Hem Ekonomi Pension

Pension

Pensionspar är ett ämne som väldigt få tycker är roligt att läsa om.
De flesta känner att de inte har någon kunskap inom ämnet och känner sig vilse i alla val som skall göras. Alla inser dock att det är klokt att lära sig lite ändå. Det är ju din egen ekonomi som det handlar om.

Det behöver inte vara så krångligt som man kanske tror. Det är inte särskilt många val som skall göras och det finns faktiskt helt kostnadsfri hjälp att få. Du behöver inte ens lyfta rumpan från stolen du sitter på just nu för att få hjälp med din pension.

Pensionera.se

Hemsidan Pensionera.se kan helt gratis och utan att du förbinder dig till någonting ge dig en överblick över hela ditt pensionsspar.Du fyller enkelt i dina uppgifter så tar Pensionera.se reda på vilka pensionsspar du har, hur mycket du har, vilka pensionsförsäkringar du har, vilka fonder du har och så vidare. Du får en god överblick och kan sedan få tips och råd på hur du kan förbättra ditt sparande och se till att du i framtiden blir en rik pensionär.

Min pension

Den pension som automatiskt dras av från din inkomst heter allmän pension. Den allmäna pensionen är totalt 18,5% av din inkomst. 2,5 % av dessa pengar är din så kallade premiepension.
Premiepensionen kan du styra själv hur den skall investeras.
Hemsidan där du ändrar dina fonder i din premiepension heter Minpension.se. Hemsidan ägs av staten och pensionsbolagen.
Där justerar du hur du vill att de pensionspengar som du tjänar in i premiepension skall fördelas.
Det är nämligen bara premiepensionen, tjänstepensionen och din eventuella privata pension som du själv kan styra över och förvalta så som du själv vill.

Starta ett eget privat pensionssparande

Det finns inga ursäkter. Starta ett privat sparande nu direkt för att ta framtiden i din egna händer. Öppna ett ISK-konto hos Avanza.se och starta ett autogiro på några hundralappar i månaden. Detta kommer att bli skillnaden som gör skillnaden för hur ditt liv ser ut som pensionär. Om du skapar ett eget pensionspar tidigt i livet så kommer du att ha flera miljoner kr på det kontot när du väl går i pension och vi lovar, det kommer du att vilja ha. Läs vår artikel om hur du skal tänka kring ditt privata pensionsspar samt hur du skall investera pengarna. Ställ in så att pengarna som går in via autogiro varje månad går rakt in i de aktier och fonder som du valt att investera i.

Kompensera föräldraledig ekonomiskt

Ekonomisk kompensation vid olika fördelning av föräldraledighet & vård av barn.

6
Om en förälder är borta från sitt arbete mer än den andra på grund av mammaledighet, pappaledighet, vård av barn eller av andra familjära orsaker så bör detta regleras ekonomiskt. Den förälder som är borta från sitt arbete mycket...

Pensionera.se – Vårt omdöme kring tjänsten och recension

Pensionen har de flesta väldigt dålig koll på. Många av oss känner inte ens till vilka olika typer av pensionsspar vi själva har. Har du ett privat pensionspar? Har du eller har du haft tjänstepension? Om svaret är "vet inte"...

Hur du placerar dina pensionspengar

20
Pensionen är ett ämne som de flesta gärna lägger åt sidan. Det kan kännas avlägset och tråkigt men den dagen du väl går i pension så kommer du inte kunna förlåta dig själv om du slarvat med ditt pensionsspar...