Hem Ekonomi Lån Låna till båt

Låna till båt

2
Låna till båt

När våren kommer så infinner sig ofta suget efter en egen båt. Båtar är dyra vilket innebär att de flesta tvingas låna pengar för att köpa sin nya båt. Vilken typ av lån är då bäst att välja för detta köp? Svaret på den frågan skall vi försöka svara på i denna artikel.

4 sätt att finansiera den nya båten

Det utan tvekan billigaste alternativet är att låna på dina bostad om du äger den. Om du har utrymme i bostadens värdering, dvs att ditt bolån motsvarar mindre än 85% kan du ibland låna upp på huset eller bostadsrätten och använda pengarna till båtköpet. Räntan du får på ett bolån är mycket lägre än alla andra typer av lån. Följande typer av lån lämpar sig för båtköpet:

  • Bostadslån (öka på bolånet för att köpa båt är det absolut billigaste alternativet)
  • Båtlån (båten används som säkerhet/pant för lånet)
  • Privatlån/blancolån (vanligt lån utan säkerhet)
  • Avbetalningslån (om du köper en helt ny båt kan du köpa den på avbetalning)

Bostadslån – Utöka bostadslånet

Att låna på sin bostad är det bästa och billigaste alternativet. Den enda nackdelen kan vara om du saknar utrymme att låna upp extra på dina befintliga pantbrev på ditt hus. Saknas utrymme i pantbreven kostar det 2% extra som en engångskostnad på lånebeloppet för att ta ut nya pantbrev. Det kan ändå vara mer lönsamt att utöka bostadslånet trots extra kostnader, detta för att andra lånetyper har högre räntor.

Båtlån

Båtlån är som ett privatlån men med skillnaden att banken tar båten som pant/säkerhet för lånet. Att pantsätta båten för lånet fungerar endast om du köper en båt i en butik eller om du redan äger båten och vill belåna den i efterhand. Detta beror på att banken inte kan låna ut ett båtlån innan båten finns i din ägo eller om du köper båten i butik som sagt.

Privatlån

Att ansöka om privatlån är ett smidigt alternativ ifall du ska finansiera köpet av en ny båt. Du tar då helt enkelt ett lån utan säkerhet, får pengarna in på kontot någon dag senare och sedan kan du ge dig ut på jakt efter en båt. Privatlån fungerar bra oavsett om du skall köpa en ny eller begagnad båt.

  • Räntan på ett privatlån (lån utan säkerhet) idag är vanligtvis runt 4-5%.
  • Räntan på ett rörligt bolån är idag vanligtvis runt 1,5%
  • Räntan på 5 års bundet bolån är idag vanligtvis runt 1,5%

Jämför bankerna & få den lägsta räntan på ditt bolån, lånelöfte eller privatlån
På hemsidan Lånekoll.se kan du söka lånelöfte samt jämföra räntor både på bolån och privatlån kostnadsfritt. Lånekoll jämför upp till 30 st olika banker med en enda ansökan och kreditupplysning. De presenterar sedan bankernas erbjudanden för dig på en lista så att du kan välja själv om du vill acceptera något av dessa erbjudanden eller inte.

Lånekoll kan även hjälpa dig att få ner räntan på dina befintliga bo- och privatlån. De har tidigare lyckats få ner kunders räntor till 1,09% i vissa fall. Du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan och det är helt gratis.

Avbetalningslån

Om du skall köpa en helt ny båt i en butik så erbjuder vissa butiker att man kan köpa båten på avbetalning. Avbetalning fungerar alltså inte om du skall köpa begagnat. Se upp så att det inte är höga räntor på avbetalningslånet och kolla upp att det inte finns dolda avgifter.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig. Han har även sen tidig ålder haft ett stort intresse för både aktier, fonder och andra typer av investeringar. Målsättningen är att öka läsarnas kunskaper inom ekonomi genom att dela med sig av tips och erfarenheter inom privatekonomi, investeringar, förtagande och sparande.

2 KOMMENTARER

  1. Hur räknas äganderätten (förbehållet) om en båt finansieras delvis genom avbetalning från en kreditgivare och dels från köparen? Kan två kreditgivare dela på båtens värde och finansiera varsin andel av hela krediten? Hur hanteras i så fall läget där båda anser sig ha ett äganderättsförbehåll men enbart äger båten till ex 50%. Köparen eller någon annan äger resterande andel.

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här