ISK, Kapitalförsäkring eller vanlig depå?

0

När man skall börja spara och investera pengar på börsen i aktier eller fonder så kan man enkelt öppna ett konto hos någon av nätbankerna. Det är gratis att öppna och att ha konto hos till exempel Nordet.se och Avanza.se. Vilken typ av konto just du borde starta beror lite på vem du är och vad du har för inställning till ditt sparande. Det finns många artiklar på detta ämne så vi skall försöka förenkla det så mycket som möjligt. De tre olika typerna av konto som man kan välja mellan är:

  • ISK – Investeringssparkonto
  • KF – Kapitalförsäkring
  • Vanlig depå

Den stora skillnaden för dig som privatperson är att du slipper betala vinstskatt på vinsterna om du har en KF eller ett ISK. Istället betalar du en liten skatt varje år på det belopp som du har på kontot i slutet av året. Idag är den skatten 0,453 % på et ISK konto och nästan samma på kapitalförsäkringar. Har du en vanlig depå betalar du endast 30% i vinstskatt när du säljer med vinst och du kan kvitta förluster mot vinster för att minska din skatt. Den andra stora skillnaden är att du slipper att deklarera dina affär i deklarationen varje år om du har ISK eller KF.

ISK, KF eller vanlig depå – välja?

Om du skall spara och investera privat så tycker vi att man skall välja ett ISK eller en vanlig depå. Om man planerar att göra bra investeringar så är ISK att föredra medans det är billigare med vanlig depå om man gör dåliga investeringar.
Är man en väldigt försiktig general så är alltså vanlig depå att föredra.

Om du har eget företag så kan du investera företagets pengar i aktier eller på börsen. Du kan då öppna en kapitalförsäkring eller en vanlig depå, sätta in pengar som vanligt och börja investera. ISK fungerar tyvärr inte för företag.

Kalkylator

kr
%
år
%
ÅrIngående värdeInsättningarVärdeökningKapitalunderlagSkattUtgående värde

Gratis och bäst

Nordnet.se och Avanza.se är de två största bankerna som erbjuder ISK, KF och vanliga depåer i sina plattformar på nätet. Där är det gratis att starta och att ha konton. Det är stora och trygga aktörer med mycket bra tjänster och plattformar.

Vi på Ekonomifokus har konto hos både Nordnet.se och Avanza.se, både privat och i företaget. Det fungerar utmärkt.

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here