Leva på avkastning, utdelningar eller ränta – kalkylator

Leva på avkastning eller ränta

Drömmer du om att sluta jobba, bli ekonomiskt oberoende, leva på passiva inkomster eller på avkastningen på dina sparade pengar? Vår kalkylator hjälper dig att räkna ut hur mycket pengar du behöver för att kunna leva på avkastningen eller räntan från ditt sparade kapital. Fyll i hur mycket pengar du vill kunna plocka ut varje månad samt vilken avkastning eller ränta du vill räkna med. En normal avkastning på börsen är ca 8% per år.

Få en bra avkastning eller ränta – metoder

Agera bank och låna ut pengarna till andra mot ränta
Plattformen Lendify.se gör att du som privatperson kan agera bank och låna ut dina egna pengar till andra privatpersoner mot en riktigt bra ränta. Det är gratis att starta konto hos Lendify. Ett tips är att starta konto hos båda aktörerna för att sprida riskerna ännu mer. Beräknad avkastning här är idag mellan 5-8% per år och minsta insättning är 500 kr.

Investera i fastighetsprojekt
Kameo.se investerar du i lån till olika fastighetsprojekt som du själv väljer ut och erhåller en hög ränta (oftast runt 10%). Minsta insättning = 500 kr.

Investera på börsen
Investera i fonder och aktier på börsen via Avanza.se och Nordnet.se. Även här är det gratis att starta och att inneha konto. Du kan starta hos bägge och ta del av deras olika erbjudanden om gratis courtage osv. Snittavkastningen på börsen är ca 8% per år om man ser över 100 års tid. Sprid dina investeringar på många olika företag/aktier och fonder. Det ger dig en stabil avkastning och mindre risk.

Om du hittar aktier med hög utdelning så får du ett kassaflöde från utdelningarna varje år som du kan betala din ”lön” med.

Högräntekonto
I dagens läge är det omöjligt att få en bra ränta på sina pengar hos traditionella banker. Att sätta pengarna på ett vanligt räntekonto är lönlöst eftersom du får under 1% i årlig ränta på de flesta bankerna. Räknar du dessutom med inflationen så blir det hela en förlustaffär. Om du skall kunna få en hög sparränta måste du avstå den statliga insättningsgarantin. Det betyder att du förlorar dina pengar om banken går i konkurs. Om du är beredd att avstå den garantin kan du öppna ett högräntekonto där du kan få upp till 10% i årlig ränta på dina sparpengar.

Sprid alltid riskerna, dvs sprid dina pengar på många olika investeringar. Då skapar du de bästa förutsättningarna för att tjäna pengar långsiktigt.

Vi på Ekonomifokus har ett antal investeringar hos bland annat Brocc, Lendify och Avanza. Du kan följa utvecklingen för dessa investeringar helt transparent här:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Leva på utdelningar, ränta eller avkastning – hur mycket pengar behöver man?

För många är det en dröm att bli ekonomiskt oberoende och kunna leva på passiva inkomster eller avkastningen från sina sparade pengar. Det krävs vanligtvis att man har sparat ihop miljonbelopp för att det skall gå att leva på avkastningen från det sparade kapitalet. Det är bättre att spara ihop extra mycket pengar så att man kan göra mindre riskfyllda investeringar med lägre avkastning än att ta mer risk för en högre avkastning. Det kan fungera bra med högriskinvesteringar i några år med risken är då stor att det går åt skogen och att pengarna försvinner. Den viktigaste regeln när man investerar är att aldrig förlora pengar. Om man har det som sin huvudregel så kommer man att göra bättre investeringar genom livet.

Hur mycket pengar behöver man för att vara ekonomiskt oberoende?

Många undrar hur mycket pengar man behöver ha för att kunna kalla sig ekonomiskt oberoende. Svaret på den frågan är inte helt given. Det beror på hur mycket pengar man behöver varje månad för att överleva. Vissa klarar sig på 10.000 kr efter skatt i månadslön. Då behöver man inte ha mycket mer än 1,5-2 miljoner kr.
Vissa vill kunna leva gott och behöver ha 30.000 kr ut i lön efter skatt. Då behöver du ha mellan 4,5-5 miljoner kronor i kapital. Använd kalkylatorn för att räkna ut hur mycket kapital just du behöver för att vara ekonomiskt oberoende.

Hur mycket pengar behöver man för att kunna sluta jobba?

Många drömmer om att kunna säga upp sig från jobbet. När det väl kommer till kritan så blir de allra flesta rastlösa av att inte göra någonting. Istället väljer de att jobba deltid eller hitta ett jobb som de tycker är roligt. Ekonomiskt frihet handlar inte alltid om att sluta jobba, många gånger handlar det istället om trygghet och bara vetskapen om att man inte behöver jobba räcker gott och väl. Kalkylatorn längre upp i artikeln hjälper dig att räkna ut hur mycket just du behöver för att kunna sluta jobba.

Sprid alltid dina investeringar och risker

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Skapa konto hos bägge två och handla avgiftsfritt (utan courtage) på ett större belopp.

Alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en fin avkastning på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Kameo.se investerar du i lån till olika fastighetsprojekt som du själv väljer ut och erhåller en hög ränta.
Minsta insättning = 500 kr.

Följ utvecklingen på våra egna investeringar

Vi på Ekonomifokus har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

10 KOMMENTARER

 1. Hej undrar vad du själv skulle göra om du har inkomst efter skatt på 8000 kr månad och kan inte arbeta men har ett låst kapital på 4,000000 kr i skogsfastighet om detta säljs efter skatt ,behöver kanske totalt 20000kr netto ink dom 8000kr som jag har i månaden , hur stora risker måste jag ta för att kunna få detta och hur skulle du göra mvh.

  • Hej Bengt.

   Jag skulle försöka hitta några stora stabila företag med hög och stabil utdelning och investera pengarna där.
   Om du kan nå upp till 20k per månad vågar jag inte svara på. Det får du räkna ut.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Hej och tack för artikeln.
  En fundering, om man ”lever upp” all avkastning, får man då räkna med att inflationen på sikt gröper ur kapitalet (även om man har det på börsen), eller hur bör man tänka?

  • Hej Olle.

   Ja precis, plockar du ut all avkastning så kommer inflationen att göra att värdet på dina investerade pengar äts upp sakta men säkert.
   Börsen är ett bra skydd mot inflation eftersom företagen kan höja sina priser vilket leder till högre vinster, högre utdelningar osv. Men som sagt, tar du ut all avkastning så äts värdet på dina investerade pengar upp.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 3. Hej Joakim tack för svaret, ytterligare en fråga när man åter inflyttar i maj 2021 och har sålt alla aktier innan men har haft inkomst från pension mellan januari och maj dubbelbeskattas det i Sverige också för perioden Jan-maj ? Mvh Christian

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here