Börja spara skola

0

Lär dig handla med aktier

Går du och funderar på att börja investera i aktier men är lite osäker på hur det egentligen fungerar? Att börja investera i aktier kan för många kännas otydligt och svårt att hantera men det behöver faktiskt inte vara så komplicerat att komma igång med investeringarna. Och med lite mer kunskap om aktiehandel så kan du få en fin ökning på bankkontot. Idag finns flera olika online verktyg för att börja lära sig om aktier och börsen. Aktie-skola.se är ett gratisverktyg som erbjuder bra grundläggande kunskap om börsen och att komma igång med en aktieportfölj.

Kom igång med aktiehandel

Det är lätt att gå lite för fort fram när det gäller att börja med aktier, att man springer iväg och börjar handla aktier lite hals över huvud. Det är bra att ge sig själv lite tid och faktiskt sätta sig in i grunderna innan du fiskar upp plånboken och börjar investera. Först är det bra att fundera över valet av bank, vad erbjuder din bank när det gäller handel med aktier? Du kan handla med aktier och fonder hos storbanker som Swedbank, Nordea, Handelsbanken tillexempel, men det finns också mer specialiserade aktörer som Avanza och Nordnet. Avgifterna eller courtage kan skilja sig rätt markant mellan de olika aktörerna och de senare nämnda mer specialiserade aktörerna har ofta väldigt förmånliga avgifter för att handla och sälja aktier.

Välj ett konto för din aktiehandel

När du valt vilken bank du vill utgå ifrån för din aktiehandel så är det dags att fundera igenom vilket konto du ska välja som utgångspunkt för ditt aktieinnehav. Här finns till exempel investeringssparkonto (ISK), värdepapperkonto (VP), eller kapitalförsäkring (KF) att välja mellan. Kapitalförsäkring är egentligen en försäkring men var väldigt populär hos investerare innan investeringssparkontot fanns. Skillnaden mellan dessa konton handlar om betalning av skatt och hur du deklarerar din vinst.

Bli din egen bank och tjäna pengar via ränta

Har du hört talas om hemsidorna Brocc.se, tidigare Sparlån.se och Lendify.se?
Vi har skrivit artiklar om hur du kan bli din egen bank och låna ut pengar till privatpersoner.
Du tjänar på så vis ränteinkomster på dina sparade pengar. Brocc/Sparlån och Lendify erbjuder smarta trygghetslösningar för dig som lånar ut dina pengar. Läs mer om Sparlån, Lendify och och vårt omdöme kring tjänsterna som de erbjuder i vår artikel.

Handla aktier gratis – utan courtage

Avanza.se kör nu en drive där du kan handla aktier helt utan courtage.
Avanza är den nätmäklare som vi på Ekonomifokus använder oss av mest och är mycket nöjda med.
Vi har dock konto hos flera olika aktörer för att kunna teckna oss i nyintroduktioner och därmed få en större tilldelning. Om du inte redan har ett konto hos Avanza så kan det vara värt att skapa ett. Det är gratis att starta och att inneha ett konto.

Gratis courtage

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here