Hem Ekonomi Portföljer

Portföljer

Ett vanligt nybörjarmisstag är att köpa aktier utan en ordentlig plan för portföljen. Du bör bygga din portfölj med en strategi. Din strategi är din plan för hur du ska investera och spara. Det behöver inte alls vara komplicerat, men just att du har en plan kan göra stor skillnad mellan att lyckas och att inte få ut något av börshandeln.

Några viktiga punkter att tänka på:

 • Det är smart att skriva ner en plan för din portfölj. Ha den svart på vitt på en digital fil på din dator eller på ett vanligt papper. Det kan vara en lång och detaljerad plan eller bara några punkter som påminner dig om dina mål.
 • Återkom med jämna mellanrum till din strategi. Påminn dig själv om hur du tänkt dig din aktiehandel. Det här är en stor hjälp när du inte är säker på vad du bör göra, till exempel sälja direkt eller vänta.
 • Ta det hela steg för steg. Det finns ingen anledning till att skynda och slarva dig fram. Även om du känner dig ivrig att komma igång bör du tänka igenom din plan ett varv till.
 • Var inte rädd för att justera din strategi. När du lär dig mer kommer du också se nya poänger och dessa bör du givetvis ta med i planen för hur din portfölj ska utvecklas.

Två olika typer av strategier för din portfölj

Det finns huvudsakligen två olika typer av strategier för portföljer.

 1. Offensiv

Du tar en högre risk för att försöka få högre avkastning. Vanligt för längre sparhorisonter.

 1. Defensiv

Den defensiva strategin är tvärtom en plan där du tar mindre risk och försöker skydda pengarna du har i dina värdepapper. Vanligt för kortare sparhorisonter.

Färdiga portföljer via mäklare

Om du inte är redo att ta fram din egen strategi och aktivt skapa din portfölj finns möjligheten att investera i ett färdigt paket. Via en börsmäklare online kan du välja den typ av portfölj som känns rätt för dig.

Det här är en metod som innebär att du inte själv måste vara lika engagerad i valen av värdepapper. Du väljer istället vilken linje du vill ha för din portfölj. Det kan vara att investera i större bolag på ett försiktigare sätt. Eller så kanske du vill ge dig på bolag som kan förväntas ge högre utdelningar.

Med en färdig aktieportfölj får du hjälpen att välja aktier och det kan kännas tryggt för en nybörjare. Du vet att experter är med i bilden. Dessutom får du löpande information om vad som händer med dina aktier samt analys som du kan förstå.

Det ena utesluter inte det andra. Ett tips kan vara att börja med en färdig portfölj för att komma igång. När du väl blir varm i kläderna kan du bygga en egen aktieportfölj i enlighet med dina insikter. Det finns alltid utrymme till utveckling och med tiden kan du skapa din unika strategi som fungerar för dig.

Alternativa investeringar – hemsidor och plattformar

 • Lendify.se – Agera bank och låna ut dina pengar till privatpersoner mot ränta
 • Brocc.se – Samma sak som Lendify men en annan plattform
 • Tessin.se – Låna ut pengar till fastighetsprojekt mot en hög ränta
 • Kameo.se – Låna ut pengar till företag och fastighetsprojekt mot en hög ränta
 • Trine – Investera i projekt inom solenergi
Utveckling på våra investeringar

Våra investeringar – utveckling och statistik

På denna sida redovisar vi utvecklingen av våra investeringar och portföljer på plattformarna:Lendify BroccKameoAvanzaFörhoppningsvis kan vi inspirera andra att spara mer, slösa mindre och istället investera sina pengar...

Ekonomifokus egna långsiktiga portfölj

Nedan följer vår portfölj med utvalda bolag och fonder.Kriterier för bolagen är:1. Stabil intjäning2. God historik3. Bra affäridé4. God förväntad framtida utveckling Tanken med denna portfölj är att du skall kunna köpa dessa bolag och sedan lägga locket på i...

2017-06-01 Ekonomifokus startar konto på Shareville

Här ser ni länken till vårt konto på Nordnet Shareville. Tack vare detta kan vi enkelt och tydligt visa våra innehav och vår avkastningskurva. Allt blir 100% transparent och det blir enkelt för er att följa våra köp och...