Lendify investera

28
2260

I denna artikel får du ta del av vårt omdöme och våra erfarenheter av P2P-tjänsten Lendify. Lendify.se är en hemsida/tjänst där privatpersoner kan låna ut sina pengar till andra människor och på så vis tjäna pengar likt en bank. Du lånar ut ditt kapital gentemot ränta och amortering från låntagaren som inkommer varje månad. På Lendify finns också en funktion som heter autoinvest, där du återinvesterar både ränta och amortering. Du har då byggt en pengamaskin som kommer öka med ränta på ränta effekten.

Att bygga upp en rikedom tar tid och kräver tålamod. Man får inte bli girig, jaga snabba pengar och ta riskfyllda investeringar. De flesta rika människor har en sak gemensamt. De arbetar med riskspridning och ser långsiktigt på sina investeringar.

Vi på Ekonomifokus.se har använt Lendify under en längre tid och är mycket nöjda med inkomsterna som levereras. Det rullar in pengar hela tiden utan att vi behöver utföra något arbete. Vår egna portfölj med 5 st separata utlåningar levererar just nu 9,36% i ränteinkomster per år. Vad mer kan man begära?

Investeringen känns trygg då Lendify hela tiden överför egna medel till sin kreditförlustfond som har som mål att skydda investerarnas insatta kapital vid kreditförluster. Dessutom är man väldigt noga med att endast låna ut pengar till personer med en stabil inkomst och utan betalningsanmärkningar.
Observera att kreditförlustfonden endast gäller för de som INTE väljer att manuellt välja sina låntagare osv. Kika in villkoren när du startar ditt konto om du vill vara på den säkra sidan.

Vi använder Lendify som ett sätt att sprida riskerna på våra investeringar. Här får vi en stabil och trygg inkomst varje månad som växer och blir större med tiden. Denna tjänst är ett mycket bra komplement till ditt sparande.

Avkastning och risker med Lendify.se

Vad händer ifall inte långivaren kan betala? Du sätter din egen risk på Lendify via till hur många långivare du ska ha. Lendify själva rekommenderar minst 20 stycken. Du kan också välja mellan låg risk upp till hög. Detta kommer att resultera i att avkastningen blir olika hög beroende på risktagandet.

Öppna ett konto och testa dig fram till vad som passar dig bäst. Vilken återbetalningstid som du vill ha på dina investeringar kommer också avgöra din avkastning. Du får högre avkastning ju längre du binder upp ditt kapital, samt att du får mindre administration.

Förväntad avkastning på Lendify
1 år – Förväntad årsavkastning ca 3,5 %
3 år – Förväntad årsavkastning ca 4,3 %
5 år – Förväntad årsavkastning ca 5,8 %
10 år – Förväntad årsavkastning ca 8,2 %

”Den förväntade årsavkastningen är ingen garanti på din investering. Avkastningen hänger samman med vilken risk du tar vid utlåning”

 

Krav på låntagarna

Lendify har hårda krav på de som lånar pengar. Den genomsnittlige låntagaren har fast anställning, samt en medelinkomst per år på över 400.000 kr. Dessutom får låntagaren heller inte ha några betalningsanmärkningar. Du kan därför känna dig trygg med hur Lendify väljer ut sina låntagare.

Snabbguide – Starta konto

 • Gå till Lendify.se och skapa ett konto. Detta görs enkelt och snabbt via BankID eller mobilt BankID.
 • Skapa sedan en portfölj. Du kan också få förslag på en portfölj. Denna byggs i fem olika steg:
 1. Hur mycket vill du investera. Tänk på att inte låsa pengar du är i behov av.
 2. Diversifiering – Vad ska maxbeloppet vara per lån. Du kan här justera din risk.
 3. Vilka riskklasser vill du investera i. Du kan här på en femgradig skala välja från låg till hög risk. Hög risk ger hög avkastning. Men du får räkna med eventuella kreditförluster.
 4. Du väljer sedan återbetalningstid. Här kan du välja från 0,5 år upp till 12 år.
  Du får högre avkastning vid längre bindningstid.
 5. Nu är ditt portföljförslag klart och du kan nu skapa ett konto med användarnamn och lösenord.

 

Komplett guide för att öppna ett konto hos Lendify

I denna guide ska jag visa hur man enkelt öppnar ett investeringskonto på Lendify. Allt innehåll ifrån denna guide kommer från mitt egna konto som jag startat. Du kommer kunna följa min Lendify-portfölj under resans gång. Jag vill på detta sätt inspirera dig till att starta ett eget konto. Att komma igång tidigt med sitt sparande är viktigt. Denna portfölj kommer trygga upp min pension och framtid, vill inte du kunna gå tidigare i pension?
Jag kommer vara ärlig i mitt omdöme vad det gäller Lendify. Alla erfarenheter jag får kommer att läggas upp på sajten. Men vad säger du, ska vi inte köra igång guiden nu? Dags att trygga upp framtiden, och bli vår egen bank.

