ISK, Kapitalförsäkring eller vanlig depå?

När man skall börja spara och investera pengar på börsen i aktier eller fonder så kan man enkelt öppna ett konto hos någon av nätbankerna. Det är gratis att öppna och att ha konto hos till exempel Nordet.se och Avanza.se. Vilken typ av konto just du borde starta beror lite på vem du är och vad du har för inställning till ditt sparande. Det finns många artiklar på detta ämne så vi skall försöka förenkla det så mycket som möjligt. De tre olika typerna av konto som man kan välja mellan är:

 • ISK – Investeringssparkonto
 • KF – Kapitalförsäkring
 • Vanlig depå

Den stora skillnaden för dig som privatperson är att du slipper betala vinstskatt på vinsterna om du har en KF eller ett ISK. Istället betalar du en liten skatt varje år på det belopp som du har på kontot i slutet av året. Idag är den skatten 0,453 % på et ISK konto och nästan samma på kapitalförsäkringar. Har du en vanlig depå betalar du endast 30% i vinstskatt när du säljer med vinst och du kan kvitta förluster mot vinster för att minska din skatt. Den andra stora skillnaden är att du slipper att deklarera dina affär i deklarationen varje år om du har ISK eller KF.

ISK, KF eller vanlig depå – välja?

Om du skall spara och investera privat så tycker vi att man skall välja ett ISK eller en vanlig depå. Om man planerar att göra bra investeringar så är ISK att föredra medans det är billigare med vanlig depå om man gör dåliga investeringar.
Är man en väldigt försiktig general så är alltså vanlig depå att föredra.

Om du har eget företag så kan du investera företagets pengar i aktier eller på börsen. Du kan då öppna en kapitalförsäkring eller en vanlig depå, sätta in pengar som vanligt och börja investera. ISK fungerar tyvärr inte för företag.

Räkna ut skatt på ett ISK konto

Kalkylator

kr
%
år
%
År Ingående värde Insättningar Värdeökning Kapitalunderlag Skatt Utgående värde

Gratis och bäst

Nordnet.se och Avanza.se är de två största bankerna som erbjuder ISK, KF och vanliga depåer i sina plattformar på nätet. Där är det gratis att starta och att ha konton. Det är stora och trygga aktörer med mycket bra tjänster och plattformar.

Vi på Ekonomifokus har konto hos både Nordnet.se och Avanza.se, både privat och i företaget. Det fungerar utmärkt.

6 KOMMENTARER

 1. Hej!

  Om man trejdar amerikanska aktier är det att föredra att inte använda Avanza eller Nordnet för att de har så högt courtage och istället använda någon brooker som erbjuder courtagefritt, men då skatta 30%. Jag försöker komma på vad som är mest värt, vad tycker du? Tack!

  • Hej Love.

   Jag är osäker på vad som är bäst tyvärr så jag har inget bra svar på din fråga.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Hej,
  Jag skulle vilja flytta pengarna från sparkonton till antingen KF eller depå. Tänker mest pensionssparande…med enbart 15 år kvar.
  Vad skulle ni rekommendera? Är det rätt läge?

  Tack på förhand,
  D

  • Hej D.

   Ja det tycker jag men jag tycker inte du skall investera allt på en gång.
   Jag tycker du skall investera 20% av pengarna var 6:e månad ifall du skall investera på börsen.
   Ett annat alternativ är att du väntar till nästa stora nedgång på börsen (30% ner eller mer) innan du investerar.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 3. Hej. Jag vill spara pengar till mina barn i en fond. Vilken vet jag inte. Men jag vet inte om jag ska välja depå, isk elr kf? Jag är en person som inte vill ta stora risker.

  Vilka fonder rekommenderar du ?

  Vad ska jag tänka på?

  Mvh Nigar

  • Hej Nigar.

   Jag hade öppnat ISK-konto och sparat i Carnegies Sverigefond samt i aktien Investor.
   Där har du en trygg och stabil fond samt ett stabilt och tryggt investmentbolag som med största sannolikhet kommer att leverera en stabil och bra avkastning över lång tid.
   Jag antar att du kommer att spara i många år och därför är det aktiefonder eller aktier du skall satsa på.

   Observera dock att vi inte får ge någon finansiell rådgivning här så våra tips är bara tips på tankar och idéer. De skall ej ses som köpråd.

   Mvh admin på EKonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here