Avanza eller Nordnet – Vilken man bör välja

0
Avanza VS Nordnet

Att handla aktier, fonder och andra värdepapper har blivit väldigt enkelt och extremt billigt de senaste åren. Detta beror på internet och de nya företag, nischbanker och investeringsbanker som positionerat sig på marknaden och pressat priserna på aktie- och värdepappershandel. I princip alla vanliga storbanker erbjuder också handel med värdepapper och även de erbjuder vanlig aktiedepå, ISK (investeringssparkonto) och kapitalförsäkring. De vanliga storbankerna har dock blivit omkörda av nischbanker såsom Avanza och Nordnet.

Som kund är det absolut bäst att sköta sina investeringar och sitt sparande via nischbankerna/investeringsbankerna Avanza.se och Nordnet.se Det är billigare och det är enklare. Du sparar helt enkelt pengar på att använda Avanza och Nordnet istället för att använda din gamla bank för värdepappershandel.

Nordnet eller Avanza – skillnad?

Nordnet och Avanza är i princip samma sak för dig som kund. Avanza har dock en aningen bättre plattform och app. En annan skillnad är att Nordnet erbjuder sin sociala plattform Shareville. På Shareville kan du se hur andra privata investerare handlar och du kan välja vilka personer du vill följa. Du kan se deras innehav samt deras affärer. Det är lite som ett Facebook med inriktning på aktier och värdepappershandel.

Avanza = aningen bättre plattform och app
Nordnet = erbjuder Shareville

Både Avanza och Nordnet erbjuder vanlig aktiedepå, ISK (som vi rekommenderar) och kapitalförsäkring. Det är helt gratis att öppna konton hos bägge aktörerna och det är helt gratis att ha ett konto. Dvs de tar inga avgifter av dig som kund förutom de avgifter som tas när du handlar aktier eller andra finansiella produkter.
Den avgiften kallas för courtage. Om du handlar med mindre summor (upp till 15.000 kr per affär) så erbjuder både Avanza och Nordet gratis courtage.

Vårt tips är därför att skapa ett konto hos båda aktörerna.
Att ha konto både hos Nordnet.se och Avanza.se gör att du kan handla på bägge dina konton, och på så sätt handla med 0 kr i courtage.

Du kan även ansöka om tilldelning vid tex nyintroduktioner/IPO:s på båda dina konton och därmed bli tilldelad fler aktier. Om du inte vill ha konto hos båda kan du välja helt fritt. Du kommer inte att märka någon skillnad som kund.

Sprid alltid dina investeringar och risker

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Skapa konto hos bägge två och handla avgiftsfritt (utan courtage) på ett större belopp.

Alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en fin avkastning på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Kameo.se investerar du i lån till olika fastighetsprojekt som du själv väljer ut och erhåller en hög ränta.
Minsta insättning = 500 kr.

Följ utvecklingen på våra egna investeringar

Vi på Ekonomifokus har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here