Steg 1. Du kan snabbt och enkelt skapa ditt konto på Lendify med hjälp av både BankID och Mobilt BankID.
Gå till avdelningen låna ut på Lendify.se

skapa konto på lendify.se

Steg 2. Nu har du skapat ett konto. Vi fortsätter med att klicka på låna ut. Sedan väljer vi skapa konto. Nu är det dags att välja löptid på lånen. Du kommer få en högre avkastning ju längre du binder upp ditt kapital. Jag själv väljer en löptid på 10 år som ger en avkastningsränta på ca 8,2 %. Jag vill med detta konto spara pengar för framtiden.

välj löptid på lånen

Steg 3. Fyll i dina personuppgifter och kontouppgifter, det hela tar max 5 min. Du kan här också välja ifall du vill återinvestera dina ränte och amorteringsinkomster (autoinvest).
Vi rekommenderar detta för att maximera avkastning och utnyttja ränta på ränta effekten.

frågor på lendify.se

Steg 4. Nu har du skapat ditt investeringskonto fullt ut på Lendify. Nu är det dags att föra över pengar till kontot. Du kommer också att få möjligheten att skapa flera konton efter den första insättningen är gjord. Du kan på olika konton sätta olika löptider, samt välja olika risker på utlåningen.

sätt in pengar på lendify

Välj sedan att göra en direktöverföring med Trustly. Du kan sedan välja din bank. Alla stora välkända banker finns med. Allt är sedan redan ifyllt. Välj om du vill göra din överföring med mobilt Bank ID eller med säkerhetskod.

I nästa steg väljer du det belopp du vill överföra. I denna guide sätter vi in 1000 kr för att det skall bli enkelt att räkna på. Välj ifrån vilket konto pengarna ska dras. Välj sedan fortsätt och signera överföringen en sista gång. Insättningen är nu utförd, tryck stäng.

välj din bank

Klart!
Dina pengar kommer automatiskt investeras i lån om du väljer autoinvest konto.
Du får då en portfölj av lån balanserade för att ge en trygg och stabil avkastning med låg risk. Vi valde att använda autoinvest, men kommer även prova att välja manuell investering av lån senare i vår nästa insättning.

Lendify investera och starta konto

kontot på Lendify är nu klart

Lendify och deklaration – Skatt på ränteintäkter

Inkomsterna man får via ränta räknas precis som vanliga ränteinkomster.
Man betalar därför 30% i skatt på dessa inkomster. Uppgifterna går automatiskt in i din deklaration och räknas ut automatiskt. Inkomsterna hamnar under delen inkomst av kapital i din deklaration

Ränta på ränta effekten

Om 36 år går flera av oss här på Ekonomifokus i pension. Då kommer dessa 1000 kr vara värda 15 968 kr. Vi kommer att ha 1 228 390 kr om jag lägger till ytterligare 500 kr varje månad. Små medel kan trygga din pension. Läs mer om vad ränta på ränta effekten är och börja utnyttja den du också. Kika även in vår ränta på ränta kalkylator där du kan se utvecklingen, år för år på investerat kapital.

Senaste från Lendify-portföljen samt analyser

28 KOMMENTARER

 1. Har varit intresserad att testa Lendify ett tag. Behöver bredda mitt sparande då jag just nu endast äger fonder och aktier. Hur stor del av mitt kapital skulle ni säga att man bör i Lendify?

  • Du bör ha ca 5-10 % av din portföljs totala värde i Lendify. Detta är en stabil och fin intäktskälla som tillsammans med aktie och fonder utgör en stabil och bred portfölj. Lycka till!

 2. Hej ! Jag såg att du kunde sätta in 1000 kr men är det inte en gräns på minst 5000kr. Tacksam för svar.

  • Om jag inte minns fel så ligger minsta insättning på 500 kr. Jag själv valde att investera 1000 kr i lendify och det har funkat kanon. Jag kommer få min första utbetalning nu i slutet på Mars. Jag kommer senare redovisa alla mina inkomster, och vilka lån jag själv investerar i. Blir nog att jag också kommer utöka mitt sparande nu i mars när lönen trillar in.

 3. Tjena.
  Hur funkar det med Lendify, kan dom garantera att pengarna man sätter in lånas ut?
  Eller kan det bli så att ens pengar bara ligger där och inte blir utlånade vilket leder till uteblivna inkomster?

  • Hej Sayed.

