Avanza zero och andra avgiftsfria fonder på börsen

I denna artikel går vi igenom hur det fungerar med Avanza Zero och andra avgiftsfria fonder. Fonder utan avgift är en bra grundsten i en långsiktig portfölj. Avgiftsfria fonder blir mer och mer populärt bland sparare. Mycket beror på den granskning som gjordes för några år sedan där man upptäckte att aktivt förvaltade fonder med hög avgift normalt sett inte slog den avkastning som en indexfond levererade. Det visade sig att man kan köpa fonder med låg eller ingen avgift och på sikt få en lika bra eller bättre avkastning men med mycket lägre kostnader. Dessa avgiftsfria fonder har i uppgift att följa utvecklingen på ett index, till exempel Stockholmsbörsens OMXS30.
I dessa fonder vi går igenom betalar du varken förvaltningsavgift, köp- eller säljavgift.

Information om Avanza.se

Avanza.se är en bank som bedriver sin verksamhet på nätet. Banken finns enbart på nätet för att kunna pressa priserna och ge mer tillbaka till sina kunder. Idag har till och med många av de större bankerna tvingats att sänka sina avgifter för att kunna behålla sina nuvarande kunder. En stor bidragande orsak är bland annat Avanzas prispress. Avanza.se fick pris år 2014 för årets prispressare av Privata affärer.
Vi själva på Ekonomifokus och ca 680 000 andra kunder har valt att spara och investera våra pengar i denna bank. Kika gärna in Avanza.se redan idag om du också vill sänka dina kostnader för ditt sparande. Hos Avanza kan du handla i princip hela världens olika aktier och fonder. Du kan handla allt ifrån den avgiftsfria fonden Avanza Zero till det amerikanska företaget Coca Cola.

Avanza Zero – Den avgiftsfria fonden

Den avgiftsfria fonden Avanza Zero startades år 2006 och har sen dess följt utvecklingen på OMXS30 precis enligt planen. Du kan i bilden nedan se utvecklingen för Avanza Zero och i bakgrunden jämför vi den med OMXs30 (den gula linjen).

– Fonden investerar i de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen

– Förvaltningsavgift 0%, Köp-avgift 0 kr, sälj-avgift 0 kr

– Avanza Zero investerar bland annat i Hennes & Mauritz, Nordea Bank, Volvo AB, Investor, Atlas Copco, Svenska Handelsbanken, Assa Abloy osv

När ska man köpa Avanza Zero?

I en portfölj vill man gärna investera i olika världsmarknader för att på det sättet minska risken för stora svängningar i portföljen. Att köpa Avanza Zero är ett utmärkt alternativ om du vill investera i den svenska aktiemarknaden. Denna fond är precis som alla andra Sverigefonder med den är helt utan avgifter.
OBS, om den svenska börsen faller (OMX), då tappar även Avanza Zero i värde.

Besök Avanza.se om du vill veta mer om banken och dess möjligheter.

Avanza Zero

Hur kan Avanza Zero vara gratis?

Avanza.se var den första aktören på den svenska marknaden att erbjuda sina kunder en avgiftsfri fond. Man tog fram fonden i marknadsföringssyfte och döpte fonden till namnet Zero (Noll). Detta marknadsföringsknep har fungerat mycket bra för Avanza och givit många nya kunder till banken. Faktum är att Avanza förlorar pengar på driva denna fond.
Det är dock pengar som de tjänar igen på antalet nya kunder som den genererar.
De tjänar istället sina inkomster när de nya kunderna handlar andra fonder, aktier, råvaror och andra finansiella instrument.

Andra avgiftsfria fonder att köpa

Avanza Zero blev en stor succé på den svenska marknaden och snabbt började andra banker se detta. Idag kan vi se andra aktörer erbjuda samma typ av fonder.
Du kan idag köpa avgiftsfria fonder hos bland annat Nordnet, SEB, SBAB och Handelsbanken.

Nordnets Superfonder

Nordnet.se med samma typ av koncept som Avanza. Att bedriva sin bankverksamhet enbart på nätet för att kunna erbjuda sina kunder pressade priser. Nordnet som bank är ett bra alternativ till Avanza och skillnaden på dessa två är inte direkt stora. Nordnet.se har till skillnad från Avanza avgiftsfria fonder i Nordens alla index. Ett mycket bra alternativ om man vill investera i andra marknader utanför Sverige.

Superfonden Sverige – Följer Stockholmsbörsens utveckling precis som Avanza Zero. Fonden investerar i ca 70-80 aktier.

Superfonden Danmark – Denna fonden investerar i den 20 mest omsatta aktierna på Köpenhamnsbörsen. Dock är denna fond inte helt avgiftsfri då du åker på kostnader för valutaväxling, så kallad spread på 0,5 %

Superfonden Norge – Denna fonden investerar i de 25 mest omsatta aktierna på Oslo-börsen. Dock är denna fond inte helt avgiftsfri då du åker på kostnader för valutaväxling, så kallad spread på 0,5 %

Superfonden Finland – Denna fonden investerar i de 25 mest omsatta aktierna på Helsingforsbörsen. Dock är denna fond inte helt avgiftsfri då du åker på kostnader för valutaväxling, så kallad spread på 0,5 %

8 KOMMENTARER

 1. Hejsan.
  Jag och en vän diskuterade just Zero och kom fram till att Avanza bank troligen tar ut ersättning från erhållen utdelning men så vitt jag kan se ovan så är det inte så alltså? Återinvesteras all utdelning direkt tillbaka då eller?
  Mvh Patrik

  • Hej Patrik.

   Nej, det skulle bli ramaskri och stora konsekvenser om Avanza tog ut dolda avgifter så.
   Med gällande regler så är det stenhårda krav på att alla avgifter skall visas tydligt.

   Alla utdelningar återinvesteras.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Hej! Jag planerar att börja spara till mina barnbarn (mycket små) och undrar om man ska satsa på Kapitalförsäkring eller ISK och i så fall på aktier eller aktiefonder. Vad rekommenderar ni om man vill slippa höga förvaltningskostnader som ju äter upp en hel del av sparandet och vilken bank. Jag planerar satsa på ett startkapital på 50.000 kr/barn.

  • Hej Sven.

   Fint av dig och helt rätt att spara till dina barnbarn. Det värmer i hjärtat att höra!
   Hade jag varit du så hade jag startat ett ISK-konto och köpt rena aktiefonder (ett tips är Carnegie Sverigefond som rattas av Simon Blecher, en personlig favorit) och jag hade investerat i de olika investmentbolagen som finns noterade på large- och midcap. Där har du en långsiktig portfölj som du kan ”köpa och lägga i byrålådan”. Sedan behöver du inte bry dig om att göra något alls i princip på 20 år.

   Mvh Admin på Ekonomifokus

  • Hej Stefan.

   vad jag kan se så är förvaltningsavgiften 0 kr även på Superfonderna i de andra nordiska länderna.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here