Ekonomisk kompensation vid olika fördelning av föräldraledighet & vård av barn.

Kompensera föräldraledig ekonomiskt

Om en förälder är borta från sitt arbete mer än den andra på grund av mammaledighet, pappaledighet, vård av barn eller av andra familjära orsaker så bör detta regleras ekonomiskt. Den förälder som är borta från sitt arbete mycket förlorar inkomst, pension och har svårare att göra karriär.

Exempel:
I denna artikel använder vi Sanna och Jonas som exempel. De har 1 st barn tillsammans. Eftersom Jonas har en bättre lön än Sanna så väljer Sanna att ta ut fler föräldradagar än Jonas. Sanna tar ut maximalt antal dagar och Jonas tar ut minsta antalet. Det är dessutom Sanna som oftast är hemma för vård av barn (VAB) när barnet är sjukt och inte kan gå till skolan.

Ovanstående exempel bör regleras ekonomiskt så att inte Sanna blir lidande vid en eventuell framtida separation eller skilsmässa. Om man fördelar arbetet med att ta hand om familj och hushåll rättvist (50/50) så behöver man givetvis inte reglera något. Då har ju båda föräldrarna en likvärdig situation.

Längre ner i artikeln går vi igenom hur man kan räkna.

Hur skall man ersätta den andra föräldern?

Det enklaste sättet är att den förälder som är borta mest från sitt arbete startar ett investeringssparkonto (ISK) hos till exempel Nordnet.se eller Avanza.se.

När kontot är öppnat så startar den andra föräldern ett autogiro så att en viss summa sätts in på kontot varje månad i samband med löningen. Pengarna investeras i fonder och/eller aktier. Det går att ställa in månadssparande i både aktier och fonder hos bägge aktörerna så att investeringen sker automatiskt.

Med denna metod kan man enkelt kompensera och reglera orättvisorna och vid en eventuell skilsmässa så finns det en summa på detta konto som täcker upp för både förlorad arbetsinkomst och förlorade pensionsinsättningar.

OBS!
Är ni gifta? Tänk på att göra detta investeringssparkonto till enskild egendom genom att skriva ett äktenskapsförord. För några hundringar får ni hjälp med detta avtal hos Juridiskadokument.nu

 1. Öppna konto hos Nordnet.se och Avanza.se.
 2. Den andra föräldern startar ett månadsspar/autogiro in på kontot.
 3. Pengarna investeras i fonder och/eller aktier.

Tips:
Öppnar du konto hos både Nordnet.se och Avanza.se så kan du nyttja deras uppstartserbjudande och handla avgiftsfritt (courtagefritt) för en dubbelt så stor summa totalt. Det är helt gratis både att öppna och att inneha konto hos bägge aktörerna.

Räkna ut kompensationen

Föräldrapenningen är 80% av lönen upp till ca 39 000 kr per månad och föräldrapenningen är pensionsgrundande.

När man skall räkna ut hur stor kompensationen skall vara så skall man se till att följande saker kompenseras:

 • Eventuellt sparande
 • Förlorad pension
 • Försämrad framtida lön

Eventuellt sparande:
Föräldern som är föräldraledig kanske inte kan sätta undan pengar till sitt sparkonto varje månad så som han/hon tidigare gjort. När alla era kostnader för mat, boende osv är betalda kan ni räkna fram ert totala sparande. Fördela sedan ert sparande baserat på era löner. Är ni gifta så fördelas alla sparpengar automatiskt 50/50 om inget äktenskapsförord är skrivet.

Räkneexempel:
Jonas och Sara brukar ha ca 6.000 kr kvar på kontot i slutet av månaden när alla kostnader och räkningar är betalda. Hälften av pengarna sätter de in på ett gemensamt sparkonto för oförutsedda utgifter. De har då 3.000 kr kvar som skall fördelas.

Jonas tjänar 40.000 kr i månaden och Sanna tjänade 30.000 kr per månad när hon arbetade så kan ni dividera månadslönen med er totala inkomst på 70.000 kr.
Det gör att Jonas skall få in 40.000/70.000 = 57% av beloppet på sitt sparkonto och Sanna skall få in 30.000/70.000 = 43% av beloppet på sitt sparkonto.

Jonas får 57 % av 3000 kr = 1710 kr in på sitt sparkonto.
Sanna får 43% av 3000 kr = 1290 kr in på sitt sparkonto.

Förlorad pension:
Under barnets första 4 år får den förälder som tjänar minst extrapengar avsatta till sin allmänna pension men inte alltid till sin tjänstepension.

Ta reda på hur mycket du får i pension då du arbetar 100%. Den allmänna pensionen räknas ut genom att ta 18,5 procent av din lön före skatt.
När du tagit reda på din pension som heltidsarbetande så räknar du sedan ut din pension som föräldraledig. Där ser du sedan tydligt skillnaden på din pension.