   Tyvärr garanterar inte Lendify att pengarna blir utlånade.
   Vår erfarenhet är dock att det går snabbt från det att du sätter in pengar på ditt konto till dess att Lendify får pengarna utlånade.
   I mitt eget fall fick jag hela summan utlånad inom en vecka.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 4. Har funderingar på att börja investera i Lendify. Jag tycker som du skriver att detta är ett bra komplement till börsen och de eventuella svängningar som ibland kommer. Men sen finns det ju risker med denna typ av investering likväl. Jag undrar vad som händer med mina pengar ifall Lendify går i konkurs? För det finns ju ingen insättningsgaranti.

  • Hej Paul. Självklart finns det risker med att investera i Lendify. Det finns risker med allt, det viktiga är att balansera sina investeringar. Låneavtalet gäller mellan långivaren och låntagaren. Lendify.se är endast en marknadsplats där ni båda möts. Samt att dom hjälper till med utbetalningar, spridning av lån och andra administrativa tjänster som underlättar utlåningen. Lendify är en handelsplats precis som Avanza Bank. Dina aktier försvinner inte ifall Avanza skulle gå i konkurs, avtalet mellan parterna ligger kvar precis som innan. Kort kan man säga att hanteringen blir väldigt jobbig ifall Lendify.se skulle gå i konkurs.

 5. Hej har två stycken frågor vad det gäller skatt på ränteinkomst från Lendify. Hur mycket är skatten på det man tjänar? Hur och när betalar man sin skatt?

  • Hej Siv.
   Du kommer få betala 30 % i skatt på de inkomster du får via Lendify.se. Du gör här en kapitalvinst som ska beskattas på samma sätt som du gör med aktier. Skatten dras per automatik varje gång det görs en ränteinbetalning till ditt konto. Även de kostnader som Lendify tar ut dras av i detta skedet. Skatten skickar dem sedan in till skatteverket och du kommer senare se detta i din deklaration.

 6. Hej EF.
  Tror ni att lendify är här för att stanna? Det känns som att det finns risk för att det är en fluga som kan dö ut om några år. Just nu är alternativa investeringar väldigt heta när räntorna är så låga. Tror ni att det kommer att förändras när räntorna stiger? Tror ni att avkastningen kommer att ligga på ungefär samma nivåer trots stigande räntor?

  Tror ni att det finns risk att det blir brist på låntagare längre fram?
  Jag tänkte även fråga om deklarationen men såg att det var en kommentar ovan om just det.

  Jag förstår att man måste skatta på sina ränteinkomster precis som vanligt och att dessa automatiskt räknas in i min deklaration.

  • Hej 90-talet.
   Vi vill bara säga att vi älskar också 90-talet!

   Vi tror absolut inte att Lendify är en fluga. Vi tror att denna typ av alternativa investeringar kommer att växa kraftigt i takt med att tekniken möjliggör fler och fler möjligheter till olika investeringar. Räntan kommer förmodligen inte att påverka avkastningen så mycket för den som investerar hos Lendify. Vi tror att nivån på avkastningen kommer att ligga kvar på ungefär samma nivåer.
   Som det ser ut nu så kommer det nog inte bli brist på låntagare ute i Sverige. Så länge Lendify kan erbjuda låga räntor i förhållande till konkurrerande banker och kreditgivare så kommer det förmodligen alltid att finas folk som vill låna pengar.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 7. Hejsan 🙂 Har sparat ihop pengar som jag nu vill investera i något som ger lite avkastning. Har spanat lite på Lendify.se och när man läser ditt omdöme så känns det ju som ett klokt val. Men jag vet samtidigt inte ifall jag kommer behöva pengarna snart. Finns det någon möjlighet att ångra en investering i efterhand?? På banken finns ju ingen bra ränta att få och aktier kan jag inte så mycket om, finns det en Lendify aktie att köpa kanske?

  • Hej Laima

   Hoppas mitt omdöme om Lendify hjälper dig i valet om att börja spara eller inte. Jag tycker inte du ska investera pengar om du känner att du inom kort behöver användning utav dem. Tyvärr finns inte möjligheten att ångra sin investering i ett lån. Utan dessa är bindande och måste fullföljas hela löptiden som lånet innefattar. Mitt råd till dig är att överföra en mindre summa som du kan investera på lång sikt. Här tycker jag det är bäst att låsa pengarna på lång sikt för att få en bra avkastning. Jag själv låser pengarna i upp till 10 år. Tyvärr finns det ingen Lendify-aktie att köpa. Men kolla gärna in vår ”spara pengar guide” ifall du vill lära dig mer om aktier.

   Mvh: Admin på Ekonomifokus.se

   • Hej,

    Jag tror att Lendify jobbar på en lösning för att kunna erbjuda en andrahandsmarknad för lån – det skulle ju innebära att man kan ta sig ur ett lån tidigare om man vill. I mina ögon skulle det föra plattformen klart mer attraktiv.

