt bolån. Det krävs i så fall att du har låneutrymme på bostaden som du kan utnyttja. Bolån är den typ av lån som har absolut lägst ränta så den är att föredra i alla lägen.

Om du har en bostadsrätt är det enkelt att ta ut nya lån och det kostar vanligtvis bara några hundralappar i pantförskrivningsavgift att pantsätta bostaden för ytterligare lån. Om du har ett hus så krävs det att du har ledigt låneutrymme i dina pantbrev annars måste du ta ut nya och det kostar 2% i pantbrevs-kostnad (2% på lånets/pantbrevet storlek) om du skall ta ut nya pantbrev. Även om du måste ta ut nya pantbrev så blir detta oftast det billigaste alternativet för di

Finansiera ditt attefallshus med privatlån

Det andra alternativet är privatlån/blancolån. Det är lite dyrare i ränta men väldigt smidigt och du slipper kostnader utöver räntekostnaden. Om du sedan kan värdera upp bostaden med hjälp av en mäklare så kan du i efterhand baka in privatlånet i ditt bolån och därmed få en lägre ränta. Ditt nya Attefallshus eller Friggebod ökar ju värdet på din bostad.

 • Räntan på ett privatlån (lån utan säkerhet) idag är vanligtvis runt 4-5%.
 • Räntan på ett rörligt bolån är idag vanligtvis runt 1,5%
 • Räntan på 5 års bundet bolån är idag vanligtvis runt 1,5%

Jämför bankerna & få den lägsta räntan på ditt bolån, lånelöfte eller privatlån
På hemsidan Lånekoll.se kan du söka lånelöfte samt jämföra räntor både på bolån och privatlån kostnadsfritt. Lånekoll jämför upp till 30 st olika banker med en enda ansökan och kreditupplysning. De presenterar sedan bankernas erbjudanden för dig på en lista så att du kan välja själv om du vill acceptera något av dessa erbjudanden eller inte.

Lånekoll kan även hjälpa dig att få ner räntan på dina befintliga bo- och privatlån. De har tidigare lyckats få ner kunders räntor till 1,09% i vissa fall. Du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan och det är helt gratis.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig. Han har även sen tidig ålder haft ett stort intresse för både aktier, fonder och andra typer av investeringar. Målsättningen är att öka läsarnas kunskaper inom ekonomi genom att dela med sig av tips och erfarenheter inom privatekonomi, investeringar, förtagande och sparande.

2 KOMMENTARER

  • Hej Elisabeth.

   1. Ja du kan ta bolån när du köper tomt.
   Dock kräver ofta banken en lite högre kontantinsats än vanligt när man köper enbart tomt.

   2. Du höjer värdet på tomten om du bygger attefall och borde då kunna baka in attefallshuset i bolånet.
   Jag är dock osäker på om du får bygga ett attefall om du inte redan har en bostad på fastigheten eftersom det är en komplimentbyggnad.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här