 • Har du även tjänstepension så varierar avsättningen beroende på avtal. Normalt är dock att 4,5 procent av lönen upp till ca 41 750 kr (år 2020) + 30 procent på lönedelen som överstiger gränsen sätts av. Kontrollera detta med din chef om du är osäker.

Man kan kompensera för den föräldraledigas förlorade allmänna pension genom att föra över en del av sin premiepensionen så slipper man ersätta sin sambo/make/maka med skattade pengar. För att detta skall fungera krävs det att man är gifta eller registrerade partners.

Försämrad framtida lön:
Enligt Pensionsmyndighetens beräkningar så får den som är föräldraledig minst en procent (1%) lägre lön per år. Detta skiljer sig såklart kraftigt mellan olika yrkesgrupper. 1% är dock lågt räknat.

Denna förlust är svår att räkna ut men vill man kompensera på något sätt så kan man lägga till 0,5% av heltidslönen. I Sannas fall blir det alltså ca 150 kr extra i avsättning varje månad.

Sammanfattning

Öppna konton hos Nordnet.se och Avanza.se. Glöm inte att skriva ett äktenskapsförord med hjälp av Juridiskadokument.se om ni är gifta.

6 KOMMENTARER

 1. Hej! Varit hemma med barnen först i 6 år helt föräldraledig ( han ej tagit ut något) sedan börjat jobba deltid och ökat upp . Jobbar ännu ej heltid. ( ca 10 år nu ) . Hur mycket pengar tror du jag i snitt förlorat på detta? I stort om man räknar framåt inför pension också ..Vill bara i stort ha ett ca ..

  • Hej Maria.

   Det kan inte jag räkna ut åt dig tyvärr.
   Det får du räkna ut själv.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Hej,

  Under min föräldraledighet avsatte vi gemensamt pengar för att kompensera det år jag inte fick någon pension. Pengarna satte jag in på ett kapitalförsäkringskonto hos Nordnet. Nu är min man föräldraledig (och ska vara hemma 10 mån) och vi gör samma sak för honom. Han har dock inte startat något konto hos Nordnet utan använder pengarna vi sätter av som ”glasspengar”. När jag ifrågasätter det menar han att han har större värde av dem som glasspengar nu och kan göra avsättningar motsvarande summa när han börjar arbeta igen. Detta irriterar mig eftersom jag satte in pengarna på Nordnet direkt varje månad. Han menar att pengarna man får in för pensionsavsättning varje månad bara är en kompensation som vi har kommit överens om men att man är fri att göra vad man vill med pengarna. Vad anser du?

  Dessutom är det oklart om han får pensionsavsättning av sin arbetsgivare även under föräldraledighet. Om det visar sig att han får pensionsavsättningar trots att han är föräldraledig menar han att det ändå är rättvist att han får samma pengar avsatta till sig varje månad eftersom det bara är ”en överföring” och vi kommer i slutändan ha varit hemma ungefär lika länge med vår dotter.

  Jag har sett det som att vi båda ska pensionsspara under tiden vi är föräldralediga eftersom man inte vill ”tappa” ett helt år i avsättningar. För min del känns det fel att jag faktiskt öppnat ett nordnet-konto för att investera pengarna medan han använder pengarna till annat. Enligt honom är hans tänkande logiskt och rationellt medan jag är känslostyrd och inte förstår att det inte spelar någon roll vad respektive gör med pengarna under det här året eftersom avsättningarna har varit desamma.

  Kan du hjälpa mig besvara vad som är rätt och fel här?

  • Hej Emma.

   Att han slösar pengarna riskerar ju att drabba dig i framtiden ifall ni fortfarande är ihop då.
   Skiljer ni er är det ju strunt samma. Då kan han sitta där med sin usla pension. Men är ni fortfarande ihop då så kommer ju du att bli drabbad av hans slösaktighet.
   Då kommer han kanske att ha mindre pengar än dig. Skall du bjuda honom på saker då om han inte har råd?

   Ni borde se till att ni sätter av lika mycket i pensionsavsättningar som sparas & investeras tycker jag.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 3. Hej
  Vi satte aldrig av pengar till mig under föräldraledighet. Däremot tog vi upp frågan och om det skulle ske skulle jag kompenseras.
  Vi har tre barn och under barnens första år tog jag ej ut ngn föräldraledighet alls.
  Sedan var jag hemma totalt ytterligare 6 år. Min exman behövde ej vabba under den här den här tiden. Han jobbade också mycket övertid.
  Vi är nu skilda och ska göra bodelning. Hur kan jag räkna ut kompensation för detta? Nu när vi är skilda kan han inte längre överlåta del av hans.
  Mvh Sara Berling
  Mvh Sara

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here