    Martin

    • Hej Martin.
     Tusen tack för info. Det låter mycket intressant! Vi skall kika närmare på detta.

     Mvh admin på Ekonomifokus

 8. Finns det någon åldersgräns för att börja spara pengar i Lendify. Jag är 16 år och vill prova på att låna ut pengar till andra. Hur har det gått med dina investeringar?

  • Hej Alexandra!
   Det glädjer mig när unga människor vill börja spara pengar. Men Lendify har en åldersgräns på 18 år. Detta kontrolleras med BankID som du får via din bank. Min personliga portfölj har hittills gått upp med 3,13 % sedan slutet av Mars. Årsavkastningen hamnar på 9,39 %. Det är väldigt kul att se portföljen växa månad efter månad och jag hoppas det löser sig med ditt sparande.

   Mvh: Admin på Ekonomifokus

 9. Hej Andreas/admin.
  Vad tror du om börsen kontra att investera pengar hos Lendify under 2017-2018? Kommer avkastningen att vara bättre eller sämre börsen?

  Jag har kikat en del på fonder, företagsibligationer och räntebevis men det är lite krångligt. Av din recension att döma så verkar faktiskt detta med att låna ut pengar till privatpersoner som en bra möjlighet till ränteinkomster.

  Detta med att sprida sina risker och inte ligga fullinvesterad på börsen tycker jag låter klokt i dessa tider när marknaden/börsen stigit under så många år. Denna konjunkturcykel borde snart vara slut. Men med konjunkturen vet man aldrig.

  Det känns ju som att det är ganska säkert också med tanke på den säkerhet som finns för kreditförluster och folk som inte betalar lånen. Jag syftar på fonden som täcker upp när låntagare inte betalar sina skulder och sina räntebetalningar.

  • Hej Lendifyer.
   Jag tycker definitivt att du skall starta ett månadssparande här.
   Jag är orolig för börsens utveckling så jag råder alla till att vara extra försiktiga med att köpa aktier och aktiefonder.
   Om avkastningen blir bättre eller sämre på börsen kontra Lendify låter jag vara osagt. Det är väldigt svårt att förutspå utvecklingen.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 10. Hej.
  Jag undrar om man kan lita på Lendify?
  Är det seriöst? Känslan är att det verkar seriöst när man läser om det på olika forum osv på nätet.

  • Hejsan

   Min personliga åsikt är att Lendify är ett seriöst företag, det är också därför jag valt att placera en del av mitt kapital hos dem. Börja med ett mindre sparande och placera i flera lån via deras autoplacerare av lån så får du en portfölj med bra lånespridning. Du kan sen senare öka ditt sparande ifall du gillar tjänsten. Det var så jag själv gjorde i början innan jag kände mig bekväm med Lendify.

   Mvh: Admin på Ekonomifokus

 11. Vad gäller beskattning. Ser att det skrivs att det görs kontinuerligt då inbetalningar görs av låntagare. Men om man har valt autoinvest så görs ju inget uttag av den som är långivare. Jämfört med om man tex har fonder så sker ju beskattning på vinsten först när man tar ut pengarna.

  Korta frågan är: måste jag skatta fortlöpande vid autoinvest eller räcker det att skatta en gång när jag tar ut mitt investerade kapital ink vinst (ränta)

  • Hej Magnus.
   Skatten betalas en gång per år. Det gäller alla sorters ränteintäkter, oavsett om dom återinvesteras under samma år på samma konto. Detta kommer förtryckt på din deklaration.

   Mvh admin på Ekonomifokus.

 12. Hej.
  Att de är rörlig ränta gör alltså att ens avkastning stiger extra om reporäntan höjs?
  Stämmer det? Isåfall är det ju extra gynnsamt med Lendify om man tror på räntehöjning så småningom.
  Mvh
  Anton

  • Hej Anton

   Det stämmer att din avkastning ökar vid stigande ränta. Alla Räntor som finns hos Lendify är rörliga och ändras var tredje månad. Dock styrs inte räntan direkt utav reporäntan utan jämförelse sker varje månad emot de räntor som STIBOR (Stockholm Interbank Offered Rate) erbjuder. Här finns de aktuella svenska marknadsräntor utan säkerhet som erbjuds mellan STIBOR banker. Exempel på Stiborbanker är SEB, , Länsförsäkringar Bank, Handelsbanken, SBAB, Danske Bank, Nordea och Swedbank.

   Mvh: Admin Ekonomifokus

  • Hej Claes-Juan.
   Va roligt att vi kunde hjälpa till!
   Lycka till med dina investeringar, dina ränteinkomster och din utlåning.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Fråga?

Om du har du en fråga på området kan du ställa den nedan och få svar inom 24 timmar.
Please enter your comment!
Please enter your name here