Avanza eller Nordnet – Vilken man bör välja

Avanza VS Nordnet

Att handla aktier, fonder och andra värdepapper har blivit väldigt enkelt och extremt billigt de senaste åren. Detta beror på internet och de nya företag, nischbanker och investeringsbanker som positionerat sig på marknaden och pressat priserna på aktie- och värdepappershandel. I princip alla vanliga storbanker erbjuder också handel med värdepapper och även de erbjuder vanlig aktiedepå, ISK (investeringssparkonto) och kapitalförsäkring. De vanliga storbankerna har dock blivit omkörda av nischbanker såsom Avanza och Nordnet.

Som kund är det absolut bäst att sköta sina investeringar och sitt sparande via nischbankerna/investeringsbankerna Avanza.se och Nordnet.se Det är billigare och det är enklare. Du sparar helt enkelt pengar på att använda Avanza och Nordnet istället för att använda din gamla bank för värdepappershandel.

Nordnet vs Avanza – skillnad?

Nordnet och Avanza är i princip samma sak för dig som kund.
Vi på Ekonomifokus har varit i branschen i över 10 år och vi kan ej hitta några större fördelar hos någon av aktörerna. Den enda skillnaden som vi kan hitta är att Nordnet erbjuder sin sociala plattform Shareville. På Shareville kan du se hur andra privata investerare handlar och du kan välja vilka personer du vill följa. Du kan se deras innehav samt deras affärer. Det är lite som ett Facebook med inriktning på aktier och värdepappershandel.

Både Avanza och Nordnet erbjuder vanlig aktiedepå, ISK (som vi rekommenderar) och kapitalförsäkring. Det är helt gratis att öppna konton hos bägge aktörerna och det är helt gratis att ha ett konto. Dvs de tar inga avgifter av dig som kund förutom de avgifter som tas när du handlar aktier eller andra finansiella produkter.
Den avgiften kallas för courtage. Om du handlar med mindre summor (upp till 15.000 kr per affär) så erbjuder både Avanza och Nordet gratis courtage.

Vårt tips är därför att skapa ett konto hos båda aktörerna.
Att ha konto både hos Nordnet.se och Avanza.se gör att du kan handla på bägge dina konton, och på så sätt handla med 0 kr i courtage.

Du kan även ansöka om tilldelning vid tex nyintroduktioner/IPO:s på båda dina konton och därmed bli tilldelad fler aktier. Om du inte vill ha konto hos båda kan du välja helt fritt. Du kommer inte att märka någon skillnad som kund.

Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here